Dünya Tarihi fotoğraf! 1300 yıl önce ölen kadın canlandı

Tarihi fotoğraf! 1300 yıl önce ölen kadın canlandı

20.06.2023 - 15:52 | Son Güncellenme:

Cambridge Üniversitesi araştırmacılarının ortaya çıkardığı kareyle, genç yaşında bilinmeyen bir hastalıktan yaşamını yitiren kadının yüzüne yeniden hayat verdi.

Tarihi fotoğraf 1300 yıl önce ölen kadın canlandı

İskelet, 2012 ylında İngiltere Cambridge'in güneyinde yer alan Trumpington'da keşfedildi. Mezarına ahşap yatağıyla gömülen genç kadından geriye kalanlar arasında, göğsündeki altın ve lal taşından yapılmış bir haç da vardı.

Haberin Devamı

GİZEMLİ HAYATI HAKKINDA BİLGİLER

Yedinci Yüzyıl gencinin kemikleri ve dişleri üzerinde yapılan yeni uzman analizi, genç kadının kısa yaşamı hakkında daha fazla bilgiyi ortaya çıkardı.

Buna göre; Alpler yakınlarında, muhtemelen güney Almanya'da doğduğu ve yedi yaşına bastıktan sonra Cambridgeshire bataklıklarındaki düzlüğe taşındığı tahmin ediliyor.

BİLİNMEYEN BİR HASTALIĞI VARDI

Yanı sıra, İngiltere'ye geldiğinde yemek kültürünün değiştiği düşünülüyor. Geçen yıl yayınlanan Cambridge Üniversitesi araştırmaları, Anglo-Sakson krallarının Vikingler bölgeye yerleşmeden önce çoğunlukla vejetaryen olduğunu ortaya çıkardı.

Tarihi fotoğraf 1300 yıl önce ölen kadın canlandı

Araştırmacılar genç kadının, hayata gözlerini yummadan önce bilinmeyen bir hastalıktan muzdarip olduğunu önceki analizlerden zaten biliyorlardı.

Haberin Devamı

'YÜZÜ OLMAYAN İNSANLARA ALIŞKINIM...'

Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, 1300 yıldan fazla bir süre önce yaşamını yitiren Trumpingtonlı kızın yüzüne yeniden hayat verdi.

Genç kadının silüeti 'yüz rekonstrüksiyonu' ile ortaya çıkarılırken, elde edilen görüntü Cambridge Üniversitesi sergisinin bir parçası olarak sergilenecek. 'Trumpington Haçı' ve mezar yatağının dekoratif başlığı da dahil olmak üzere cenazeyle birlikte bulunan eserlerin sergilenmesi bekleniyor.

Tarihi fotoğraf 1300 yıl önce ölen kadın canlandı

Anglo-Sakson uzmanı Dr. Sam Lucy, "Bir arkeolog olarak yüzü olmayan insanlara alışkınım bu yüzden nasıl göründüğünü görmek gerçekten güzeldi" diyor.

Dr. Lucy'ye göre, Avrupa'daki yataklı cenazelere dair araştırmalar, bir grup genç elit kadının yedinci yüzyılın üçüncü çeyreğinde Kıta Avrupası'ndaki dağlık bir bölgeden Cambridge'e hareket ettiğini gösteriyor.

Tarihi fotoğraf 1300 yıl önce ölen kadın canlandı

ARİSTOKRAT KÖKEN

Dr. Sam Leggett ise, "Mezar, Birleşik Krallık'ta şimdiye kadar ortaya çıkarılan 18 yataklı gömüden biri, altın ve lal taşından yapılan haçı ise onun Hristiyanlığını ve aristokrat veya kraliyet kökenli geçmişini gösteriyor" ifadesini kullanıyor.

Genç kadın, gelin olarak veya yakındaki Ely Manastırı gibi bir manastıra katılmak için gelmiş olabilir. Dr. Lucy, "O geçmişi hayata döndürmenin harika bir örneği" diye konuşuyor.