Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı 7’den 77’ye milyonları birbirine kenetledi. Cumhuriyetimizin yüzüncü yaşında bayrağını alan kendini caddelere, sokaklara attı. 29 Ekim’de bütün yollar Cumhuriyet caddelerine, sokaklarına çıktı. Bebek’ten Çırağan’a uzanan sahil şeridinde de, Bakırköy-Yeşilköy hattında da, Ankara’nın taşında da, Diyarbakır’nın surunda da, Van’ın köyünde de velhasıl memleketin dört bir yanında aynı heyecanı, aynı sevinci görmeye ne çok ihtiyacımız varmış.

Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümü, 100. yıla yakışır bir coşkuyla kutlandı. Tüm dünyaca takip edilen resmi törenlerin görkemi bir tarafa halkın törenlere katılımı çok yoğundu.

Haberin Devamı

Yüzbinler gecenin ilerleyen saatlerine kadar sokaklardaydı. Büyük şehirlerde meydanları dolduran yüzbinler, televizyonlarda haber bültenlerinin, dünkü gazetelerin manşetlerinin önde gelen gündem maddelerinde biriydi.

Ancak köylerde, kasabalarda da halkın aynı coşkuyla bu büyük millet bayramını kutladığını gördük.

Milyonlar cumhuriyetle kenetlendi

Boğaz büyüledi

Kutlamalarda herkes gibi biz de sokaklardaydık. Kutlamaların merkezi Boğaz’da aralarında savunma sanayinde faaliyet gösteren Merve Yalçın’nın da olduğu iş insanları ile birlikte gösterileri tekneden izledik.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, Cumhuriyet’in 100. yılı etkinlikleri kapsamında sürü dron ile gökyüzünde oluşturulan Türk bayrağı, Türkiye haritası, atın üzerinde Atatürk ve ay yıldız görselleri nefes kesici güzellikteydi. Görseller gökyüzüne yansıdığı anda Boğaz’ın iki yakasından yükselen alkışlar, sallanan Türk bayrakları, onbinlerin aynı anda söylediği marşlar hayatımız boyunca hafızalarımızda yerini koruyacak, torunlarımıza anlatacağımız değerli hatıralar oluşturdu.

Önceki gece şahit olduğumuz 100. yıl kutlamaları Amerika’nın 4 Temmuz,  Fransa’nın 14 Temmuz ulusal bayram kutlamalarından çok daha görkemli, gurur vericiydi.

Savunma sanayimizin gücü

Öte yandan dünkü kutlamalarda Türk savunma sanayi, Cumhuriyetin 100. yıldönümünde gerek donanma geçidi gerek Türk Yıldızları ve muhteşem drone gösterileriyle dünyadaki  yerini ve sektördeki çalışmalarını da göstermiş oldu.

Haberin Devamı

Boğaz’daki kutlamaları birlikte izlediğimiz, drone üretiminde 2018’den bu yana sürü drone üretimi yapan CMC Savunma Yönetim Kurulu Üyesi Merve Yalçın sohbetimizde sektörün çok hızlı büyüdüğünü, Ar-Ge çalışmalarının müthiş bir hızla ilerlediğini ve gelişmelerin heyecan verici olduğunu söylerken ekledi; “2. TC Anadolu Gemisi için görüşmelerin yapıldığı müjdesini Cumhurbaşkanımız Erdoğan’nın kutlamalarda verdiği sürü kabiliyetli uçabilen hava araçları çeşitliliğinin artırılarak, Türk savunma kabiliyetlerinin nasıl sergilendiğini önümüzdeki dönemde hep birlikte göreceğiz. Türk sanayi yatırımları insansız hava araçlarıyla şu an ihracatta da parlarken, 2. TC Anadolu gemisindeki projelerle adeta dünyada gözbebeği olacak.”

29 Ekim kutlamalarında birkez daha şahit olduğumuz ve Ortadoğu coğrafyasının yeniden şekillendirilmeye çalışıldığı bugünlerde değerini daha iyi anladığımız bu kenetlenme halimiz sürdükçe Cumhuriyet ilelebet yaşayacak, çok yaşa Cumhuriyet, nice yüzüncü yıllarına!