SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Diş ağrısıyla yattı, 32 yıl sonra uyandı! Tıp tarihine geçti: Saçı da tırnağı da uzamadı

Hiç kısa bir uykudan sonra uyanıp sanki onlarca yıldır uyuyormuş gibi hissettiğiniz oldu mu? Gerçekte bu genellikle yalnızca birkaç saat sürer ancak Karolina Olsson için durum böyle değil. 14 yaşında diş ağrısıyla yattığı uykudan 46 yaşında uyanan genç kadın bakın neler yaşadı.

|

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - İsveç'in Oknö bölgesinde 5 çocuklu bir ailenin tek kızı olarak dünyaya geldi. Hayatının ilk 14 yılını yaşıtlarınınki gibi olağandı. Ancak sıradan bir günde okul dönüşü yere düşüp kafasını yere çarptı. Eve gelip ailesine durumu anlattığında ailesi hemen müdahele etti. Kısa bir zaman sonra küçük kızın hiçbir sorunu kalmamıştı. Ancak yine bir okul dönüşü yüzüne çöken derin bir diş ağrısı ve şişmiş bir yüzle eve koştu. Ailesi bu kez kızlarını yatağa gidip dinlenmesi ve sabaha hiçbir şeyinin kalmayacağı konusunda telkin etti. Küçük Karolina yatağına gitti ve o gece yattığı yataktan 32 yıl kalkamadı.


6 YIL SONRA DOKTORA GÖTÜRDÜLER

Günler geçti, ailesi kızlarının bu derin uykusuna önce anlam veremedi. Aylar geçti, aile artık çaresizdi ve ne yapacağını bilmiyordu. Karolina'nın uykuya dalmasından 6 yıl sonra ailesi onu doktora götürdü. Hastanede kızlarının uyanacağına olan inancı tam olan aile kızlarına elektrik akımı verilmesine rağmen uyanmadığını görünce bir kez daha yıkıldı. Karolina'nın durumu uyku bozuklukluğuyla ilgili o güne dek yapılmış tüm çalışmalara ters düşen bir durumdu. Onu gören doktorların elinden şaşırmaktan başka hiçbir şey gelmiyordu ancak bir fikirleri vardı. Hekimlerin fikrine göre, Karolina demansla ilişki olan bir felç geçirmiş olabilirdi. Ancak bunu hiçbir zaman kanıtlayamadılar.

Karolina'nın ailesi artık bu durumu kabul etti. Öyle ki annesi o uyurken her gece sütünü içirmeye devam etti. İlginç olan Karolina dışarıdan verilen bir yemeyi yiyemiyordu ancak şekerli sütü vücudu kabul ediyordu. Uyumasına rağmen hiçbir şekilde zayıflamıyordu ve dahası tırnakları, saçları uzamıyordu. Karolina'nın durumunda ilginç olan yıllardır uyumasına rağmen zihninin oldukça aktif olmasıydı. Yapılan gözlemlere göre Karolina çevresindeki olaylara ufak mimiklerle tepki veriyordu. Tıpkı abisinin ölümünün ardından günlerce gözlerinden süzülen yaşlar gibi.

ANNESİ ÖLÜNCE İŞLER AKILALMAZ ŞEKİLDE DEĞİŞTİ

Takvimler 1905 yılını gösteriyordu. Kızı uyurken 29 yıl boyunca ona bakan Karolina'nın annesi hayata veda etti. Karolina'ya bakacak kimse kalmayınca ailesi onun için bir hizmetçi tuttu. Hizmetli tüm ihtiyaçlarını eksiksiz yerine getiriyor annesinin kurduğu düzeni devam ettiriyordu. Annesinin ölümünden yalnızca 3 yıl sonra Karolina'nın durumunda akılalmaz bir değişiklik meydana geldi.

3 Nisan 1908 tarihinde, Karolina'nın odasından bir ses geldi. Hizmetçi yukarı çıktı ve Karolina'yı yerde sürünürken, gözleri açık ve ağlarken buldu. 32 yıllık uykusundan uyanan Karolina, hiçbir şey hatırlamıyordu.

O yıllarda Karolina'nın hikâyesi birçok kişi tarafından biliniyor, doktorların onun hakkındaki çalışmaları takip ediliyordu. Karolina'nın uyandığını öğrenen hekimler yanına gelip bir dizi test yaptı. Yapılan testlerde Karolina'nın kilo kaybı yaşamaması ve gerçek yaşından çok daha genç davranması yılların onu pek de etkilemediğini gösterdi.

14 YAŞINDA YATIP 46 YAŞINDA UYANDI, AÇIKLAMASI YOK

Birkaç hafta içinde Karolina, gücünü ve konuşmasını yeniden kazandı. Bazı insanlar onun gerçekten uyuyup uyumadığını bile sorgulamaya başladı.

Küçük kızın hikâyesiyle yakından ilgilenen İsveçli psikiyatrist Harald Fröderström, Karolina'nın üzücü bir olayın yol açtığı bir tür psikozdan muzdarip olabileceğine inandığını söyledi. Karolina'nın 14 yaşında yattığı uykudan 46 yaşında uyanması, tam 32 yıl boyunca tek bir kelime bile etmeden öylece gözleri kapalı bir şekilde yatması her bakımdan oldukça tuhaftı. O yıllarda onun yaşadıklarını ne bilim ne de spritüel görüş açıklayamıyordu. Hakkında birçok teori yazılıp çizildi, insanlar kendi aralarında konuşup durdu. Ancak o 32 yıl uyuduktan sonra hayata yeniden döndü ve onlarca kayıp yılın inadına tam 42 yıl daha sağlıklı bir şekilde yaşadı.

Takvimlerin 5 Nisan 1950'yi gösterdiği o günde tam 88 yaşında hayatını kaybetti. 88 yıllık hayat yolculuğuna 14 yıllık çocukluk ve 42 yıllık yetişkinlik, 32 kayıp yıl sığdırdı. Karolina'nın eşsiz hikayesi ise onu 'Oknö'nün uyuyan güzeli' yaptı. Çoğu doktorun daha önce eşi benzerine rastlamadığı bu durum yegâne olma özelliğini korurken, 32 yıl boyunca uykuda kalması hiçbir şekilde açıklanamadı. Yaşanan bu olay da tıp tarihine 'Karolina Olsson Vakası' olarak geçti.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.