Pandemi psikolojisi

29 Kasım 2020

İnsan, ruh ve beden sağlığı ile bütün bir varlıktır. Koronavirüs beden sağlığımızı tehdit eden bir durumdur. Dolayısıyla bedeni tehdit eden bir durumun ruh sağlığımız üzerinde de etkileri vardır. Son zamanlarda duygu durumumuz ve davranışlarımızda meydana gelen değişiklikler, koronavirüsün psikolojimiz üzerinde doğrudan ya da dolaylı olarak etkisi olduğunu göstermektedir.

Peki bu dönemde ruhsal olarak neler yaşıyoruz?

-Duygularımızı daha yoğun yaşıyoruz. Kaygı, endişe, korku, hüzün, öfke, çaresizlik, umutsuzluk, mutsuzluk gibi negatif duyguları daha sık ve yoğun bir şekilde yaşar olduk.

-Eskiye oranla duygularımızı yönetmekte ve problemlerle baş etmekte güçlük çekmeye başladık.

-Olaylara karşı toleransımız ve dayanıklılık seviyemiz azaldı.

-Davranışlarımız ve alışkanlıklarımız değişti. Dışarıda daha az vakit geçiriyoruz, doğaya ve sosyal çevremize temasımız azaldı, sevdiklerimizi göremiyoruz, çeşitli aktiviteleri bırakmak zorunda kaldık, ev ve iş hayatı arasındaki dengelerimiz değişti.

-Düşüncelerimizin içeriği farklılaştı. Geleceği daha çok

Yazının Devamı

Yoksa Senin Sosyal Medyada Hesabın Yok mu?

4 Ağustos 2018

İnsan sosyal bir varlıktır. Sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmesi için çevresindekilerle etkileşim halinde olması gerekir. Bu yüzden insan sosyal çevresiyle bir bütündür. Zihinsel ve psikolojik gelişimi, insanın sosyal çevresiyle olan etkileşimi ile paralellik gösterir.

Sosyal çevre ile etkileşimde bulunmanın ve sosyalleşmenin pek çok yolu vardır. Yıllar geçtikçe bu yollar çeşitlenmiş ve farklılaşmıştır. Bazen de amacının dışında kullanılmaya başlanmıştır. Sosyal medya da bunlardan biridir.

Hiç düşündük mü gün içerisinde elimizden düşürmediğimiz telefonlarımız, tabletlerimiz ve bilgisayarlarımız neden var?

Bilginin kaynağına ulaşmak, aktarımı sağlamak gibi temel amaçlarının dışında farklı bir şeyler olmalı ki artık sağlığımız ve psikolojimiz üzerindeki etkileri neden bu kadar konuşulsun?

Sosyal medya insanlara gerçek dünyanın dışında hayal edilen ikinci bir dünyayı sunar. Olduğun gibi değil, olmak istediğin gibi biri olarak görünmeyi sağlar. Psikolojik açıdan bakıldığında bu durum

Yazının Devamı