Gündem Terör kurbanlarına acı veda

Terör kurbanlarına acı veda

15.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırıda 10 gün önce evlilik yıl dönümünü kutlayan Adem Topkara ve eşi Elif Topkara, Adana’dan ziyaret için gelen baba Yusuf Meydan ve 9 yaşındaki kızı Ecrin, okulların tatil olmasını fırsat bilerek gezmeye çıkan anne Arzu Özsoy ve 15 yaşındaki kızı Yağmur Uçar yaşamlarını yitirdi.

ELİF ALTIN, GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul -  İstanbul’u kana bulayan ve Türkiye’yi yasa boğan saldırıda hayatını kaybeden Anne Arzu Özsoy ve kızı Yağmur Uçar da, dün Şirinevler Ulu Camii’nde ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Haberin Devamı

Cenaze namazına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İçişleri Bakanı Yardımcısı İsmail Çataklı, Ak Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, oyuncu baba Nurettin Uçar ve aile yakınları katıldı.

"UYAN KIZIM, BABAN GELDİ"

Kızının tabutuna sarılan baba Nurettin Uçar gözyaşlarına boğuldu. Taziyeleri baba Nurettin Uçar ile anneanne Neşe Özsoy ve dede Mehmet Özsoy kabul etti. Kızının ölüm haberini yurt dışında alan ve Türkiye’ye gelen acılı baba Nurettin Uçar, kızının al bayrağa sarılı tabutuna sarılarak, “Uyan kızım baban geldi” diye ağladı. Kızını ve torununu kaybeden acılı anne Neşe Özsoy ise, “İsyan etmiyorum. Ama içimiz yandı. Çok zor” diye gözyaşlarına boğuldu. Acılı anneyi Ak Parti İstanbul Vekili Ravza Kavakçı teselli etti. Cenaze namazının ardından anne kızın cenazeleri Kozlu Mezarlığı’na defnedildi.

Haberin Devamı

Terör kurbanlarına acı veda

"GEREĞİNİ YAPACAĞIZ"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Masum anne ve kızın sadece hafta sonunu birlikte geçirmek için çıktıkları bir yerde hiçbir şeyden habersiz katledilmeleri olayıdır. Biz öyle bir inanca mensubuz ki bir cana kıyanın tüm canlara kıydığı dolayısıyla barışa inanan ve insana kıymet veren bir dinin mensubuyuz. Biz terör eylemlerine çok da yeni değiliz. Çevresi ateş çemberiyle dolu olan bir bölgede aslında barışın ve huzurun sembolüyüz. Her ne yaparlarsa yapsınlar kim hangi mesajı vermeye çalışırsa çalışsın Türkiye Cumhuriyeti devletiyle milletiyle birlikte dimdik ayakta gereken cevapları verecektir. Gerek İstanbul Valiliğimiz, emniyet güçlerimiz, İçişleri Bakanlığımız ve tüm istihbarat birimlerimizle daha gün aydınlanmadan 12 saat dolmadan hem tetikçileri hem bunu tertipleyen ama daha da önemlisi bunun arkasındaki yakalandı. Çözüldü ve çözülmeye devam ediyor. Bunun gereğini yapacağız” dedi.

GEZMEYE ÇIKMIŞLAR

Dede Mehmet Özsoy ise, “Kızım öğretmen. Okullar da tatil olunca torunumla gezmek için ikisi gitmiş. Vefat haberini bize Kaymakamlıktan ev emniyetten gelen ekipler verdi. Çok üzgünüm. Bu acının tarifi yok” dedi. Özsoy’un dayısı İhsan Bülbüloğlu ise “Arzu sınıf öğretmeniydi. Kızı Anadolu lisesinde ikinci sınıf öğrencisiydi. Anne kız güzel hayalleri vardı. Hava güzel olduğu için dışarı çıkmak istemişler. Sonu böyle oldu. Bütün ülkemizin başı sağ olsun. Elim bir olay, Allah kimseye yaşatmasın. Bunları yapanların yanına kalmayacaktır. Bu çok kahpece bir saldırı. Saat 16.00 civarı olmuş, hiçbir suçu olmayan masum insanlara bunu yapabiliyor olmaları anlamak mümkün değil. Hepimizin başı sağ olsun. Devletimiz bunun hesabını soracaktır. Vatan sağ olsun. Terör örgütlerinin Allah belasını versin” diye konuştu.

