Dünya 100 galeri, eserlere saldırılmasını kınadı

100 galeri, eserlere saldırılmasını kınadı

12.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birçok ülkede iklim krizine karşı önlem alınmasını isteyen çevreciler, sanat eserlerine değişik malzemelerle saldırıyorlar.

100 galeri, eserlere saldırılmasını kınadı

Dünya genelindeki 100 galerinin yöneticileri de ortak yayımladıkları bir bildiriyle bu saldırıları kınadılar. Açıklamada, “Müzelerdeki sanat eserlerine saldıranlar, dünya kültür mirasının bir parçası olan bu nesnelerin kırılganlığını ve yerlerinin dolmayacağını göz ardı ediyorlar. Bu eserlerin emanet edildiği müzelerin yöneticileri olarak, eserlerin tehlikeye atılması nedeniyle derin endişe duyuyoruz” denildi.

Haberin Devamı

Kimler imza attı?

Eylemcileri kınayan bildiriye imza atanlar arasında New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi (MET), Modern Sanat Müzesi (MoMa) ve Guggenheim Müzesi, Londra’daki British Müzesi, Ulusal Galeri, Victoria ve Albert Müzesi ile Paris’teki Louvre Müzesi, Orsay Müzesi ve Picasso Müzesi’nin yöneticileri de yer aldı.

Patatesten domatese

Sanat eserlerine saldırılar arasında, Almanya Potsdam’daki müzede Claude Monet tablosuna patates püresi fırlatılması, Londra’daki Ulusal Galeri’de Vincent van Gogh’un “Ayçiçekleri” tablosuna domates çorbası dökülmesi ve eylemcilerin kendilerini ünlü sanatçıların eserlerine yapıştırması yer alıyor. En son çarşamba günü Avustralya Ulusal Galerisi’nde iki eylemci, Andy Warhol’un Campbell çorba tenekelerinin yer aldığı eserini karaladı. Eserlerin çoğu camla kaplı olduğundan kalıcı hasar oluşmadı. İklim eylemcileri, amaçlarının eserlere zarar vermek değil, bozulan doğaya dikkat çekmek olduğunu söylüyor. Ama birçok kişi bu eylemleri “vandallık” olarak nitelendiriyor.