Eğitim Denizlerde Rüzgar Yönü Ve Hızı Nasıl Tespit Edilir?

Denizlerde Rüzgar Yönü Ve Hızı Nasıl Tespit Edilir?

19.10.2021 - 16:51 | Son Güncellenme:

Denizlerde rüzgar yönünü ve hızını hesaplamak oldukça önemlidir. Herkesin bilmesi gereken bu konular oldukça kolay şekilde tespit edilmektedir. Rüzgar, meteolojik hava olaylarından birisi olarak bilinmektedir. Değiştiren havanın yeri ile farklı alanlarda gerçekleşen çarpma sonucunda rüzgar oluşmaktadır. Denizlerde ise bu rüzgar daha çok hissedilmektedir. Denizlerde rüzgar yönünü ve hızının hesaplanması konularını sizler için derledik.

Denizlerde Rüzgar Yönü Ve Hızı Nasıl Tespit Edilir

 Denizde rüzgar hızını hesaplamak isteyen kişiler Alçak ve yüksek basınç üzerinden hesaplama yapmaktadır. Yüksek basınç ve alçak basınç sayesinde yatay rüzgar hızı tespit edilmektedir. Gökyüzünde bulunan bulutların zıttı yönünde rüzgar oluşumu meydana gelmektedir. Rüzgar her estiği yöne göre ayrı isim almaktadır.

Haberin Devamı

 Denizlerde Rüzgar Yönü ve Hızı Nasıl Tespit Edilir?

 Denizlerde oluşan rüzgar basınç ve mesafe uzaklığına göre ayrı şekillerde hesaplanmaktadır. Basınç yüksekliğinin fazla olması rüzgarın da şiddetli olmasına etki etmektedir. Rüzgar yönü barometre ile hesaplanmaktadır. Aynı zamanda pusula kullanarak rüzgar yönü ve şiddeti de belirlenmektedir. Hava tahminleri için kullanılan bir diğer alet ise termometredir. Bu iki cihaz sayesinde rüzgarın esme yönü, alçak ya da yüksek basınç oranı ve hızı belirlenmektedir. 

 Sürekli olarak açık denizlerde olan kişiler farklı hız ve yön tahminleri geliştirmektedir. Bunlardan biri yüz ya da parmak ile ölçmedir. Rüzgara doğru yüz çevrilere esme yönü anlaşılmaktadır. Aynı zamanda işaret parmağının ıslatılması ile havaya kaldırılması ile birlikte rüzgarın esme yönü ve hızı da net olarak anlaşılmaktadır.