Gündem Rusya’dan KKTC adımları geliyor

Rusya’dan KKTC adımları geliyor

12.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milliyet’in gündeme getirdiği Rusya’dan KKTC’ye doğrudan uçuşların başlaması konusunu Rus basını da merceğine aldı. Rusya’nın önemli basın yayın organlarından Izvestiya gazetesi, Rus Dışişleri Bakanlığı’ndan “yüksek mevkideki” iki kaynağa dayandırdığı haberinde, Rus havayolu şirketlerinin KKTC’ye sefer düzenlemek için çalışma başlattığını, ayrıca Kremlin’in Lefkoşa’da konsolosluk açma hazırlığında olduğunu yazdı.

Rusya’dan KKTC adımları geliyor

Haberde, bu gelişmelerin yıl sonuna kadar planlandığı belirtilirken, ancak Dışişleri kaynaklarının, Rusya’nın KKTC’yi tanımaya hazırlandığı anlamına gelmediği de vurgulandı.  

Haberin Devamı

Bununla birlikte, Izvestiya’nın ‘üst düzey kaynakları’, Milliyet’in gündeme getirdiği doğrudan uçuşların başlayacağını doğruladı, söz konusu uçuşların ulusal Rus havayolları şirketi tarafından değil, özel bir Rus havayolu girişimi olduğunu açıkladı.  

Milliyet’in haberine de yer veren Izvestiya gazetesi, KKTC’de sayıları 10 binin üzerinde olan Rus vatandaşlarına hizmet vermek için bir konsolosluk görevi gören temsilcilik açma niyetinde olduğunu belirtti. Rus kaynakların, bazı Batılı ülkelerin Ada’nın kuzeyinde temsilcilikleri olduğunu belirtirken, Tayvan örneğini baz aldıkları da görüldü. Rus kaynak, benzer bir uygulamanın birçok batılı ülke tarafından Tayvan’da konsolosluk ofisleri açan, ancak Tayvan’ı resmen tanımasalar da Tayvan’dan bahsetmeden ‘Taipei kentindeki kurumlar’ olarak adlandırdıklarını söyledi. 

Haberin Devamı

Rus elçiliği de doğruladı 

Gazetenin konuyla ilgili sorusuna yanıt veren Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeki Rus Büyükelçiliği de gelişmeleri doğruladı. 

Rusya’dan KKTC adımları geliyor

Milliyet, 20 Eylül 2022 tarihindeki manşetinde Rusya’nın KKTC’ye doğrudan uçuş başlatma hazırlığında olduğunu duyurmuştu.