Hamilelik Hazırlığı Tarih değişebilir! Gebelik hesaplama yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Tarih değişebilir! Gebelik hesaplama yaparken dikkat edilmesi gerekenler

19.07.2023 - 13:34 | Son Güncellenme:

Gebe olduğunuzu onayladıktan sonra, bebeğinizin ne zaman dünyaya geleceğini öğrenmek istemeniz çok normaldir. Bunun için bazı hesaplamalar yapabilirsiniz. Ancak pek çok kişi bu hesaplamayı yaparken bazı noktaları gözden kaçırabiliyor. İşte, gebelik hesaplama yaparken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik.

Tarih değişebilir Gebelik hesaplama yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Ortalama gebelik, son adet döneminizin ilk gününden itibaren 282 gün (40 hafta) olarak hesaplanır. Bununla birlikte, bebekler nadiren kesin bir zaman çizelgesine uyarlar, bu nedenle tam süreli bir hamilelik 37 ila 42 hafta arasında herhangi bir yerde olabilir.

Haberin Devamı

Kaç Haftalık Hamilesiniz?

Anne adayının son adet döneminin ilk gününden başlayarak gebelikte yaklaşık 40 hafta vardır. Hamilelik genellikle Son Adet Dönemi (LMP) tarihine göre hesaplanır. Doktor anne adayının kaç haftalık hamile olduğunu hesaplamak için son adet tarihini sorar. LMP'sinin ilk günü hamileliğin ilk günü olarak sayılır. 

Hamileliğin normal süresi 37 ila 42 hafta arasında değişebilir. Bebeğin bu süre zarfında herhangi bir zamanda gelmesi beklenir. Bebeğin doğumu, hamileliğinin 37. haftasından önceyse, bebek prematüre olabilir. Her şeyden önce, prematüre bebeklerin ekstra bakıma ihtiyacı vardır.

Gebeliğin Son Tarihini Hesaplamanın Alternatif Yöntemleri

Bu matematiksel yolların yanı sıra hekimler gebelik son tarihini belirlemek için alternatif yöntemler de kullanırlar. Bu yöntemleri evde kullanmak imkânsızdır; ancak doğum öncesi bakım, bebeğin anne karnındaki sağlıklı gelişimini sağlamak için çok önemlidir. Bu nedenle doğum tarihini onaylamanıza yardımcı olması için doktorunuzdan bunları kullanmasını isteyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Ultrasonografi

Ultrasonografi, doktorların rahminizin içinde neler olup bittiğini görmesine yardımcı olan invazif olmayan bir işlemdir. Bu prosedür aynı zamanda vade tarihini belirlemede en doğru olanlardan biridir. İlk ultrasonu ne kadar erken alırsanız o kadar iyi olur çünkü uygulayıcınız hamile kaldığınız tarihi daha doğru bir şekilde belirleyebilecektir.

Tarih değişebilir Gebelik hesaplama yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Gebelik Kilometre Taşları

Gebelik kilometre taşları, erken ultrasondan daha az doğru olan hamileliğinizin son tarihinin doğru olup olmadığına dair göstergeler sunar. Bunlardan biri, yaklaşık 9 ila 12 hafta arasında ilk kez duyulan fetal kalp atışıdır.

Anlaşılması kolay olduğu için, bu dönüm noktası üç haftalık bir yanlışlıkla son tarihi gösterir, ancak fetal ölçümler doktorun kaç haftalık hamile olduğunuzu anlamasına yardımcı olabilir. Aynı şey, 16. ve 22. haftalar arasında gerçekleşen ilk fetal hareket hissi için de geçerlidir.

Fundal Yükseklik Ölçümü 

Fundal yükseklik, yaklaşık 20. haftada göbeğinize ulaşması gereken rahminizin tepesini ifade eder. Uygulayıcınız bu ölçümü gebelik yaşınızı belirlemek için kullanır ve bu rakamı doğum tarihini doğrulamak için de kullanabilirsiniz. Yine, rakam sadece gösterge niteliğindedir. Bazı kadınların basen yüksekliği daha yüksektir ve bu durumda “geleneksel” 42 haftadan sonra doğum yapabilir.

Haberin Devamı

Rahim Boyutu

Rahim boyutu, gebelik yaşınız ve doğum tarihiniz hakkında önemli işaretler sunar. Uygulayıcılar her doğum öncesi kontrolde rahmin boyutunu ölçme eğilimindedir ve standart ölçümler, bu sayıları gebelik yaşını, dolayısıyla doğum tarihini belirlemek için kullanmanıza izin verir.

Son Adet Tarihinizi Bilmiyorsanız veya Adet Düzensizliğiniz Varsa;

Adet döngüsü düzenli aralıklarla gerçekleşirse ve adetler 28 günde bir gerçekleşirse, son tarih hesaplaması en iyi sonucu verir. Düzensiz bir adet döngüsü olması durumunda, LMP tarihini anlayamayabilir. Ayrıca, döngünün uzunluğu değişirse, LMP'sinin ilk gününden itibaren hesaplama yapmak güvenilir bir tarih vermeyebilir. Ancak anne adayının adeti düzensiz ise son adet tarihini belirlemek gerçekten zor olabilir.

Haberin Devamı

Anne adayının ilk ultrasonu bize bebeğin doğum tarihini doğru bir şekilde söyler. Sonografi uzmanı, yedi gün (öncesi ve sonrası) farkıyla değişebilen hamileliğin ne kadar ilerlediğine dair bir tahminde bulunacaktır. Çevrimiçi son tarih hesaplayıcıları genellikle basit kurala dayanır. Tahmini doğum, hamile kalmadan önceki son adet döneminden tam olarak 280 gün sonradır.

Yazarlar