Oynatma Listesi
HABERLER

Azerbaycan'dan Ermenistan'a: Siyasi irade gösterirlerse barış anlaşmasına giden yol açık

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, “Ermenistan siyasi irade gösterirse barış anlaşmasına giden yol açıktır” ifadelerini kullanarak, “Fransa’nın Ermeni yanlısı tutumunun yerini Azerbaycan düşmanlığı ve Azerbaycan karşıtı bir tutum aldı” dedi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Azerbaycan'ın bu yıl dış politikasında yaşanan gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı. Azerbaycan’ın bu yıl insani konulara özel önem verdiğini belirten Bayramov, “Kardeş Türkiye'de 6 Şubat’ta meydana gelen depremde Ukrayna'ya yapılan yardımlar, Azerbaycan'ın yaptığı insani yardımlarında önemli bir yere sahiptir. Ayrıca Azerbaycan Gazze'ye yardım için 2 milyon dolar ayırdı. Ayrıca Afrika'nın küçük ada devletlerine Covid-19 kapsamında iki küresel yardım çağrısı duyurulmuş olup, Azerbaycan her çağrıya 1 milyon dolar yardım ayırmıştır” dedi.

“Terörle mücadele operasyonu, yasadışı rejimin yeni bir statüko oluşturma çabalarına son vermekle birlikte yeni fırsatlar da oluşturdu”

Ermenistan'ın sürekli olarak yükümlülüklerine yerine yetirmemesi nedeniyle müzakerelerde önemli sonuç elde edilmediğini belirten Bayramov, “Ancak terörle mücadele operasyonu, yasadışı rejimin yeni bir statüko oluşturma çabalarına son vermekle birlikte yeni fırsatlar da oluşturdu. Ermenistan'ın son 30 yılda işlediği suçların ortaya çıkarılmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Bu amaçla uluslararası hukuka uygun olarak çeşitli adımlar atılmıştır” dedi.

“Ermenistan'la doğrudan temaslar sayesinde belli sonuçlara ulaşıldı”

Herhangi bir olumlu ilerlemenin Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine olumlu etkisi olabileceğini vurgulayan Bayramov, “Ermenistan'la barış sürecinden bahsediyoruz ama burada çevre çok önemli. Bu anlamda aralık ayında yaşanan gelişme ciddi bir güven artırıcı önlem olarak değerlendirilebilir. Bu anlaşma iki ülke arasında yapıldı, üçüncü bir ülke işin içine girmedi ve bu önemli bir nokta. Barış gündeminde bir takım önemli süreçler var. 2023 yılı sonunda doğrudan temaslar sayesinde bazı olumlu sonuçlar elde edildi. 2024'te ne gibi sonuçlara ulaşılacağını söylemek zor. Ancak süreçten umutluyuz. Meşru çıkarlarımıza dayalı, uluslararası hukuka dayalı olumlu adımlar atmaya hazır olacağız” dedi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER