Eden kendine eder…

Küçüklüğümüzde bir sürü atasözü, özlü sözler duyuyor, onlarla büyüyoruz. O zamanlar anlamını anlıyor gibi yapar ya da farklı anlamlar yükler, hayatımıza devam ederdik.

Rahmetli annemin çok kullandığı sözler vardı. Bunlardan biri “Eden kendine eder” idi. Ne güzel bir söz. Üstelik olumlu, olumsuz her duruma da uyuyor. Anneme “Bak anne, ders çalıştık” dediğimizde “Eden kendine eder” cevabını alırdık. Ders çalışmadığımızda ise yanımıza gelip “Çalışmayın. Eden kendine eder” deyip giderdi. Böyle sığ bir şekilde bakınca yani sonucuna sen katlanırsın gibi algılansa da bu sözün altında daha gizemli şeyler var bence…

Haberin Devamı

Olumlu bir karar gibi gözüken bir şeyin ardından attığımız adım başkasına zarar verirse dönüp aslında bize de zarar veriyor. Sonuç, eden kendine ediyor. Yani attığımız adımlarda, verdiğimiz kararlarda başkalarına zarar vermemeye dikkat ederek yolumuza devam edersek onun pozitif sonuçları da dönüp bizi buluyor. Eden kendine ediyor.

Tersi tarafta olup birinin aldığı karar sizi incitir, zarar verirse bilin ki her ne yapıyorsa kendine yapıyor. Aslında hedef siz değilsiniz. Günün sonunda incittiği yerden incinen o olacak. Siz ise yolunuza devam ettiğiniz ve edene uymadığınız sürece ödülünüzü alırsınız. Siz de ne ederseniz kendinize edersiniz. Tıpkı bir bumerang gibi ne yaparsak bize geri dönüyor.

Kimsenin kötülüğü istemeden kendi hayatımızla ilgili adımlar atar insanlar ne demiş ne yapmış umursamadan kendi yolumuza gider adımlar atarsak kendimize yaptığımız en doğru yatırım olur diye düşünüyorum. Ve ödülü mutlaka gelir…