Gündem 'Kadın bedeni hakkında söz sahibi değil!'

'Kadın bedeni hakkında söz sahibi değil!'

15.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) 2021 Dünya Nüfus Raporu, milyonlarca kız çocuğu ve kadının bedenleri hakkında söz sahibi olmadığını, ülkelerin kadınlara ne ölçüde destek ve müdahale olduğunu çarpıcı rakam ve grafiklerle göz önüne serdi.

Kadın bedeni hakkında söz sahibi değil

 

Rapora göre, gelişmekte olan 57 ülkede kadınların yaklaşık yarısı cinsel ilişkiye girme, doğum kontrol yöntemi kullanma veya sağlık hizmeti alma konularında karar verme hakkına sahip değil. Yaşanan ihlaller madde madde sıralanıyor:

Haberin Devamı

- Çocuk yaşta evlilik

- Kapsamlı cinsel sağlık eğitiminin verilmemesi

- Kadın sünneti

- Zorla cinsel muayene

- Zorla evlilik

- Zorla üreme yetisinin sonlandırılması veya gebelik önleyici yöntem kullanmak zorunda bırakılması

- Cinsel kimlik temelli cinsel şiddet

- “Namus” cinayetleri

- Evlilik içi zorla cinsel ilişki

- “Tecavüzcün ile evlen” yasaları

- Üreme sağlığı ve kararlarında zorlama

- “Bekaret” testi.

Değişim için çözüm önerileri savunan rapor, kendi bedeni üzerinde söz sahibi olma hakkını savunmak için toplumsal normlara, eğitime, sağlık hizmetlerine ve yasalara bakılması gerektiğini vurguluyor.

Raporda değişim için öne çıkan ifadeler şu şekilde yer alıyor:

Eğitim düzeyi arttıkça, kadınların gebeliği önleyici yöntemlerden yararlanma ve sağlık konusunda kendi kararlarını verme ve cinsel ilişkiye hayır deme gücüne sahip olma ihtimalleri daha fazladır.

Haberin Devamı

Toplumsal normların, toplumsal cinsiyet bakımından daha eşitlikçi hale gelmesi gerekiyor. Kadınların toplum içinde ve başka alanlarda geçim kaynaklarına ve liderlik rolünü üstlenecekleri görevlere yönelik fırsatlarının artırılması, kendi bedenleri üzerinde karar verme güçlerini de arttırabilir.

Kadın bedeni hakkında söz sahibi değil