Gündem 2 bin 773 aday sınavda sıfır çekti

2 bin 773 aday sınavda sıfır çekti

26.07.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

2 bin 773 aday sınavda sıfır çekti

2 bin 773 aday  sınavda sıfır çekti





Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda Mehmed Cem Akatay, fen ve toplam ağırlıklı puan türlerinde yakaladığı birincilikle İstanbul Atatürk Fen Lisesi’ni kazandı. Sınava giren 548 bin 455 adaydan sadece 99 bin 305 kişi başarılı olabildi. Üniversiteye giriş sınavında olduğu gibi Hakkâri, bu sınavda da en başarısız il oldu.
Milli Eğitim Bakanı Necdet Tekin’in açıkladığı sonuçlara göre başvurduğu halde 13 bin 734 aday sınava girmedi. Sınava giren ancak hiçbir kuruma yerleştirilemeyen aday sayısı 417 bin 589 olurken; 2 bin 773 aday ise sıfır puan aldı. Tekin, sıfır puan alan öğrencilerin durumları hakkında inceleme yapacaklarını belirterek, "Üniversiteye giriş sınavında olduğu gibi bu sınavda da sıfır puan alınmasını eğitimdeki temel sorun olarak görüyoruz" dedi.

Birinci il Eskişehir
Kars, Ardahan, Şırnak, Muş, Ağrı, Bitlis ve Adıyaman gibi Doğu Anadolu ve Güney Anadolu illeri son sıralarda yer aldı. Eskişehir, en başarılı il olurken; bu ili Ankara, İzmir, Bursa, Kırklareli ve Edirne izledi. İstanbul ise 10’ncu sırada kaldı. Üniversiteye giriş sınavında başarı oranını kimseye kaptırmayan devlete ait fen liselerine girme şansını, 4 bin 392 aday yakaladı. Özel fen liselerine 4 bin 281 kişi yerleştirildi. Devlete ait Anadolu liselerini ise 45 bin 460 aday kazandı.

Fen ve toplam puan türlerinde dereceye giren adaylar ve kazandıkları okullar şöyle:
• Birinci - İstanbul Lisesi’nden Mehmed Cem Akatay, fende 1021.618, toplamda 993.437 puanla İstanbul Atatürk Fen Lisesi’ne yerleştirildi.
• İkinci - TED Kayseri Koleji Vakfı Özel İlköğretim Okulu’ndan Samet Oymak, Ankara Fen Lisesi’ni kazandı.
Aydın’a bağlı Söke Kocagözoğlu İlköğretim Okulu’ndan Özge Efe Aşçı İzmir Fen Lisesi’ne yerleşmeye hak kazandı.
• Üçüncü - İstanbul Orhan Sinan Hamzaoğlu İlköğretim Okulu’ndan Ahmet Güneç, İstanbul Atatürk Fen Lisesi’ni kazandı.
- İstanbul Özel İlke İlköğretim Okulu’ndan Hilal Akekmeçi, İstanbul Beyoğlu Galatasaray Lisesi’ne yerleştirilmeye hak kazandı.
- Çanakkale’ye bağlı Çan Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu’ndan Emir Uzun, İzmir Fen Lisesi’ne yerleştirildi.
- Tekirdağ Özel Gürsoylar İlköğretim Okulu’ndan Çağkan Yapar, İstanbul Eminönü İstanbul Lisesi’ni kazandı.
- Adana Özel Bilimkent İlköğretim Okulu’ndan Mete Kılıç, İstanbul Eminönü İstanbul Lisesi’ne yerleşmeye hak kazandı
- Bursa Özel Emine Örnek İlköğretim Okulu’ndan Samet Eğridere, İstanbul Beyoğlu Galatasaray Lisesi’ne yerleştirildi.



Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı birincisi İstanbul Lisesi orta bölümü öğrencisi Mehmed Cem Akatay oldu. Akatay, İstanbul Atatürk Fen Lisesi’ni kazandı. Geçen yıla kadar okulunun hentbol takımında oynadığını, ağabeyleri ve arkadaşları ile gezerek kendine vakit ayırdığını ifade eden Akatay, hayatını sadece derslerle sınırlamadığını bildirdi. "Günde kaç soru çözüyordun?’’ sorusuna Akatay, "Öyle bir amacım olmadı. Ama bir kere 500 soru çözmeye çalıştım. Onda da zorlandım" yanıtını verdi.
Derslerden zevk aldığını anlatan Akatay, sınav sonucunu İzmit’te kahvaltı yaparken, telefon eden yengesinden öğrendiğini dile getirdi.
Okulunu değiştirmeyi düşünmediğini, ileride bilgisayar mühendisi olmak istediğini söyleyen Akatay, "ÖSS’de de aynı başarıyı yakalamak istiyorum" diye konuştu.
Tekstil mühendisi anne Meral Akatay da oğlunun düzenli çalışan başarılı bir öğrenci olduğunu anlatarak, "Sanıyorum, şimdi onun meyvesini topladı" dedi.
Dershanesi de Akatay’ı başarısından dolayı 15 günlük Fransa tatili ile ödüllendirdi. Hilal Akekmekçi ve Ahmet Günenç ise fen ağırlıklı standart puan türünde hem Türkiye üçüncülüğünü hem de İstanbul ikinciliğini paylaştı.
İlke Koleji’ni birincilikle bitiren Akekmekçi, Galatasaray Lisesi’ni kazanarak bu defa da Türkiye üçüncüsü oldu.



İstanbul İl Sınav Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Tavukçuoğlu, Özel Okullar Sınavı’nın sonuçlarını açıkladı. Bu yıl 13 bin 801 öğrencinin girdiği sınavı 2 bin 742 öğrenci kazandı. Başarı oranı yüzde 19.86 oldu.
Sınavda 801.904 puan alarak birinciliği paylaşan Adana Yaltır Kardeşler İlköğretim Okulu’ndan Burak Ulaş, Mersin Tarsus Amerikan Lisesi’ne; Ankara Harzemşahlar İlköğretim Okulu’ndan Mehmet Doğan da Ankara Merkez TED Ankara Koleji’ne girmeye hak kazandı. Sınavda 800.920 puanla ikinci olan Nefize Turan, İstanbul Amerikan Robert Lisesi’ni, Ankara’dan Elif Namlı TED Ankara Koleji’ni, Denizli’den Dilban Meriç Akkan İstanbul Amerikan Robert Lisesi’ni ve Kayseri TED ilköğretim okulundan Samet Oymak da İstanbul Robert Lisesi’ni, üçüncü olan Adana Özel Bilimkent İlköğretim Okulu’ndan Utkucan Saygılı ise TED Ankara Koleji’ni kazandı.