Esra Bozbay

Esra Bozbay

esrabozbay@gmail.com

Tüm Yazıları

Bugün sizlere birçok kişinin muzdarip olduğu horlamadan ve tedavi yöntemlerinden söz edeceğim. Horlama, hava yolunda darlık oluştuğunda uyku sırasında çıkarılan gürültü biçimindeki sestir. Görülme sıklığı ileri yaş grubunda ve fazla kiloları olan kişilerde artmaktadır. Hava yolunda darlığın çeşitli sebepleri olabilmektedir. Bunlardan bir tanesi dil kökü, yumuşak damak ve bademciklerin olduğu bölgede sarkmalardır. Uyku sırasında kasların gevşemesi ile solunum yolu daralmakta ve horlamaya neden olmaktadır. Bunun yanı sıra alkol, sigara tüketimi, burun tıkanıklığı, deviasyon, uyku pozisyonu horlamaya neden olabilir.

Haberin Devamı

Horlama tedavisinde lazer

Horlama hem kişinin kendinin hem de partnerinin yaşam kalitesini düşürebilir. Özellikle oksijenlenmenin de azaldığı durumlarda uyku apnesi belirtisi olabildiği gibi diğer hastalıkları da tetikleyebilir. Horlama ile uyku kalitesi düşeceği için kişiler kendilerini gün boyu yorgun ve uykusuz hisseder. Bu nedenle de uykusuzluk ve dalgınlıkla konsantrasyon bozukluğu da görülebilir. Ayrıca kalp rahatsızlıkları, tansiyon problemi gibi hastalıkları da tetikler. Çocuklarda görülen uyku apnesi ise konsantrasyon eksikliğine dolayısıyla öğrenme güçlüğüne yol açabilir.

Horlama tedavisinde lazer

Doğru teşhis çok önemli

Horlama tedavisinde multidisipliner yaklaşım çok önemlidir. KBB uzmanı ve diş hekiminin uygulayacağı kombine tedavi ile verimli sonuç alınacaktır. Doğru tedavi için doğru teşhis koyulması çok önemlidir. Uyku esnasında yaşanan sorunların ölçülmesi için bir polisomnografi testi yaptırılmalıdır. Polisomnografi testi ile uyku sırasında yaşanan kalp atış düzensizlikleri, kan oksijen seviyesi, solunum durmaları gibi durumlar kaydedilmektedir ve doğru teşhis için en etkili yöntemdir

İki çeşit iyileştirme

Horlama tedavisinde lazer

Diş hekimleri tarafından uygulanabilecek horlama tedavileri iki şekilde olmaktadır. İlki sarkan yumuşak dokuyu toparlamak için yapılan lazer tedavisi iken ikinci tedavi seçeneğinde lazer tedavisine horlama apareyi eşlik etmektedir. Lazer tedavisinin amacı sarkan yumuşak dokular nedeniyle daralan solunum yolunu genişletmektir. Lazer termal etki ile bu dokuların sıkılaşmasını sağlar böylece solunum yolu artmış olur ve horlama azalır. Böylelikle artan uyku kalitesi hastanın genel yaşam kalitesinin de artmasını sağlayacaktır. Lazer tedavisinin en önemli avantajlarından birisi ağrısız olmasıdır. Lokal anestezi ihtiyacı yoktur. Cerrahi tedaviye göre çok daha konforlu ve hızlı bir tedavi seçeneğidir.

Haberin Devamı

Kombine tedavi yönteminde ise lazer tedavisine ek olarak horlama apareyi yapılmaktadır. Horlama apareyi dişlerin üzerine takılan, kişinin rahatlıkla takıp çıkarabileceği bir apareydir. Kişiye özel olarak tasarlanır ve ağız içerisine uyumlanır. Gece yatarken takılan bu aparey horlayan kişilerin alt çenesini öne doğru minimal oranda hareket ettirerek solunum yolunun artmasını sağlar.

Yapılan bilimsel çalışmalar lazer tedavisinin horlamayı giderdiğini, uykuda horlama nedeniyle uyanma, uyanınca ağız kuruluğu ve boğulma durumlarında azalma olduğunu gösteriyor. Ayrıca horlamanın tedavisi ile birlikte gece rüya görme sıklığı da önemli ölçüde artıyor ve vakaların yüzde 75’i tedaviden sonra boğazlarında daha az gerginlik hissediyor ve daha iyi nefes aldıkları gözleniyor.