Dünya Çin’de salgın okul kapattırdı! ‘Maske takın’ uyarısı

Çin’de salgın okul kapattırdı! ‘Maske takın’ uyarısı

27.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çin’de birçok şehirde çok sayıda çocuğun zatürre şüphesi ve diğer solunum yolu rahatsızlıklarıyla hastaneye kaldırılması üzerine okulların kapatıldığı bildirildi.

Çin’de salgın okul kapattırdı ‘Maske takın’ uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü geçen hafta Çinli yetkililere, ülkede çocuklar arasında zatürre salgını olup olmadığını sordu. Çinli yetkililer dün yaptıkları açıklamada, ülke genelinde solunum yolu hastalıklarında dikkati çeken artışın yeni bir virüsten değil, grip ve bilinen diğer patojenlerden kaynaklandığını söyledi. Sözcü, “Son zamanlardaki solunum yolu enfeksiyon kümeleri, grip, rinovirüsler, solunum sinsityal virüsü (RSV) ve adenovirüs gibi yaygın virüslerin zatürreye neden olan bakterilerle örtüşmesinden kaynaklanıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Maske takın’ uyarısı

Durumun ciddiyeti ise Çin’de başta başkent Pekin olmak üzere birçok şehirde çok sayıda okul çocuğunun yüksek ateş ve akciğer tutulumuyla hastanelere başvurmasıyla ortaya çıktı. Çocukların yanı sıra öğretmenleri de etkileyen hastalık nedeniyle okulların kapatıldığı, hasta çocukların sayısının hızla artması nedeniyle hastane kapasitelerinin zorlanmaya başladığı gündeme geldi. Halka maske takılması, okullar ve bakımevleri gibi kalabalık yerlerde hastalıkların yayılmasını önlemek için önlem alınması çağrısı yapıldı. Öte yandan şimdiki salgın, Çin’den yayılan Sars ve Kovid-19’un da ilk kez zatürre türleri olarak rapor edildiğini hatırlattı. Çin, Kovid-19’un yayıldığı ülke olmasına rağmen şeffaf davranmamakla suçlanmıştı.

Haberin Devamı

Yeni bir yarasa virüsü

Dünyaya 2019’da Çin’in Vuhan şehrinden yayılan koronavirüsün kaynağının hem pangolin adlı hayvanlar, hem yarasalar, hem de laboratuvar sızıntısı olduğu öne sürülmüştü. Şimdi ise Çinli bilim insanlarının, pangolinlerle bağlantılı, kovid ile aynı mutasyona sahip yeni bir yarasa koronavirüsü keşfettiği bildirildi. Bazı uzmanlar bu yeni keşfin, koronavirüsün laboratuvar sızıntısı olduğu iddiasını çürüttüğünü söyledi. Warwick Üniversitesi’nden virolog Dr. Lawrence Young ise “Kovid’in kökenlerini hiçbir zaman yüzde 100 kesinlikle bilemeyeceğiz. Tartışma sürecek. Önemli olan aşı geliştirilmesi” dedi.

Fransa’da da zatürrede artış

“Le Monde” gazetesine göre, Fransa’da çocukluk çağı zatürre vakalarında büyük bir artış gözleniyor. Gazete haberini, Fransa Halk Sağlığı’nın raporuna dayandırırken şu bilgileri verdi:

“Hastanelerin acil servislerine yapılan başvurularda, 0 - 2 yaş grubu çocukların sayısının yüzde 44 oranında, 2 - 14 yaş grubundaki çocukların sayısının ise yüzde 23 arttığı görülüyor. SOS-Medecins (Fransa’nın tıbbi acil servis merkezi) ise bu oranı yüzde 30 olarak veriyor. Bu nedenle zatürreye yönelik tıbbi aktivite önceki iki sezona göre daha yüksek. Doktorlar zatürre salgınının nedenini, son yıllarda pek aktif olmayan mikoplazma pnömonisi bakterisinin geri dönüşüyle açıklıyor.