Dünya Rusya'yı çileden çıkaran kayıt sızdı!

Rusya'yı çileden çıkaran kayıt sızdı!

07.07.2022 - 10:18 | Son Güncellenme:

Şirketlere orduya malzeme verme zorunluluğu getiren Moskova, savaş ekonomisine geçti. Fransızların sızdırdığı konuşma kaydında ise telefonun bir ucunda Macron, diğer ucunda Putin var: 'Dürüst olmak gerekirse, şu an spor salonundayım!'

Rusyayı çileden çıkaran kayıt sızdı

Kiev muharebesini kaybettikten sonra Donbas'ta saldırıya geçen Rus işgalciler Severodonetsk ve kardeş şehri Lysychansk ele geçirip Donetsk'e yöneldi, Ukrayna en sonunda Batılı ülkelerin gönderdiği top sistemlerinin cephede ateşlendiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, ABD ve diğer müttefiklerinin sevk ettiği topların hayli güçlü şekilde çalışmaya başladığını söylüyor. Zelenskiy, Ukrayna birliklerinin Rus cephanelik ve diğer hedeflerine çok hassas saldırılar düzenlediği bilgisini verdi.

Hafta sonu el değiştiren Lugansk bölgesinin son şehri Lysychansk'ta halen 12 bin insanın kaldığı bildiriliyor.

Ukrayna ordusu Donetsk'te yeni savunma hattına hazırlanırken, Washington merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) Rus birliklerinin operasyonlarına ara verdiğini duyurdu. ISW, işgalin 133'üncü gününde Rus işgalcilerin ilk kez hiçbir ilerleme kaydetmediğini ve hiçbir resmi açıklama yapılmadığını vurguluyor. ISW'ye göre, 6 Temmuz tarihinde oldukça sınırlı güçlerle saldırı denemelerine girişen Ruslar daha büyük saldırılara hazırlanıyor ve muharebe gücünü yeniliyor.

Haberin Devamı

Ukrayna birlikleri ise güneydeki Herson'da Rus işgalcilerin mevzilerini vuruyor, bir cephane havaya uçuruldu. İşgalin ilk günlerinde el değiştiren Herson'u geri almak için Ukrayna ordusu karşı saldırıya hazırlanıyor.

Rusyayı çileden çıkaran kayıt sızdı


SAVAŞ EKONOMİSİ BAŞLIYOR


24 Şubat'ta Ukrayna'ya saldırı emri veren Rus lider Vladimir Putin'in işgal faturası giderek kabarıyor. Tarihi yaptırımlarla yüzleşen Putin, son olarak Rus ekonomisi üzerinde katı kontroller uygulanacak bir düzenlemeyi hayata geçiriyor.

Rus parlamentosundan geçen düzenlemeye göre, işletmelerden silahlı kuvvetlere mal tedarik etmeleri istenebilecek ve bazı firmalardaki çalışanlar fazla mesai yapmaya zorlanabilecek. Söz konusu yasa tasarılarıyla, işgale 'özel askeri operasyon' adını takan Putin böylece savaş ekonomisine geçiş yapmış oluyor.

Rusyayı çileden çıkaran kayıt sızdı


AVRUPA'NIN HER BAŞKENTİNİ VURABİLİR


Siyaset sahnesinde bunlar yaşanırken Moskova ateşlediği Yars füzeleriyle nükleer gözdağı verdi. Menzili 12 bin kilometreyi bulan ve nükleer başlık taşıyabilen Yars füzeleri, Sibirya'nın batısındaki bir ormandan fırlatıldı.

Yars füzeleri, İngiltere'nin başkenti Londra dahil Avrupa'nın her noktasını vurma kapasitesine sahip.

Test, Putin'in bir dönem başkanlığı devrettiği yakın arkadaşı Dmitry Medvedev'in Batılı ülkelere nükleer tehdit savurmasından birkaç saat sonra gerçekleşti. İşgalin başından bu yana Moskova'da en radikal çıkışları isim olarak öne çıkan Medvedev, Rusya'nın 'savaş suçları'yla cezalandırılması halinde insanlığın varlığının sona ereceği uyarısında bulundu.

