Editörün Seçtikleri Aşçı savaşları..

Aşçı savaşları..

25.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Aşçı savaşları..

Aşçı savaşları..


       Her şeyin olduğu gibi yemek dünyasının da yarışmaları var. Kazanmak için kiminde en güzel mönüyü hazırlamak kiminde de sadece güzel bir yemek yapmak yeterli. Bu tür organizasyonlar aşçılar ve çalıştıkları oteller için çok önemli. Çünkü, aşçı bir anlamda o mutfağın temsilcisi. Onun derece alması otelin mutfağına büyük prestij kattığı gibi onu yetiştiren ustanın da becerisinin bir tür onayı oluyor. Bazı oteller de personelini daha iyi motive etmek için kendi içlerinde yarışmalar düzenliyor. Bazen takım halinde yurtdışındaki yarışmalara gidiliyor, çeşitli kategorilerde maharetler sergileniyor. Türk aşçıları bu konuda hep yüzümüzü ağartmıştır. Yıllardır uluslararası yarışmalarda bir yığın madalyayla ülkemize dönerlerken Türk mutfağının tanıtımını da en iyi şekilde yapmış oluyorlar.
       Gastronomi Birliği Rotisörler Birliği Derneği de her yıl bir yarışma düzenliyor. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen genç şeflerin hünerlerini sergilediği bu yarışmanın hoş tarafı, ne yapılacağının önceden bilinmemesi. Yarışmacılara bir sepet içinde birtakım gıda malzemesi veriliyor ve belirli bir süre içinde bir mönü hazırlamaları isteniyor. Aslında bu hayli çetin bir durum. Çünkü profesyonel mutfaklar normallerine göre daha karmaşık tarifleri de barındırıyor çünkü. Önce bu malzeme ile neler yapılabilir üzerinde biraz kafa yoruluyor. Önemli olan hazırlanacak mönüdeki bütün yemeklerin birbiri ile uyumlu olması. Sonra yapım aşamasına geçiliyor. 12 Haziran tarihinde düzenlenen bu yılki yarışmada, Four Seasons İstanbul'dan katılan Levent Şahin birinci olmuş ve Türkiye'yi temsilen Avusturya'ya gitmeye hak kazanmıştı. Otelin dördüncü kez birinci olmasını sağlayan genç aşçı, şef Ciaran Hickey ile Avusturya'da yarışmak için gittiğinde bizim damak tadının Avrupalılara pek uymamasının kendisine puan kaybettirdiğini söylüyor. Levent Şahin 20 ülkenin katıldığı bu yarışmadan dördüncülükle ayrılmış. Genç şefe bundan sonrası için de başarılar diliyoruz.

       Günün Mönüsü
      

  • Piliç sote
  • Kaşarlı patlıcan
  • Makarna
  • Meyve

    Günün yemeği

           Kaşarlı patlıcan
           6 kişilik
           Hazırlama süresi: 1 saat
           Malzemesi
           4 bostan patlıcanı
           4 domates
           2 diş sarmısak
           200 gr. rende kaşarpeyniri
           5 yemek kaşığı zeytinyağı
           taze fesleğen, tuz, biber

           Hazırlanışı
           Patlıcanları dilim dilim doğrayın, acısını almak için 15 dakika tuzlu suda bekletin. Sarmısak ve fesleğeni incecik doğrayın. Domatesleri küpler halinde kesin. Patlıcan hariç bütün malzemeleri karıştırın. Bu harcı patlıcanların üzerine pay edin. Orta sıcaklıktaki fırında 30 dakika pişirin.

  • Yazarlar