SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

'Çocuklar kitap okurken eğlenirse daha iyi öğreniyor'

Kitap okumak her yaştan insan için önemli bir aktivite. Hele ki birçok şeyi yeni keşfeden, sürekli gelişen çocuklar için çok daha da değerli. Ancak bazı çocuklar okuma alışkanlığını çok rahat kazanırken bazıları bu konuda zorlanıyor. Çocuklara "eğlenerek öğrenme” tercihini sunulması gerektiğini söyleyen Eğitimci-Yazar Zerbeliz Esra Avgören konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

|

Eğitimci-Yazar Zerbeliz Esra Avgören, “Bir çocuk okumaya başlamadan evvel okumayı neden yapacağını belirlemeli. Okuma amacı net olmayan bir çocuk, rotası belli olmayan bir gemi gibi nereye gideceğini bilmeden ilerler. Bu hedefi koymak, okumayı günlük hayatın bir parçası haline getirebilmeyi kolaylaştırır. Kitapları okumanın tek bir amacı ya da nedeni olamaz. Kitaplar; öğrenmek, anlamak, merak etmek, dinlenmek, sosyalleşmek, popülarite, tanımak, uyum amaçlarıyla okunabileceği gibi 'eğlenmek' için de okunabilir. Çünkü eğlenmek çocukların hakkıdır ve büyük bir çoğunluğu, eğlenirken daha rahat öğrenir” diye konuştu. 

Her kitaba 'Fayda Sağlamalı' gözüyle bakmayın 

Esra Avgören, “Kitaplar ile eğlenmek sözcüğü aynı cümlenin içerisinde geçtiği an, toplumdaki herkesin aklına hemen mizah içerikli yayınlar gelebilir. Ancak bu konuya daha geniş bir bakış açısıyla bakmak gerekiyor. Çünkü bazı durumlarda, didaktik içeriklerle de eğlenmek mümkün. Mesela bir çocuk lirik bir şiir okurken, sevimli bir dille kaleme alınmış bir metne odaklanırken, yazarın yaşadığı his yoğunluğu da onu pekâlâ eğlendirebilir. Her kitaba 'Fayda sağlamalı' gözüyle bakmamalıyız. Çocuklar eğlenmek istedikleri için ebeveynlerin ya da eğitimcilerin önemli bulmadığı kitapları tercih edebilirler. Bu kitaplar, çocukların okuma alışkanlığı kazanma yolunda atacakları ilk ve en önemli adımlar olacaktır” yorumunda bulundu.  

Kitap okuma konusunda bildiklerinizi unutun! 

Avgören, “Eğlenmek lüks değildir, yaşamın içerisinde olan bir gereksinimdir. Bu nedenle kitaplarla bu duygunun tatmin edilmesi gerekir. Kitabı kutsallaştırarak, eğlenceli formatından çıkarmak doğru değildir. Çünkü çocuklar eğlenerek öğrenebilir, bu da onların hislerini ve dünyayı anlayış biçimlerini geliştirmeyi sağlar. Çoğumuzun evinin mutfağında televizyon var. Yemek yaparken ya da yerken televizyonu açarak bir kulağımızı oraya endeksleriz. Oysa tam tersi olarak kitap okumayı özel, kutsal bir iş haline getiriyoruz. Kendimizce 'Kitap okurken tam konsantre olmalıyız, ona bağlanmalıyız, ortam sessiz olmalı, çocuk tam odaklanmalı' gibi kurallar koyuyoruz. Kitap okuma konusunda bildiklerinizi unutun. Çocuğun okuduğu ortamda, televizyonu ya da müzik dinlediğiniz radyonun sesini kısın, eğer çocuğun işitsel algısı yüksek ise tamamen kapatın. Eğlenmek için çocukla birlikte siz de bir okuma materyali alın. Roman, karikatür, mizah kitabı, şiir kitabı, moda dergisi... Sizi eğlendirebilecek bir okuma materyali. Bir elinizle kitap okurken diğer elinizle tenceredeki çorbayı karıştırabilirsiniz" dedi.

'Çocuğunuz sizi model alır'

Eğitimci-Yazar Zerbeliz Esra Avgören, “Sonuç olarak bir yandan yemek yaptınız ve bir yandan da kitap okudunuz. Kitap okumak hayatınızın içine girdi, normal rutine karıştı, soluk almak gibi doğal bir hale büründü. Doğal olan, ihtiyaç haline dönüşür. İhtiyaçlar ise sürekli karşılanmayı bekler. Siz yemek yaparken karikatür dergisi okuyup kahkahalar eşliğinde yemek hazırladıktan sonra o dergi çocuklarınızın okumak için sıraya gireceği ürün haline gelir. Benzeri örnekler çocuklarınızın günlük aktiviteleri arasına girmeye başlayacaktır. Bir vapur yolculuğunda siz kitabınızı açıp okurken çocuklarınızın da eli kitaplarına uzanır. Sizin yola çıkarken yanınıza kitap aldığınızı gören çocuk, mutlaka çantasına bir kitap koyar. Otobüste ayaktayken bile kitap okuyan bir genç, örnek teşkil eder. Akademik kitaplar öğrenme amaçlı oldukları için okumaya ayrı bir zaman ayırabiliriz. Ama anlama ve eğlenmeye yönelik okumalar hayatımızın içinde yer almalı” yorumunu yaptı.

'Kitaplarımda öğretirken eğlendiriyorum'

Avgören, “Kitaplarımı kaleme alırken okuyacak olan çocukların ruhuna bürünüyor, bir konuyu öğrenirken nasıl eğlenebileceklerini düşünüyorum. Özellikle dil bilgisi kurallarını, matematik ve fen bilgisinin müfredat kazanımlarını eğlenceli maceralar kurgulayarak, minik okuyucularıma sunuyorum. Çocukların yüzünde oluşturduğum gülümsemeyle, eğitim hayatlarında var oluyorum. Çocuklar bizlerin aynasıdır, geleceği temiz ve sağlıklı görebilmek adına eğlendirerek, sevdirerek, ilgilerini doğru yöne çekerek hayatlarına dokunuyorum" diyerek sözleri noktaladı.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.