Ekonomi ‘Teknoloji’ çiftçinin zihninde!

‘Teknoloji’ çiftçinin zihninde!

26.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gıda şirketi Cargill, Türkiye’de sürdürdüğü 1000 Çiftçi 1000 Bereket Programı kapsamında KONDA ile ortak bir çalışma yürüttü.

‘Teknoloji’ çiftçinin zihninde

İki aşamalı olarak gerçekleştirilen çalışmanın ilk fazında “Barometre” araştırması ile Türkiye’deki çiftçilerin son 10 yıldaki demografik değişimi ortaya kondu. İkinci fazda 1000 Çiftçi 1000 Bereket Programına katılan çiftçilerle mülakat yapılarak “Çiftçinin Zihin Haritası” çıkarıldı.
“Çiftçinin Zihin Haritası” araştırmasına göre çiftçiler, yüz yüze iletişim kurmaya ve modern üretim yöntemlerinin somut faydasını bizzat gözlemlemeye ihtiyaç duyuyor. Yeniliğe açık olan ve teknolojisiz bir tarımı artık düşünemeyen çiftçiler, çocuklarının da aile işini sürdürmesini istiyor. Araştırma çiftçilerin yeniliği hayatlarına dahil etme şekillerinin farkını da ortaya koydu. Buna göre yenilikleri yakın çevrelerinden takip eden geleneksel çiftçiler, sonuçları gördükten sonra uygulamaya geçiyor. Temkinli çiftçiler, uzaktan gördüğü bir yenilik aklına yatarsa uygulama kararı veriyor. Yenilikçi çiftçiler ise hem bilgiyi daha geniş kaynaklardan takip ediyor hem de uygulama konusunda daha cesur.