Rusyayı çileden çıkaran kayıt sızdı



Haberin Devamı

TARİH: 20 ŞUBAT 2022


Sızdırılan bir konuşma kaydı ise, Kremlin'inde şimşek yüklü bulutların çarpışmasına yol açtı. Tarih, 20 Şubat 2022. Ukrayna işgalinin başlamasına dört gün var. Rusya lideri Vladimir Putin, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron'la telefonla konuşuyor.

France 2'nin belgeselinde yer alan konuşma kaydında, Macron Ukrayna'yı işgal etmemesi için Putin'i uyarıyor, "Egemen bir ülkede kanunların seçimle işbaşına gelmiş yetkililerden değil ayrılıkçı gruplar tarafından teklif edildiğini size hangi avukatın söyleyebileceğini bilmiyorum" diyor.

Putin ise Macron'a kızarak, Ukrayna hükümetinin demokratik olarak seçilmiş bir yönetim olmadığı yalanını söylüyor, darbeyle işbaşına geldiğini ileri sürüyor: "Darbeyle iktidarı ele geçirdiler, insanlar diri diri yakıldı, Ukrayna kan gölüne döndü ve Zelenskiy de sorumlular arasında."

Rusyayı çileden çıkaran kayıt sızdı


Haberin Devamı

MACRON BAĞIRIYOR


Rus lider daha da ileri gidip Fransız mevkidaşından Ukrayna'nın doğusunda kağıt üstündeki Donetsk ve Lugansk cumhuriyetleriyle müzakere etmesini talep ediyor. Bunun üzerine Macron, "Ayrılıkçıların tekliflerine aldırış etmiyoruz" diye bağırıyor.

Liderlerin zaman zaman birbirlerine ilk isimleriyle hitap ettiği gergin konuşmada, çoğunlukla Minsk anlaşmasının uygulanması tartışılıyor. Vladimir Putin, Emmanuel Macron'a askeri tatbikatlarının 20 Şubat gecesi itibariyle sona ereceğini ve sınırda birlikler bırakacağını söylüyor.

BIDEN'LA BULUŞMAYI KABUL EDİYOR

Fransız lider Macron, savaşı engellemek için Putin'e ABD Başkanı Joe Biden'la Cenevre'de bir görüşme yapmasını öneriyor, Biden'ın buluşmaya hazır olduğunu muhatabına iletiyor. Putin'den görüşme için uygun bir tarih vermesini isteyen Macron'a Rus lider şöyle yanıt veriyor:

"Seninle konuşurken daima çok eğleniyorum çünkü aramızda bir güven ilişkisi bulunuyor."

Putin devamında, Biden'la bir araya gelme önerisini prensipte kabul ettiğini Macron'a söylüyor.

Haberin Devamı

Rusyayı çileden çıkaran kayıt sızdı

'ŞU AN SPOR SALONUNDAYIM'

Konuşmanın sonunda Macron Rus mevkidaşına ekiplerinin birlikte basın açıklaması hazırlamasını teklif ediyor ancak haftalarca Ukrayna'yı işgal etmeyeceği yalanını söyleyen Putin şu cümleleri kuruyor:

"Dürüst olmak gerekirse, buz hokeyi oynamaya gitmek istedim çünkü burada sizinle spor salonunda, egzersizlere başlamadan önce konuşuyorum. Önce danışmanlarımı arayacağım."

Konuşma kaydının sızmasına Rusya en üst düzeyde tepki gösterdi, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov olayın diplomatik etik kurallarına uygun olmadığını belirtti.

Putin ve Macron, telefon görüşmesinden günler önce başkent Moskova'da bir araya gelmiş, metrelerce uzunluktaki masada verilen görüntü dünya gündeminden günlerce düşmemişti.