Haberin Devamı

BABA-KIZ YAN YANA TOPRAĞA VERİLDİ

İstanbul Beyoğlu’nda terör saldırısında ölen Yusuf Meydan (34) ve kızı Ecrin’in (9) cenazeleri, dün Adana’da toprağa verildi. Meydan’ın İstanbul’a ailesiyle birlikte erkek kardeşi için kız isteme törenine katılmak için geldiği, İstiklal Caddesi’nde gezerken eşi Mevlüdiye Meydan’ın giyim mağazasına alışveriş yapmak için girdiği, kendisi ve kızının dışarıda beklerken de patlamanın olduğu öğrenildi. Yusuf Meydan’ın 2016’dan beri Adana Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne bağlı Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi’nde danışma görevlisi olarak çalıştığı bildirildi. Yusuf Meydan’ın erkek kardeşinin “kız isteme” töreni sebebiyle eşi Mevlüdiye ve kızı Ecrin ile İstanbul’a gittiği, saldırının olduğu günün akşamı ise Adana’ya dönmeyi planladıkları ifade edildi.

Haberin Devamı

Terör kurbanlarına acı veda

ANNE YARALANDI

Ailenin olay günü alışveriş yapmak ve gezmek için İstiklal Caddesi’ne gittiği, Mevlüdiye Meydan’ın bir giyim mağazasına girdiği, Yusuf Meydan ve kızı Ecrin’in dışarıda bekledikleri sırada bombalı saldırının gerçekleştiği öğrenildi. Mevlüdiye Meydan saldırıdan yaralı olarak kurtuldu. Ailenin, küçük kızları Derin’i ise İstanbul’a giderken Adana’da teyzesinin evine bıraktığı belirtildi. 

Terör kurbanlarına acı veda

Yusuf Meydan ve Ecrin’in cenazeleri, toprağa verilmek üzere uçakla Adana’ya getirildi. Adana Havalimanı’nda cenazeler için tören düzenlendi. Törene Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu da katıldı. Tören sırasında, Ecrin ve Yusuf Meydan’ın yakınları gözyaşlarına boğuldu. Saldırıdan yaralı olarak kurtulan Mevlüdiye Meydan, kızı ve eşinin fotoğraflarını öpüp “Üzerimde kocamla kızımın kanı var” diyerek gözyaşı döktü.

Haberin Devamı

Havalimanında yapılan törenin ardından Yusuf ve Ecrin Meydan’ın cenazeleri helallik alınmak üzere merkez Seyhan ilçesi Meydan Mahallesi’ndeki evlerine getirildi. Helallik alınmasının ardından cenazeler, toprağa verilmek üzere Kabasakal Mezarlığı’na götürüldü. Mezarlıkta düzenlenen cenaze törenine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Adana Valisi Süleyman Elban, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile kent protokolü katıldı. İl Müftüsü Mehmet Taşcı, baba ve kızı için ayrı ayrı cenaze namazı kıldırdı. Bu sırada Bakan Yanık ile Sarıeroğlu, anne Mevlüdiye Meydan’ı teselli etti. Anne Mevlide Meydan, “Gösterin bana, bebeğimi istiyorum” diyerek gözyaşlarına boğuldu. Fenalık geçiren anne Mevlide Meydan, ambulansa bindirildi.

Namazın ardından baba ve kızının cenazeleri yan yana açılan mezarlarda toprağa verildi.

