Hurşit Güneş

Hurşit Güneş

hgunes@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yer yerinden oynuyor. Sahne: Türkiye! Senaryoda, soruşturmayı yapan bir savcı soruşturuluyor ve içeri tıkılıyor. Hâkimler isyan ediyor, tepki veriyor. Hükümet bu kez hâkimlerin üst kurulunu yasayla lağvedeceğini ima ediyor! Seyirciler bundan memnun olabilir mi? Mümkün değil! Bu ekonomik durum kadar halkımızı tedirgin ediyor. Bunun da verisi var. Hem de TÜİK’ten.
TÜİK her yıl halkımızın mutluluğunu ölçüyor. 2009’da 2008’e göre mutsuz oranı artmış, mutlu oranı düşmüş. Özellikle erkekler arasında bu görülüyor. Zaten ülkemizde kadınların yüzde 58’i mutluyken, erkeklerin sadece yüzde 50’si mutlu. Erkekler daha da mutsuz olmuş. 2009 yılında yaşlılar (65 üstü) arasındaki mutlu olanlar belirgin bir biçimde düşmüş. 2008 yılında yüzde 62 iken, geçen yıl bu oran yüzde 54 olmuş. Doğal olarak akla küresel krizin getirdiği tedirginliklerle olağanüstü gergin siyasal ortam geliyor.

Evlen kurtul
Bir başka ilginç nokta da evliler. Ülkemizde evliler daha mutlu. Evlilerin yüzde 57’si, evli olmayanların ise yüzde 47’si mutlu. Gerçi 2009 yılında evli olanlar arasında da mutlu olanların oranı düşmüş... 2007 yılında toplumun yüzde 70’i, hatta erkeklerin de yüzde 71’i gelecekle ilgili umutluymuş. Ancak geçen yıl bu oran yüzde 66’ya, erkekler arasında da yüzde 63’e düşmüş. Yani küresel kriz ve ülkede olup bitenler umutlu olan erkekleri azaltmış.
Aslına bakılırsa halk AKP döneminde kamu hizmetlerinden memnun. Sosyal güvenlik hizmetlerinden mutlu olan oran yüzde 40’dan 60’a, sağlıkta yüzde 40’dan 65’e, eğitimde yüzde 49’dan 58’e ve asayişte de yüzde 58’den 77’ye çıkmış. Bununla beraber, adli hizmetlerde halkın kafası çok karışık. Daha önce halkın yüzde 46’sı bu hizmetten memnunken, şimdi bu oran yüzde 39’a düşmüş. Daha doğrusu, fikri olmayanlar yüzde 27’den 42’ye çıkmış. Yani yaşananlar halkı ürkütmüş görünüyor.
Halk kamu hizmetlerinden bu denli memnun olmasına rağmen neden giderek daha mutsuz? Anketin birinde başarı, para ve iş gibi değerlerin bireylerin mutlu olmasındaki etkisi yüzde 15-20 gözükürken, sağlık (yüzde 70) ve sevgi (yüzde 15) daha etkili gözüküyor.

Anne beni okula gönder
Fakat halkın giderek mutsuz olmasının nedeni ise ekonomik gelişmeler. TÜİK bunu da ölçmeye çalışmış. Aşağıdaki tabloda 2009 yılında fiyatların düşmesine rağmen krizden olumlu etkilendiğini ifade edenlerin en az 2 katı kadar olumsuz etkilendiğini ifade edenlerin olduğunu gösteriyor. Demek ki, hükümeti sarsan iki olay var: Ekonomideki hasar ve yargıya müdahale.

Haberin Devamı

TÜİK: Mutsuzlar arttı