Esra Bozbay

Esra Bozbay

esrabozbay@gmail.com

Tüm Yazıları

Son zamanlarda ‘bir günde implant’ ya da ‘aynı gün implant’ terimleriyle sıkça karşılaşıyoruz. İmplant yaptırmanın aylar, yıllar sürdüğünü düşünürdük. “Nasıl olur da bir günde yapılır?” sorularını duyar gibiyim. Bu teknikte diş çekimleri, kemik tozu uygulamaları, implantların yapılması ve geçici sabit dişler aynı gün yapılır.

Biliyorsunuz diş implantları diş köklerini taklit eden dişlerdir ve günümüzde kaybedilmiş dişlerin yerine en iyi alternatif olan bir tedavi yöntemidir. İmplantın yüzey özellikleri çene kemiği ile bir bağlanma sağlar ve yapay kök oluşmuş olur. Bu bağlanma bir süreç gerektirir.

Haberin Devamı

AYNI GÜN İMPLANT

Eskiden dişler çekilir, çekim yerinin kemikle dolması için birkaç ay beklenirdi. Ancak yapılan çalışmalar çekim boşluğunun kapanırken kemiğin büzüldüğünü yani hacmini yitirdiğini gösteriyor. Bu yüzden dişin çekimi ile aynı aşamada uygulanan implant sayesinde kemiğin büzülmeden daha hacimli kalması sağlanıyor. Ayrıca çekim bölgesine göç eden kemik hücreleri implant çevresine daha hızlı adapte oluyor ve hızlı bir bütünleşme gerçekleşiyor. Bu durum daha sonra eksik olan kemiğe kemik tozu gibi uygulamaları da gerektirmiyor. İmmediyat implant dediğimiz aynı gün implant ile aylarca beklenip yapılan implantların arasında başarı farkı olmadığı için gönül rahatlığıyla aynı gün implant yaptırabilirsiniz.

Yine birçok kişinin aylarca dişsiz gezmek gibi kaygıları var. Artık implantları yaptığımız gün üzerine geçici sabit dişler yapabiliyoruz. Dijital sistemde alınan ölçü ile aynı anda laboratuarda dijital üretilen dişlerin rengini, şeklini seçebiliyoruz ve kendi dişi gibi görünen geçici dişler yapabiliyoruz.

AYNI GÜN İMPLANT

All on four tekniği

All on four veya fast&fixed tedavi konsepti, dişsiz çenelerde kalan kemiğin kullanımını en üst düzeye çıkarmak, anında işleve izin vermek, tedavi maliyetlerini azaltmak ve hasta konforunu artırmak için tasarlanmış bir tedavidir. Kemik tozu uygulamaları, sinüs yükseltme operasyonları gibi ekstra cerrahi uygulamaların ve bu uygulamalara özel komplikasyonların ve sürecin uzamasının önüne geçmek için geliştirilmiştir.

Haberin Devamı

Bu yöntemde geçici, sabit ve hemen yüklenen bir protezi desteklemek için çenelerin ön kısmına iki implant paralel olarak yerleştirilirken, arka bölgelerdeki iki implant arkaya açılı şekilde yerleştirilir. Bu sistem ile yapılan implant uygulamasında çiğneme etkinliği artırılarak 12 dişe kadar protez uygulanabilmektedir.

Açıklık ve eğrilik

Peki implantların açılı veya eğik olması sorun olur mu? Bu sistemde uygulanan implantlar ve implant ara parçaları geleneksel implant uygulamasından farklı olarak tasarlanmıştır. Fiziksel anlamda implantların taşıyabileceği yük ve kuvvetler büyük oranda olsa bile açılı implantlar sayesinde taşınabilir ve çiğneme kuvvetlerine dayanabilir.

Bu durumu şöyle örneklendiriyorum. Ayakları düz, paralel olan bir masanın üzerindeki tabla; son ayağın üzerine kadar uzanabilir.Ayakları açılı duran bir masanın üzerine daha büyük ve kenarları taşkın bir tabla konulabilir ve kenarlarındaki kuvvetleri taşıyabilir. Böylece daha az sayıda açılı yapılan implantlar ile çözüm sağlanabilir.