Gündem Çin’den bölgesel iş birliği mesajı

Çin’den bölgesel iş birliği mesajı

01.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, Türkiye ile Çin’in ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konularda iş birliğini güçlendirmesi gerektiğini kaydetti.

Çin’den bölgesel iş birliği mesajı

AYDIN HASAN Ankara - Büyükelçilikte bir grup gazeteci ile sohbet toplantısında buluşan Shaobin, iki ülkenin Ukrayna ve Filistin krizlerinde iş biriliği konusunu ele almaları gerektiğini vurgularken, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bölgesel konularda da iş birliğini güçlendirmemiz gerekiyor. Türkiye ile Çin arasındaki ilişkiler son dönemde iyi bir gelişme eğilimi gösteriyor. Büyük can kayıplarının yaşandığı Gazze’de kanın durması için uluslararası toplumun acil hareket etmesi gerekiyor. En kısa sürede ateşkes sağlanmalı. İnsani yardımlar kesintisiz olarak Gazze’ye ulaştırılmalı. Bu çatışmanın olumsuz etkilerinin bölgeye yayılması engellenmeli. İsrail ile İran arasındaki çatışmalar, Gazze krizinin bölgeye yayılmasının göstegesi oldu. El Fetih ile Hamas Pekin’de görüşüyorlar. Filistin birliğini sağlamak için çaba gösterme konusunda fikir birliğine varıldı. Çin olarak Filistin halkının bağımsız bir devlet kurmasını destekliyoruz. Uluslararası toplumu Filistin sorununun adil çözümü için barış toplantısı düzenlemeye çağırıyoruz. Ukrayna konusunda Çin’in tutumu şeffaftır. Bu krizin bugün yine tırmanması tehditi var. Çin ile Türkiye bu konuda eşgüdüm içinde iş birliği yapabilir. Çatışmalar sahada değil diyalog masasında bitiyor. Barışa katkıda bulunmaya hazırız.”

Haberin Devamı

Kalkınma Yolu’nda destek

Shaobin, Türkiye ile Irak arasındaki Kalkınma Yolu projesiyle ilgili soru üzerine de şu yanıtı verdi:

“Çin olarak bölgesel bağlantıları güçlendirecek bütün girişimleri destekliyoruz. Türkiye ile 10 yılda Kuşak Yol ile Orta Koridor projelerinin uyumlaştırılması konusunda yol aldık. Kalkınma Yolu projesini yakından takip edeceğiz ve diyaloğu sürdüreceğiz. Jeopolitik beklenti olmadan Türkiye Irak ile bu konuda iş birliğini geliştirmeye hazırız.”

Çinli turist artacak

Çin’den Türkiye’ye gelen turist sayısının son yıllarda azalması konusunda ise şunları dile getirdi:

“Turizm alanında iş birliğini derinleştirmek Türkiye aleyhine olan ticaret dengesinin çözmek için de önlemlerden biri olacak. Çin’den gelen turist sayısının azalmasında pandeminin büyük etkisi oldu. Geçen yıl 248 bin turist geldi. 2024’te bizce sayıda büyük artış olacak. Arkadaşlarım bana, ‘Kapadokya şu anda Çinli turistlerle dolu’ diyor. Türkiye, topraklarındaki antik medeniyetleri ve doğası ile Çinli turistlerin dikkatini çekiyor. 1 milyon hedefine ulaşamamanın nedenleri var. Birincisi mesafe, 10 saat uçuş gerektiriyor. Biletler pahalı, grup seyahatleri için indirimler olabilir. Türk tarafından daha fazla tanıtım yapmasını bekliyoruz. Çin vatandaşlarının Türkiye’de yatırım yapmasını, seyahat etmesini ve eğitim görmesini destekliyoruz.”

Haberin Devamı

Yeşil enerji

Çin’in Anhui Eyaleti Komünist Partisi Sekreteri Han Jun’un Türkiye ziyaretine değinen Shaobin, bu bölgenin elektrikli araçlar konusunda Çin’de ilk sırada yer aldığını belirterek, “Yeşil enerji alanında iş birliği yapılmalı. Ticari yapıların iyileştirilmesi sürecinde yeni teknoloji alanlarındaki iş birliğine önem veriyoruz. Bu süreçte Türkiye’den Çin’e karşı bazı ayrımcı önlemleri kaldırmasını bekliyoruz” diye konuştu.