Dünya Orta Doğu'ya ikinci cephe: İsrail'in en çetin düşmanı

Orta Doğu'ya ikinci cephe: İsrail'in en çetin düşmanı

18.10.2023 - 15:37 | Son Güncellenme:

Hamas'ın saldırısı sonrası ateş topuna dönen Orta Doğu'da her an ikinci bir cephe açılabilir. İsrail'in 'en çetin düşman' olarak tanımladığı İran destekli Hizbullah'ın hastane saldırısı sonrası ne yapacağını ABD basını yazdı.

Orta Doğuya ikinci cephe: İsrailin en çetin düşmanı

Lübnan merkezli Hizbullah en az 500 sivilin öldürüldüğü Gazze Şeridi'ndeki el Ehli Hastanesi'ne yönelik İsrail saldırısını kınamak için "öfke günü" çağrısında bulundu. Çağrı sonrası yüzlerce eylemci 'İsrail'e sınırsız ve koşulsuz destekleri' nedeniyle protesto için Fransa ve ABD büyükelçilikleri önünde toplandı. İran destekli grup, bugüne (18 Ekim) atıfla "eşi benzeri görülmemiş öfke günü" çağrısı yaptı. Hizbullah, İsrail tarafından gerçekleştirildiğini belirttiği saldırıyı kınayarak, "Bu saldırı, bu oluşumun ve onun sponsoru ABD'nin gerçek suçlu yüzünü ortaya koymaktadır ve bu katliamın doğrudan ve tam sorumluluğunu taşımaktadır." ifadelerine yer verdi. "Yarın, (18 Ekim Çarşamba) düşmana karşı öfke günü olmalı." denilen açıklamanın devamında Müslümanlardan ve Araplardan "öfkelerini göstermek üzere derhal meydanlara çıkmaları" istendi.

Haberin Devamı

Aslında Hizbullah ile İsrail arasındaki gerilim Hamas'ın saldırıya geçtiği ilk günden bu yana sürüyor. Uzmanlar iki tarafın olası bir savaşa girmesinin büyük riskler oluşturduğunu söylüyor. Gazze'ye kara saldırısı başlatmaya hazırlanan İsrail, kuzeyden gelecek bir saldırıda iki cephede savaşmak zorunda kalabilir.

İRAN: ZAMAN DARALIYOR

İki tarafın savaşmasının yanı sıra bölgede ABD ve İran'da söz sahibi. New York Times gazetesinde yer alan habere göre Hizbullah'ın savaşa girmesiyle İran desteklediği başka milis güçlerini de 'olası cephe hattına' gönderebilir. Lübnan'ın Eski Güvenlik Şefi General Abbas İbrahim Pazartesi günü verdiği bir röportajda, 'Büyük savaşlardaki hesaplamalar devletlerle ilgili hesaplamalar değildir, bu bir varoluş saldırısıdır' dedi. İran dışişleri bakanı ise yerel medyaya 'Zaman daralıyor, Filistinlilere karşı işlenen savaş suçları durmazsa başka cepheler açılacaktır' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Orta Doğuya ikinci cephe: İsrailin en çetin düşmanı

'KENDİLERİNİ AYNI TAKIMDA GÖRÜYORLAR'

Gazze, Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen'de bir zamanlar büyük oranda ayrı ayrı savaşan silahlı gruplar İran nedeniyle artık kendilerini aynı takımda görüyor. Komutanlarının birçoğu İran veya Hizbullah'tan benzer eğitim almış kişiler olup üyeler de birçok kez farklı gruplarda savaşmış kişiler. İran bu ağa liderlik edebilir, ancak 30 yılı aşkın bir süre önce Lübnan'da kurulan Hizbullah, bu takımın bir numarası olarak gözüküyor. İsrail, 2006'da 1.000'den fazla Lübnanlı ve 165 İsraillinin ölümüne yol açan savaşta Hizbullah ile çatıştı. Tel Aviv o tarihten beri Hizbullah'ı en zorlu düşmanı olarak tanımlıyor.

Orta Doğuya ikinci cephe: İsrailin en çetin düşmanı

'HAMAS'TAN DAHA GÜÇLÜ'

Emekli İsrail ulusal güvenlik danışman yardımcısı Orna Mizrahi, Hizbullah'ın elindeki hava savunma sistemleriyle Hamas'tan daha güçlü olduğunu bildirdi ve 'Uzun menzilli ve hassas güdümlü füzelere sahipler, İsrail nüfusuna geniş zarar verebilirler' dedi.

Hizbullah'ın liderleri sık sık İsrail'in yok edilmesi çağrısında bulunuyor, ancak grup on yılı aşkın bir süredir İsraillilerle savaşmaktan kaçınıyor. Konuyla ilgili araştırmalarda bulunan ve ABD basınına konuşan Mohanad Hage Ali 'Hizbullah'ın İsrail ile çatışmaya gireceğini sanmıyorum. Caydırıcılıklarını artırıp masada yer almak istiyorlar' değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Orta Doğuya ikinci cephe: İsrailin en çetin düşmanı