Ekonomi Gençlere vergisiz cep telefonu! Ne zaman uygulamaya geçecek? sorusuna Bakan Uraloğlu’ndan cevap

Gençlere vergisiz cep telefonu! Ne zaman uygulamaya geçecek? sorusuna Bakan Uraloğlu’ndan cevap

15.09.2023 - 11:09 | Son Güncellenme:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, canlı yayında vergisiz cep telefonu konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Gençlere vergisiz cep telefonu Ne zaman uygulamaya geçecek sorusuna Bakan Uraloğlu’ndan cevap

Hindistan başbakanının açıkladığı projede deniz yolu var, sonra 4 ülkeyi geçen karayolu ve Akdeniz'e inip sonra deniz yolu AB limanlarına gidecek olan hattan sonra da demiryollarıyla AB'nin içine gidecek proje var. Burada zaman çok kıymetli. Deniz-kara-deniz-kara taşımasının zaman anlamında çok da efektif olmayacağını değerlendirebiliriz.

Haberin Devamı

"DOĞRU VE VERİMLİ, UCUZ OLAN GÜZERGAH BUDUR"

Proje genel anlamda hazır, Irak ve Türkiye tarafında. Bölgedeki hiçbir ülkeyi ötekileştirmeden, herkesin bu projeye katkısını sağlayacak süreç başlattık. Irak, BAE, Türkiye değil, tüm ülkeleri katalım. Bizim kamyoncularımıza güzergahı bırakın, onlar en doğru hattı çizerler. Kamyoncularımızın en önemli kesimi Gerede'ye kadar devlet yolunu kullanırlar. Kargasekmez'de eğim var diye. Doğru ve verimli, ucuz olan güzergah budur, gelip oraya oturacaktır diye düşünüyorum.

"EKİM AYINDA BU İŞİN İMZASI ATILIR DİYE DÜŞÜNÜYORUM"

Bu yılın başından beri Irak, BAE tarafıyla görüşmeleri yürütüyoruz. Saha incelemelerimiz teknik ekipler tarafından yapıldı, projenin detayları kaldı. Bunun finansmanıyla ilgili de karar verildi. Bu ayın sonu olmadan Irak programı planladık. Orada bakan seviyesinde belki başbakan seviyesinde de görüşme olacak. Cumhurbaşkanımızın Irak Başbakanıyla bir araya geleceği Ekim ayında bu işin imzası atılır diye düşünüyorum. Maliyeler konusunda 1200 km demiryolu, ona paralel güzergahta otoyol planlıyoruz. 15-20 milyar dolar seviyesinde maliyeti olacak. Gerek Körfez tarafından gerek Irak'tan finansmanının sağlanacağı aşamaya gelmiş durumdayız. Türk müteahhitleri de projede yer alacaktır.

Haberin Devamı

BAE İLE ANLAŞMA

Demiryollarında yapmayı düşündüğümüz projeler var. YSS'den geçecek hattın 122 kilometredir, onun finanse edilmesinden tutun, mevcut otoyol işletmecilerine ortak olunması gündemi var, bazı limanların işletilmesi gündemi var, bunları görüşüyoruz. Karar genel anlamda verildi. Yaklaşık 5-6 milyar dolarlık proje söz konusu.

DEPREME HAZIRLIK

Yönetmeliğe göre yapılarımızı gözden geçiriyoruz. Yeni yapılarda sıkıntı yok. Karayolları tarafına baktığımızda 3 tane köprü var, Marmaray, Avrasya Tüneli var, bunlar kritik yapılar. Depremde yıkıldığında, hasar gördüğünde ulaşımın aksayacağı yapılar. Yolda Kahramanmaraş'ta ciddi hasarlar oldu ama yolda oldu, kritik yapılar dediğimiz köprü, tünellerde birkaç saatte geçiş veremiyorsunuz. 15 Temmuz Köprüsü'nün askı halatlarını değiştirdik. FSM'de çelik halatları değiştiriyoruz. Onarım çalışmalarımız var.

Haberin Devamı

DEPREM ANINDA GSM HATLARI NE OLACAK?

