Sağlık Akut Sistit Nedir, Neden Olur? Akut Sistit Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akut Sistit Nedir, Neden Olur? Akut Sistit Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

11.03.2021 - 17:58 | Son Güncellenme:

Sistit, idrar yollarının iltihaplanması anlamına gelir. Sistit, idrar yolları ve üreme sisteminde en çok görülen hastalıklar arasında yer alır. Bu hastalığın görülme oranı kadınlarda çok daha fazladır. Kadınların en az yüzde 20'si, yaşamları boyunca en az bir defa bu hastalığa yakalanıyor. Bu hastalığa zamanında müdahale edilmezse böbrekleri etkileyebilecek şekilde yayılabilir. Mesane ve böbreklerde kalıcı bir hasara yol açabilir. Akut sistit nedir, neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Akut Sistit Nedir, Neden Olur Akut Sistit Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

 Kadınlarda genellikle daha fazla görülen sistit ağrılı ve acılı bir şekilde yaşanabildiği için hafif vakalarda kendi kendine de geçebilir. Sistit, genellikle idrar yolu enfeksiyonunun bir etkisi olarak meydana gelen ve mesanede görülen bir tür enfeksiyondur. Sistit, genellikle acılı ve ağrılı geçebilir. Hafif sistit vakaları daha çok birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.

Haberin Devamı

 Akut Sistit Neden Olur?

 Bakteriler, üreme organlarında ve anüs bölgesinde yaşar. Bu bakteriler alt idrar yollarından geçerek mesaneye kadar ulaşır. Mesaneye ulaşan bakteriler ise, idrar yolu ile dışarı atılır. Ama mesaneye gelen bakteri sayısı atılandan daha fazla ise, mesanede ve daha sonraki dönemde böbreklerde iltihaplanmalara neden olur. Sistitin, bulaşma yolu cinsel birleşme sırasında ya da genital temizliğin az olması ile ortaya çıkabileceği gibi idrar yollarını daraltıcı hastalıklar, menopozda düşük östrojen seviyesi, uzun süre idrar tutmak gibi nedenlerden ortaya çıkabilir.

 Akut Sistit Belirtileri Nelerdir?

Ağrının kasıklara ve makata yayılması,

Kusma ve bulantı,

İdrar yaparken yanma ve ağrı (İdrar yaptıktan sonra da devam edebilir.),

Haberin Devamı

Sık idrara çıkma,

İdrarın bulanık, kötü kokulu olabilir,

Ağrının kasıklara ve makata yayılması,

Terleme,

Ateş,

Yorgunluk,

Bulantı ve kusma,

Cinsel ilişki esnasında ağrı hissi şeklinde pek çok belirti ile ortaya çıkabilir.

Akut Sistit Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Akut sistitler, genellikle antibiyotikler ile tedavi edilir. Hastalığın tedavisine başlamadan önce idrar kültürü ve antibiyogram için örnek alınması gerekir. Tahlil sonuçları çıkıncaya kadar idrar yolları enfeksiyonlarının geçmesi için etkili antibiyotiklerin kullanılması gerekir. Antibiyogram sonuçlarına göre gerekirse bu ilaçlar hastalığın seyrine göre değiştirilmelidir. Kronik enfeksiyonlarda ise, bu tedavi süreci de uzayabilir.

Yazarlar