Eğitim Açık Hava Basıncı Nelere Bağlıdır Ve Ne İle Ölçülür?

Açık Hava Basıncı Nelere Bağlıdır Ve Ne İle Ölçülür?

27.04.2021 - 14:56 | Son Güncellenme:

Açık hava basıncı fen bilimlerinin konuları arasında yer alır. Sınavlarda çıkması nedeni ile bu konunun iyi bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir. Katı, sıvı, gaz basınçlarının iyi bir şekilde öğrenilmesi gerekir. Açık hava basıncı nelere bağlıdır ve ne ile ölçülür? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Açık Hava Basıncı Nelere Bağlıdır Ve Ne İle Ölçülür

Açık hava basıncı, atmosfer basıncı olarak da bilinir. Dünya atmosferinde bulunan gazların uygulamış olduğu basınç olarak da bilinmektedir. Dünya atmosferi yaklaşık 1000 km kadardır.

Açık Hava Basıncı Nelere Bağlıdır ve Ne İle Ölçülür?

Dünya atmosferinde bir takım gazlar bulunur. Bu gazların ağırlıkları vardır. Gazlar ağırlıkları sebebi ile dünya yüzeyine bir basınç uygular. Bu basınçta açık hava basıncı olarak isimlendirilir. Açık hava basınçlarını ölçmek için barometre kullanılması gerekir.

Havanın bir yüzeye yapmış olduğu basınç açık hava basıncı olarak isimlendirilir. Hava basıncını ölçmek için barometre kullanmak gerekir. Açık hava basıncı atmosferdeki akıntılar nedeni ile değişiklik gösterebilmektedir. Denizden yükseldikçe de atmosfer basıncı azalır.

Açık hava basıncının az olduğu yerler alçak basınç alanı olarak adlandırılır. Fazla olan yerler ise yüksek basınç alanı olarak isimlendirilmektedir. Basınçlar üzerindeki değişiklikler yıllık olarak ya da günlük olarak değişkenlik gösterebilmektedir.

Normal hava basıncı 45 derece enleminde yaklaşık 15 derece sıcaklıkta deniz yüzeyinde 1 cm2’lik yüzeye düşen hava ağırlığı olarak ifade edilebilir. Bu değer üzerinde bulunan basınçlar yüksek basınç, altında bulunanlar ise alçak basınç olarak isimlendirilir.

Hava basınçları ilk defa 1643 yılında Toriçelli isimli İtalyan bilim insanı tarafından civa bulunan barometre ile ölçmüştür. Toriçelli, deneyini yaparken deniz seviyesinde ve yaklaşık 15 derecelik bir sıcaklıkta gerçekleştirmiştir.

Atmosfer basıncı;

Haberin Devamı

Sıcaklık

Mevsim

Yer çekimi

Yükseklik

Rüzgarlar

Dinamik etkenlere karşı değişkenlik göstermektedir.

Açık hava basınçları meteorolojik elemanların en önemlileri arasında yer almaktadır.