Büyük depremde zarar görmeyen yapı olmadı. Adıyaman'da 60 gün kaldım. 3 tane operatörümüz var, üçünün de baz istasyonu bir binanın üstündeydi, bina yıkılınca baz istasyonu da devre dışı kaldı. Bundan sonra bunlara pek müsaade etmeyeceğiz. Açık alanlarda kuleler şeklinde bunları yapacağız. Şu anda 11 ilde zarar gören baz istasyonlarını böyle yaptık. Depremden artık kuleyi yaparken depreme uygun yaptığımız için sıkıntı görmeyeceğini düşünüyoruz. Bu bir dönüşüm süreci. Siz gidiyorsunuz operatörün telefonu çekiyor, diğeri çekmiyor. Üç operatör makul kapasitede diğer operatörlere de yararlandırma imkanı versin diyoruz. Devamlılığı da tesis edelim.

BÜYÜK İSTANBUL TÜNELİ PROJESİ

Gerçekten ismi gibi kendisi de büyük bir proje. Boğazın yeniden geçilmesi gereken bir proje. Yine tünel projesi, İstanbul'un ana arterlerine hizmet edebilecek bir hat. 25 kilometre uzunluğunda 13 istasyondan oluşacak. Demiryolu geçişi şeklinde projelendirilecek. Türkiye'deki ekonomik durumu da dikkate alarak uygun zamanlamayla yapımını başlatmak istiyoruz. Kısa zaman diye addedersek doğru olmaz.

Haberin Devamı

ANKARA-İZMİR YHT PROJESİ

Polatlı-Konya istikametindeki mevcut olan hızlı tren hattımızdan ayrılarak Manisa üzerinden İzmir’e inen bir hat. Yaklaşık 508 kilometrelik yeni bir hattı konuşuyoruz. Mevcut hızlı tren hattını da kullandığımızda 624 kilometreyi konuşuyoruz.

Biz burayı bitirdiğimizde 3,5 saate inmiş olacak. Altyapıda ciddi bir mesafe kaydetti. İhaleyi yaptık. Firmamıza sahada yer teslimi yaptık ve başladık. İlk planlamamız 2028 yılında bitirebiliriz şeklindeydi ama son değerlendirmede 2027 yılında Ankara-İzmir YHT hattını açmış oluruz diye planladık.

İSTANBUL İLE ANKARA ARASINDAKİ İKİNCİ OTOYOL

Ankara ile İstanbul arasında mevcut bir otoyolumuz var. Bu otoyol, Akyazı’da Kuzey Marmara Otoyolu ile artık yeni bir hat oluşturarak, bütün İstanbul’u kuzeyden kuşaklıyor. Günlük 50 bin trafiklere gelmiş durumdayız. Bu 50 bin trafik artık kapasitesinin dolması anlamında rakamlar ifade ediyor. 100 binlere geldiğinizde hizmet seviyesi düşecek demektir.

Haberin Devamı

Şu anki güzergah, Bolu Dağı Tüneli ile devam edip Düzce üzerinde devam eden bir güzergah. Ayaş, Beypazarı, Nallıhan, Göynük, Akyazı üzerinden geçen bir güzergah var. Oradan geçmesinin daha uygun olacağını düşünüyoruz. Otoyolu o güzergahtan projelendiriyoruz. Süper hızlı tren projesini de aynı güzergahtan planlıyoruz. Kış şartlarının daha az olduğu bir güzergah.

TÜRKİYE KART UYGULAMASI

Cüzdanlardan 7-8 kart çıkıyor, ciddi kalabalıklık var. Ankara'da toplu taşıma kullanıyorsak ödeme sistemi var. Elimizde bir kart var. Konya'da kart, İstanbul'da kart. Çok ilde yaşıyor ve seyahat ediyorsak oradaki tüm kartlar cebimizde. Türkiye Kart'la bunu tekleştirelim diye proje var. Denemesini yaptık. Yaygınlaştırdığımız zaman sadece ulaşım değil, ödeme işlemlerinde de kullanılacak. Otoparklarda, müzelerde kullanılabilecek.

VERGİSİZ CEP TELEFONU DÜZENLEMESİ NE ZAMAN UYGULAMAYA KONULACAK?

Çalışmalarda 2 paket var. Biri cep telefonu diğeri 10 GB ücretsiz internet paketi. 10 GB internet konusunda buradaki operatörlerden teklifleri aldık. Cumhurbaşkanımız yakın zamanda açıklama yapacaktır.

Vergisiz cep telefonu düzenlemesini Sanayi Bakanlığımız yapıyor Bizde bunlara destek veriyoruz. Zanediyorum ki bugünlerde tamamlanır ve duyurulur."