Dünya ‘Rusya kan izi bırakıyor’

‘Rusya kan izi bırakıyor’

12.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın Ukrayna’da gerçekleştirdiği saldırılar sürerken, hayatını kaybedenlerin sayısı 19’a yükseldi. Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisi Kyslytsya “Rus heyeti Genel Kurul’a girerken arkasında kan izi bırakıyor” dedi. Lyman'da bulunan toplu mezardan gelen görüntüler ise dehşet verici...

‘Rusya kan izi bırakıyor’

DIŞ HABERLER SERVİSİ  - Kırım’ı Rusya’ya bağlayan Kerç Köprüsü’nde gerçekleşen patlamanın ardından, Ukrayna’ya yönelik misilleme amaçlı yoğun saldırılar gerçekleştiren Rusya, dün de sivillere yönelik saldırılarına devam etti. 

Haberin Devamı

Güneydeki Zaporijya kenti sabahın ilk saatlerinde füzelerle vurulurken, Odessa kenti ve Vinnitskaya bölgesinde de patlama sesleri duyuldu. Rusya’nın, Ukrayna’nın başkenti Kiev de dahil çok sayıda bölgeye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 19’a, yaralı sayısı ise 105’e yükseldi. Saldırılar sonucu sivil altyapı hasar görürken, Kiev ve 12 bölgede 30’dan fazla yangın çıktı. Ayrıca Kiev, Lviv, Sumi, Ternopil ve Khmelnitskiy bölgelerinde de elektrik kesintileri meydana geldi. Ukraynalılardan elektrik şebekelerine fazla yüklenmemeleri istendi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ise, Ukraynalıların savaşın başladığı ilk günlerde olduğu gibi metro istasyonlarına sığındığı görüldü.

Haberin Devamı

'PUTİN KAYBEDİYOR'

Bununla birlikte Rusya’nın Ukrayna’daki saldırıları büyük tepki çekmeye devam ediyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Kiev’e gerçekleştirdiği füzeli saldırılara yönelik, “Rusya, cephede ilerleme sağlayamıyor. Sürekli toprak kaybediyor. Cephede gerekli güce sahip değil. Ukrayna’nın karşı saldırılarını durduramıyor. Ellerinde füze saldırılarından başka çare kalmadı” dedi.  

Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya ise, BM Genel Kurulu’nun 11. olağanüstü özel oturumunda yaptığı konuşmada, sivilleri kasten hedef almanın bir savaş suçu olduğuna işaret ederek, “Rus heyeti Genel Kurul’a girerken arkasında kan izi bırakıyor ve salon insan eti kokusuyla doluyor. Suriye’de uzun süre tahammül ettiğimiz şey bu, bugün Ukrayna’da olan da bu” dedi. Kyslytsya, Rusya’nın terörist devlet olduğunu bir kez daha kanıtladığını iddia etti. 

LYMAN'DA TOPLU MEZAR

2 Ekim'de Ruslardan geri alınan Lyman şehrinde toplu mezar bulundu. Ukrayna askerlerine ve sivillere ait 55 ceset gömüldükleri yerden çıkarıldı. Çıkarılan cesetler arasında bir yaşında bebek de var.

‘Rusya kan izi bırakıyor’

KIEV YÖNETİMİNE HAVA SAVUNMA SİSTEMİ VERİLECEK

Rusya’nın Ukrayna’da sivillere yönelik hava saldırılarının ardından ABD yönetimi harekete geçti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüşen ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya gelişmiş hava savunma sistemleri de dahil olmak üzere kendisini savunması için gerekli desteği sağlamaya devam etme sözü verdi. Beyaz Saray açıklamasında, Biden’ın Rusya’ya yönelik yaptırımlar, Rusya’yı işlediği savaş suçlarından sorumlu tutmak ve Ukrayna’ya güvenlik, ekonomik ve insani yardım sağlamak için ABD’nin müttefikleri ve ortaklarıyla çalışmaya devam ettiğini vurguladığı aktarıldı. Zelenskiy ise “Hava savunması şu anda savunma işbirliğimizde bir numaralı önceliktir” dedi. 

Haberin Devamı

Rusya kanadı ise bu gelişmeden rahatsız. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin Ukrayna’ya söz konusu savunma sistemini vermesinin savaşın uzaması anlamına geleceğini belirtti. Peskov, bu durumun ‘Ukrayna’ya acı vereceğini’ belirterek Kiev’e de gözdağı verdi. 

G7: BİRLEŞİK VE KARARLI CEVAP VERİLECEK

G-7 grubunun liderleri Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarına verilecek yanıtı görüşmek üzere dün toplandı. Almanya, ABD, Fransa, İngiltere, Kanada, İtalya ve Japonya’nın yer aldığı G7 ülkeleri, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin de video konferans yolu ile katıldığı toplantıda bölgede yaşanan son gelişmeleri masaya yatırdı. Zelenskliy toplantıda hava savunma sistemlerini aciliyetine dikkat çekti. 

Haberin Devamı

Toplantı sonrası yapılan açıklamada ise G7 ülkelerinin Ukrayna’nın yanında olmaya devam edeceği belirtildi ve “G7 ülkeleri Ukrayna’ya finansal, insani, askeri ve hukuki yardım sağlamaya devam edecek” ifadeleri yer aldı. G7 liderleri toplantıda Batı altyapısına yapılacak tüm saldırılara birleşik ve kararlı bir şekilde cevap verileceğini vurguladı. 

LAVROV: PUTIN-BIDEN GÖRÜŞMESİNİ DEĞERLENDİRİRİZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, G20 zirvesinde Putin ile ABD Başkanı Joe Biden’ın görüşme ihtimaline değindi. Lavrov, Beyaz Saray temsilcileri ve mevkidaşı Antony Blinken de dahil ABD’li yetkililerden Rusya ile müzakerelere gönülden açık olduklarını söyleyen açıklamalar duyduklarını kaydederek, “Ciddi bir teklif almadık. Teklif gelirse değerlendireceğimizi söyledik” dedi. 

Haberin Devamı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Perşembe günü Kazakistan’ın başkenti Astana’da görüşeceğini, Türk tarafının Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerin tekrar başlatılmasını teklif edebileceğini söyledi. Lavrov, kendilerine doğrudan bir teklif iletilmediğini de kaydetti.