Süper Kupa'yı Gözübüyük yönetsin

Haberin Devamı

İngiltere'de Süper Kupa (Community Shield) maçı 6 Ağustos 2023'te Arsenal ile Manchester City arasında oynandı. Almanya'da Süper Kupa (DFL-Supercup) karşılaşması Bayern Münih ile RB Leipzig arasında 12 Ağustos 2023'te yapıldı. Fransa'da Süper Kupa (Trophee des Champions) maçı PSG ile Toulouse arasında 3 Ocak 2024'te oynandı. İspanya'da Süper Kupa (Supercopa) maçı Real Madrid ile Barcelona arasında 14 Ocak 2024'te oynandı.
İtalya'da Süper Kupa maçı (Supercoppa Italiana) Napoli ile Inter arasında 22 Ocak 2024'te oynandı.
Avrupa'nın beş büyük liginde süper kupalar çoktan sahiplerini buldu. İngiltere ve Almanya'da süper kupa müsabakaları geleneksel olarak yeni sezon öncesinde oynandı. Fransa, İspanya ve İtalya'da ise yeni yılın ilk günlerinde maçlar organize edildi.
Malumunuz ülkemizde Galatasaray ile Fenerbahçe arasında yeni sezon öncesi oynanması gereken Turkcell Süper Kupa maçı sürekli arafta bırakıldı. TFF kamuoyu ile sağlıklı bir iletişim kurmadı ve en sonunda dev maçın Suudi Arabistan'da oynanacağı duyuruldu.
Riyad'da yaşanan tarihi krizin ardından TFF dev maçın 7 Nisan Pazar günü Şanlıurfa'da yapılacağını açıkladı. Avrupa Konferans Ligi'nde çeyrek finale yükselen Fenerbahçe'nin erteleme talebi TFF tarafından kabul edilmedi ve dev maç için geri sayım başladı...
Karşılaşmayı hangi hakemin yöneteceği şimdiden tartışmaya açılmış durumda. TFF, Riyad'daki maçı yönetme görevini Abdulkadir Bitigen'e vermişti. Şanlıurfa için yapacakları tercih ise büyük merakla bekleniyor...
Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında oynanan son maçta yaşananlar ve karşılaşmanın ardından izlediğimiz sahneler Türk hakemliğinin iflasıydı bence. Halil Umut Meler hakem olsaydı o maçı 60. dakikada tatil ederdi. Yüzlerce yabancı maddenin sahaya atılması, Livakovic'in çenesinin tribünden atılan bir maddeyle yarılması, yardımcı hakemin yanında patlayan torpil, sahaya atılan meşaleler, oyunun defalarca durması ve nihayetinde maçın maç olmaktan çıkması Halil Umut Meler için yeterli olmadı!
Disiplin talimatını, güvenlik kriterlerini ve uluslararası kuralları dikkate bile almadı, bildiğini okudu ve her şeyi mahvetti. Hiç şüpheniz olmasın Trabzon'da yaptıklarını Avrupa'da düdük çaldığı bir maçta yapsaydı FIFA kokartını sonsuza kadar kaybederdi.
Hal böyleyken, Şanlıurfa'da oynanacak Galatasaray-Fenerbahçe Turkcell Süper Kupa maçını yönetecek hakem, Türk futbolunun dünyada daha fazla yara almaması açısından hayati önem arz etmektedir.
Şunu kabul edelim; MHK'nın elinde elit seviyede bir hakem yok. İlk dakikadan son saniyeye kadar maçı kontrolü altında tutacak, isabetli kararlarıyla hem oyuncuların hem de tüm futbol severlerin taktirini toplayacak bir hakeme maalesef sahip değiliz.
Açıkça ilan etmiyorlar ama TFF'nin bu aşamada yabancı hakeme karşı olduğunu da biliyoruz.
Madem öyle... Bu maçı Türk asıllı Hollandalı hakem Serdar Gözübüyük yönetsin. Yabancı hakem mi?
Değil. Türk hakem mi? Hayır.
Serdar Gözübüyük tam bir 'hibrit' hakem.
Yani hem Türk hem yabancı.
Daha önemlisi hem kaliteli hem de güvenilir.
38 yaşındaki Serdar Gözübüyük yıllardır Hollanda futbolunun en iyileri arasında yer alıyor. Tam 14 yıldır Eredivisie'de maç yönetiyor. 11 yıldır da uluslararası seviyede düdük çalıyor.
Bu sezon Avrupa sahnesinde 6 önemli maça çıktı. Şampiyonlar Ligi gruplarında Braga-Napoli, Salzburg-Inter, Atletico Madrid-Lazio ve Porto-Arsenal maçlarında görev yaptı. Marsilya ile Villarreal arasında 7 Mart'ta oynanan UEFA Avrupa Ligi son 16 maçında da görevliydi.
TFF aylar önce Serdar Gözübüyük'le iletişim kurmuştu ama ne olduysa başarılı hakemden vazgeçildi.
Serdar Gözübüyük ülkesi Türkiye'de maç yönetmeyi çok istiyor.
Kulüpler yabancı hakeme kapılarını açmış durumda.
Kamuoyunun da bu yönde beklentisi var.
Öyleyse TFF bu noktada gereğini yapmalıdır.
Bakın beyler ortam gergin, tansiyon yüksek...
Hemen harekete geçip, Hollanda Futbol Federasyonu ve Serdar Gözübüyük'le anlaşın.
Maçtan bir hafta önce Gözübüyük ile medyayı bir araya getirin, doğru iletişim kanallarını açın, herkese güven aşılayın.
Serdar Gözübüyük'e kimsenin karşı çıkacağını sanmıyorum.
TFF olarak siz de karşı çıkmayın ve maçtan önce herkeste ciddi bir rahatlama sağlayacak olan bu tarihi adımı atın...