Gündem ‘Uzay madenciliği için adım atılmalı’

‘Uzay madenciliği için adım atılmalı’

07.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin, asteroit madenciliğinde geri kalmaması için çalışmalar sürüyor. Yeni kurulan Türkiye Uzay Ajansı’nın önemini anlatan Doç. Dr. Ozan Ünsalan, ‘Ülkemiz de bu konuya gereken önemi vermeli’ dedi

‘Uzay madenciliği  için adım atılmalı’

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin geçen yıl başlattığı uzay madenciliğinde Türkiye’nin geri kalmaması için çalışmalar sürüyor. Yeni kurulan Türkiye Uzay Ajansı’nın önemine değinen Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ozan Ünsalan, Lüksemburg’da olduğu gibi Türkiye’de de Asteroit Madenciliğine yatırım yapacak şirketlerin belirlenmesi gerektiğini söyledi.
İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nden avukat Nazlı Can ise, “Pek çok ülke uzaydaki madencilik için yarışa girdi. Bu konuda açık hükümler içeren ilk yasayı ABD 2015’te kabul etti. Lüksemburg da bir yasa tasarısı hazırladı ve yakında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Ülkemizin de bu konuya gereken önemi vermesi gerekli” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

‘Uzay madenciliği  için adım atılmalı’
‘Şirketler belirlenmeli’

8 gezegen, onların yüzlerce uydusu ve milyarlarca gök cisminin bulunduğu Güneş Sistemi’nde madencilik yapılması son yıllarda daha sık konuşulmaya başlandı. Dünyadan gönderilecek uzay araçları ile asteroitlerin üzerinde bulunan madenlerin getirilmesi için ilk girişim; NASA (Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi) tarafından gerçekleştirildi.

Milliyet’e konuşan uzmanlar, uzay madenciliği konusunda Türkiye’nin de adım atması gerektiğini belirtti. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ozan Ünsalan, Türkiye Uzay Ajansı’na meteor uzmanlarının danışman olarak alınmasını ve Meteorit Yasası’nın yönetmeliğe girmesi gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Ünsalan, “Asteroit Madenciliği konusunda ülkemizde yatırım yapabilecek şirketler belirlenmeli. Yatırım yapmaları için yasal zemin acilen hazırlanmalı” dedi.

Haberin Devamı

‘Arazi sahibinin de meteorda hakkı var’

Doç. Dr. Ünsalan, “Bir meteor düştüğünde bölge hemen korunmalı. Meteorit örnekleri uzman bilim insanlarınca alüminyum folyolar ile toplanmalı, tartılmalı. Meteoritler hem doğal zenginlik hem de kültür varlığı olarak değerlendirilmeli. Uygun miktarı, araştırılması için konuyla ilgili uzman bilim insanlarına verilmeli. Bazı parçalar düştüğü bölgenin müzelerinde sergilenirken, düştüğü arazinin sahibine bir miktar bağışlanmalı. Meteroitler, uzay aracı olmayan ülkeler için bulunmaz bir fırsattır” dedi. Ünsalan ayrıca, 3 yıldır TÜBİTAK projesi desteğiyle atmosferimize giren meteorları takip ettiklerini ve bugüne kadar yaklaşık 6600 adet meteorun kaydının yapıldığını ve yörüngelerinin tespit edildiğinin de altını çizdi.