Terör kurbanlarına acı veda

BEBEK ARABISINI BIRAKIP KAÇMIŞ

Saldırının simge fotoğraflarından biri de cadde üzerindeki devrilmiş bebek arabası oldu. O araba üç yaşındaki bir çocuğa aitti. Üç yaşındaki A.S., anne Bilge Sinan ve baba Taner Sinan da patlama anında oradaydı. Patlamanın şiddetiyle bebek arabası fırlarken, baba Taner Sinan, bebeği kucağına alarak eşiyle birlikte olay yerinden uzaklaşmaya çalıştı. Anne, baba ve bebek hafif şekilde yaralanırken, bebek arabası da paramparça oldu. Yaralı bebek ve anne Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınırken, baba da bir kulağındaki duyma yetisini kaybetti. Bir anda büyük bir gürültüyle sarsıldıklarını söyleyen baba Taner Sinan, “Bir şey anlayamıyorsun. Birden bire çok büyük bir gürültü oldu. Fena bir basınç oldu. Çocuk arabası elimdeydi. Arabaya sarıldım ama bizi de fırlattı attı. Bir daha patlama olur diye çocuk arabasını alamadım. Çocuğu kucağıma aldım, koşarak çıktık. Çocuğun yüzünde ve kafasında yaralar var. Hayati bir tehlike yok. Sağ olduğuna seviniyorum. Kulağımı kaybettim. Duymayı kaybettim” diye yaşadıkları dehşeti anlattı. Saldırıda yaralanan ve taburcu olan Saadettin Çevik ise, “Kulağımda sıkıntı var. Ayaklarımda sıkıntı var. Şu anda ağır işitiyorum” dedi.

Terör kurbanlarına acı veda

İKİ ÇOCUKLARINI GERİDE BIRAKTILAR

İstanbul Sarıyer’de yaşayan 40 yaşındaki Adem Topkara ile 27 yaşındaki eşi Mukaddes Elif Topkara gezmek için geldikleri İstiklal Caddesi’nde bombanın kurbanı oldular. Beş yıllık evli olan çiftin biri üç, diğeri bir yaşında Eliz ve Yağız isimli iki çocukları vardı. Patlamanın gerçekleştiği gün iki çocuklarıyla birlikte İstiklal Caddesi’ne gitmek üzere yola çıkmayı planladılar ama çocuklarının dışarı çıkmak istememesi üzerine onları Topkara’nın ablasının dükkanına bıraktılar. Patlamanın duyulması ile aileleri onlara ulaşmaya çalıştı ama telefonlarını açan olmayınca hastaneleri dolaşmaya başladılar. Ve acı haberi aldılar. Topkara çifti, yarım kalan bir hayat ve iki küçük çocuklarını geride bıraktı. Dün de birlikte son yolculuklarına uğurlandılar. Cenaze namazının ardından Topkara çiftinin cenazeleri Ayazağa Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Adem Topkara’nın babası Mustafa Topkara, saldırıdan sonra oğluna ve gelinine ulaşamadığını belirterek, “Oğlumun telefonu çalıyor cevap vermiyordu, gelinimin telefonu tamamen kapalıydı. Bu sefer biz de hastaneleri aramaya başladık. Çocukları halasındaydı. Küçük kız ‘Ben gelmek istemiyorum’ diyor, ufağı da uyuyor. Bu yüzden onları ablasına bırakmışlar. Oradan çıkıyorlar 20 dakika sonra patlama oluyor” dedi.

Terör kurbanlarına acı veda

PATLAMADA ÖLENLER ANISINA KARANFİL

İstiklal Caddesi üzerinde saldırının meydana geldiği noktaya hayatını kaybeden vatandaşların anısı için bir platform konuldu. Platforma vatandaşlar karanfiller bırakırken terör saldırısı bir kez daha lanetlendi. Beyoğlu Kaymakamı Mustafa Demirelli ve Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız da bölgeye gelerek karanfil bıraktı. Dün ayrıca patlamanın yaşandığı cadde Türk bayrakları ile donatıldı.

Terör kurbanlarına acı veda

57 KİŞİ TABURCU OLDU

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, terör saldırısında yaralananlarla ilgili son durumu paylaştı. Yerlikaya, “İstiklal Caddesi’ndeki patlama nedeniyle hastanede tedavi gören 57 yaralımız taburcu oldu. 18 hastamız serviste, altı hastamız yoğun bakımda tedavi görüyor. İki hastamızın durumu ciddiyetini koruyor. Yaralılarımızın bir an önce sağlığına kavuşmaları için dua ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Fotoğraflar: İbrahim Maşe, Cem Tekkeşinoğlu, Cemal Yurttaş, Hakan Akgün