Ramazan Bayılmak orucu bozar mı? Oruçluyken bayılmak orucu etkiler mi, kaza gerekir mi?

Bayılmak orucu bozar mı? Oruçluyken bayılmak orucu etkiler mi, kaza gerekir mi?

11.03.2024 - 11:38 | Son Güncellenme:

Oruçluyken bayılmak orucu bozar mı sorusu Ramazan ayının gelmesiyle vatandaşın ilgisini çekmeye başladı. Çeşitli nedenlerle bayılmak mümkün. Bu sırada ayılmak için farklı yöntemler kullanılabiliyor. Ramazan nedeniyle bayılmak orucu etkiler mi, bozar mı?

Bayılmak orucu bozar mı Oruçluyken bayılmak orucu etkiler mi, kaza gerekir mi

 

Bayılmak orucu bozar mı? sorusunun yanıtı araştırılıyor. Recep, Şaban ve Ramazan üç aylar içerisinde yer almaktadır. Müslüman alemi için önemli aylar arasında Ramazan ayına ise kısa bir süre kaldı. Ramazan ayında oruç tutacak vatandaşlar oruçla ilgili soruların yanıtlarını arıyor. Peki bayılmak orucu bozar mı?

Haberin Devamı

BAYILMAK ORUCU BOZAR MI?

Bayılmak, bir hastalıktır; bir bakıma da uyumak gibidir. Gün içinde uzun veya kısa süreli bayılmak orucu bozmaz. Ancak ayıltmak için kendisine su verilmişse veya ayıldıktan sonra kendine gelebilmek için su veya ilaç içmişse haliyle orucu bozulmuş olur. Ramazandan sonra onun yerine güne gün olarak oruç tutar, kaza eder. Fakat ramazan ayının başından sonuna kadar baygın bir halde/komada kalan bir kimse, daha sonra kendine geldiğinde, bu oruçları kaza etmesi gerekir. Bunda ittifak vardır. Çünkü bayılma hali, -biraz önce de belirttiğimiz gibi- bir hastalıktır. Böyle bir halin bu kadar uzaması da çok az olur. Nâdir olan şeylerdeki meşakkat ise ruhsata medâr olmaz; yani az görülen bir güçlük izne sebeb olmaz; dolayısiyle kişi, tutamadığı oruçları kaza etmekle mükelleftir. [Bilmen, Ö.N., Büyük İslâm İlmihali, Kaza Edilmesi Gereken Ve Gerekmeyen Oruçlar, md. 132]