Dünya Yaşam belirtisi tespit edildi! 30 dakikada bir gönderilen sinyali uçak yakaladı

Yaşam belirtisi tespit edildi! 30 dakikada bir gönderilen sinyali uçak yakaladı

21.06.2023 - 07:52 | Son Güncellenme:

Titanik'in enkazını incelemek için dibe batan ve bir süre sonra kaybolan denizaltıdan günler sonra umut verici bir haber geldi.

Yaşam belirtisi tespit edildi 30 dakikada bir gönderilen sinyali uçak yakaladı

111 yıl önce batan Titanik enkazını ziyaret etmek için 250 bin dolar ödeyen İngiliz milyarder ve kaşif Hamish Harding, Pakistan'ın en zengin insanlarından olan 48 yaşındaki Shahzada Dawood ve oğlundan haber alınamıyor. OceanGate Expeditions adlı şirket ile dibe dalan 5 kişilik ekip normal şartlarda her 20 dakikada bir yukarıya 'İyiyiz' sinyali gönderiyordu, ancak bu sinyal henüz nedeni bilinmeyen bir sebepten ötürü Pazar günü kesildi.

Haberin Devamı

OceanGate Expeditions adlı şirket kayıp denizaltının kendisine ait olduğunu doğruladı. Şirketten yapılan açıklamada, 'Mürettebatı güvenli bir şekilde geri getirmek için tüm seçenekleri araştırıyor ve seferber ediyoruz' denildi.

SİNYALİ KANADA YAKALADI

Şirket dışında arama kurtarma çalışmalarına ABD Sahil Güvenlik ekipleri ve Kanada'dan da özel bir ekip katıldı. Karadan ve havadan devam eden çalışmalarda Kanadalı ekip belki de son 25 saate girerken bir umut 'sinyali' aldı. Söz konusu sinyal tam da denizaltının kaybolduğu noktadan geliyordu.

Yaşam belirtisi tespit edildi 30 dakikada bir gönderilen sinyali uçak yakaladı

ABD DOĞRULADI

Kaşifler Kulübü Başkanı Richard Garriot de Cayeux, bir sosyal medya gönderisinde 'umut için neden olduğunu' doğruladı ve 'Bölgede olası yaşam belirtilerinin tespit edildi' dedi.

Söz konusu sinyalle ilgili açıklamalarda bulunan ABD'li yetkililer ise sinyalin düzenli olarak her 30 dakikada bir gönderildiğini ve kayıp 'kaşiflerin' hayatta olabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Yaşam belirtisi tespit edildi 30 dakikada bir gönderilen sinyali uçak yakaladı

'EKİPMANIMIZ YOK'

Aramayı koordine etmeye yardımcı olan Tuğamiral John Mauger denizaltının bir enkaz veya balıkçı ağlarını takılmasının olası olduğunu söylerken 'Envanterimizde dip araştırması yapabilecek ekipmanımız yok' dedi.

Kraliyet Donanması Tuğamiral Chris Parry ise Atlantik'in dibini 'uzayda olmaya' benzeterek şu ifadeleri kullandı:

'Orası tamamen karanlık ve ayrıca çok fazla çamur var. Işıklarımız sadece 15 metre ilerisini görebiliyor, okyanus akıntıları ise oldukça güçlü'

Yaşam belirtisi tespit edildi 30 dakikada bir gönderilen sinyali uçak yakaladı

OKSİJEN YARIN SABAH BİTECEK

Öte yandan denizaltının olası bir elektrik arızası yaşaması durumunda içindeki herkesin kısa sürede hipotermiden hayatını kaybetmesi bekleniyor, yapılan tespitlerde okyanusun 4 kilometre altında sıcaklığın 5 derece olduğu belirlendi.

Yine uzmanlar tarafından yapılan açıklamada kritik saatlere girildiğine de parmak basıldı. Buna göre ekibin bulunması ve çıkarılması dahil en geç Perşembe sabahı çalışmaların sonuçlanması gerekiyor çünkü kabin içindeki oksijen git gide azalıyor.

Yaşam belirtisi tespit edildi 30 dakikada bir gönderilen sinyali uçak yakaladı

DENİZALTI NASIL ÇALIŞIYOR?

İçinde en az 5 kişiyle birlikte kayıplara karışan denizaltı bir oyun konsolunun kontrolcüsüyle çalışıyor. 4000 metreye kadar inan Titan isimli denizaltı, 10 ton ağırlığında.