Ece Vahapoğlu

Ece Vahapoğlu

ecevahapoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Bundan tam bir yıl önce, ilk kez koştuğum 10 km. yarışta, kendi yaş kategorimde 1’inci ve tüm kadınlar kategorisinde 4’üncü olmuştum. Şaşkınlığım, mutluluğum ve gurur hislerim karışmış; yeni bir döneme geçtiğimin farkına varmıştım.
O yarıştan sonra hep koştum, çalıştım, antrenman yaptım ve yarışlara girdim. İstanbul’da, Adana’da, Ankara’da, İzmir’de, Göbeklitepe’de, Atina’da, Nepal’de, Malezya’da, Paris’te, Floransa’da, Afrika’da…
O zaman Haliç’te koşulan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Spor A.Ş. tarafından Vodafone’un isim sponsorluğunda düzenlenen Vodafone İstanbul Yarı Maratonu bu kez Yenikapı’dan başladı. Ben de koşu kariyerimin yıldönümü için yeniden 10 km. koştum. Bu sene koşu mesafesi 10 bin 550 metre olup parkura ‘Çeyrek Maraton’ denildi.
Artık teknik bilgisi olan, yarışlara katılan, onlarca koşu ayakkabısı denemiş, sıcak ve soğuk havalara göre uygun kıyafetler giymiş ve doğru beslenmiş bir koşucu olarak, yerli ve yabancı binlerce sporseverin katılımıyla Tarihi Yarımada’da heyecanla koştum ve kendi yaş kategorimde 6’ncı oldum. Yarışa, Kenya’dan, Etiyopya’dan ve ABD’den dünyanın en iyi elit atletleri de davet edildi. Rakım farkı bulunmayan düz bir parkur ama iddialı isimler!
Koşu organizasyonlarına dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de ilgi ve katılım artıyor. Sahilde yürüyen ve koşan insanların arttığını gözlemlemek de benim gibi spor aşığı biri için mutluluk sebebi...

Haberin Devamı

KOŞU YILDÖNÜMÜM

Kendi yaş kategorimde 6’ncı oldum.

NEDİR BU İŞARET?

KOŞU YILDÖNÜMÜM

Spor yaptıktan ve koştuktan sonra sosyal medyada sık paylaştığım, neredeyse klasikleşmiş bir pozum var. Takipçilerim iyi bilir. İçgüdüsel bir şekilde iki parmağımı V şeklinde açarak, yüzümde kocaman bir gülümsemeyle bu duruşa geçiyorum. Kimi zaman bu hareketi ‘barış’ anlamına gelen ‘peace’ için; kimi zaman da ‘zafer’ anlamına gelen İngilizce’deki V harfiyle ‘victory’ olarak kullanıyorum.
Her kültürde işaret dili farklılık gösterir. Başını sağa sola çevirmek bir ülkede ‘hayır’ manasına gelirken başka bir kültürde başını yukarı hareket ettirmekle ifade edilir.

Ne anlama gelir?
Peki bu iki parmaklı işaretin evrensel anlamı nedir?
Avuç içinin karşıdan göründüğü, işaret ve orta parmağın V şeklinde açıldığı benim poz, ‘victory = zafer’den geliyor. Aman dikkat; aynı el işaretini elinizin ters yüzünü göstererek yaparsanız, mesela İngiltere’de argo, bazen de ‘gay’ anlamına gelebilir.
Hollywood yıldızlarının bazı pozlarında da V işaretine rastlarsınız. Evrensel bir mesaj içeriyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere Başbakanı Churchill tarafından yaygınlaştırılmış. 1960’lı yıllardan itibaren tüm dünyada barış anlamına gelmek üzere kullanılıyor.