Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz aylarda Modanisa yatırımının 2019’un en büyük yatırımı olduğu söylemiştik fakat yatırımcısından gelen uyarı sonrası bu yatırımı geç aşama yatırım olarak tanımlayınca erken aşama yatırımlar dramatik bir şekilde düşmüş oldu. Yani Modanisa yatırımını “Growth Equity & Private Equity” kategorisine alınca girişim sermayesi ve meleklerin olduğu aşamalardaki yatırımlar dibe vurdu.

2019’un ilk beş ayına baktığımızda melek ve VC aşamalarında Türkiye’de 5.9 milyon dolar yatırım yapılmış gözüküyor. Eğer 212 ikinci fonundan ilk yatırımını yapmamış olsaydı bu tutarı bile göremeyecektik. Daha önceden de söylediğim gibi VC fonlarının kurulması geciktiği için yatırımlar düştü fakat melek ve melek ağlarından da çok hareketlilik yok. Melek ve melek ağlarının yatırım iştahının azalmasının birkaç sebebi olabilir. İlk yaptıkları yatırımlardan EXIT edemeyenlerin motivasyonu düşmüş olabilir. Burada benim bildiğim bir tek Galata Business Angels Insider yatırımını katlayarak bir çıkış yaptı. Diğer melek ağlarından da güzel çıkışlar gelirse motivasyon artabilir. Bir diğer sebep diğer yatırım enstrümanları daha iyi kazandırıyor olabilir. Bir diğer sebep ise hızlı büyüyen güzel girişim bulamıyor olabilirler. Sebepleri her ne olursa olsun çok geç olmadan ekosistemi hareketlendirmek şart.

Haberin Devamı

Daha geçen hafta Foriba ve Paraşüt satışları ile gururlandık. Bu satışların melek yatırımcıları, melek ağlarını ve girişim sermayelerini motive etmesi gerekiyor ki yeni girişimler çıksın, yeni yatırımlar gelsin. Başka bir deyişle, 2010-2015 yılında ekilen tohumların 2015-2020 arasında ekileceğiyle ilgili emareler gördük ve görmeye devam ediyoruz. Yani yatırımcılar 5-6 yıl sabrederse güzel geri dönüşler alıyor. Bunu 1-2 yıllık bir yolculuk olarak görenler demotive olup ekosistemden uzaklaşıyor da diyebiliriz. Bu nedenle 5-6 yıl sonrasının Foriba ve Paraşüt gibi girişimlerini bulmak için en doğru zaman BUGÜN. Bir Çin atasözünde şu cümle beni oldukça etkilemişti. ”Bir ağaç dikmek için en iyi zaman 20 sene öncesiydi. İkinci en iyi zaman ise şimdi”. Bu atasözünü girişim ekosistemimize uyarlarsak “Foriba, Paraşüt gibi bir girişime yatırım yapmak için en doğru zaman 5 yıl öncesiydi. İkinci en iyi zaman ise şimdi”

Haberin Devamı

Peki Mayıs ayında Türkiye’de kimler yatırım aldı derseniz iki girişim şunlar :

KolayIK

Bulut üstünde çalışan insan kaynakları yönetim yazılımı olan KolayIK uzun zamandır takip ettiğim ve beğendiğim bir girişim. Hızlı büyümesini yeni aldığı yatırımla taçlandıran KolayIK’nın 2-3 yıla dev insan kaynakları yazılım firmaları tarafından satın alınacağını düşünüyorum. O yüzden bu tip düzenli büyüyen girişimlere yatırım için ne kadar erken davranırsanız o kadar iyi.

Playz

E-spor konusunda her ne kadar akrabalarımla PubG oynamak dışında çok bir yakınlığım olmasa bile bu alanın hızı ve dinamizmini inkar edemem. Playz da bu alandaki oyuncular için bir toplanma noktası olarak tanımlıyor kendini.

Yurt dışı merkezli Türklerin kurduğu ve yatırım alan kimler var derseniz iki girişim yatırım aldı:

Firefly

Haberin Devamı

Taksilerin üzerine konulan ve uzaktan performansını anlık görebildiğini akıllı ekranlarla yeni bir reklam mecrası yaratan Firefly web sitesinde yazdığına göre şu anda aylık 200 milyon gösterime ulaşmış. Google Ventures’dan 30 milyon dolar yatırım alan girişim yurt dışında gurur duyduğumuz Türk girişimciler arasına şimdiden girmiş gözüküyor.

MenaPay

Blockchain bazlı ödeme sistemleri sunan ve Orta Doğu odaklı olan girişim ve merkezi Arap Emirlikleri olan girişim melek yatırımcı Hande Enes’den yatırım aldı. Aynı zamanda IEO (Initial Exchange Offering) ile de 8.5 milyon dolar toplayan girişim benim de dikkatle takip ettiğim girişimler arasında. Tahminen önümüzdeki dönem bolca adını duyacağız.

Türk yatırımcılar yurt dışında yatırım yapıyor mu derseniz, evet yapıyor. Geçtiğimiz ay Revo Capital ilk fonundan son yatırımını Sonarworks girişimine yaptı. Sonarworks girişimi ses teknolojileri üzerine çalışan Letonya, Riga merkezli bir girişim.

Son söz olarak şunu ekleyim. Acil eylem planı harekete geçirilmeli ve hem melekleri, hem girişim sermayelerini hareketlendirmek için toplanılmalı. Yoksa bu sene 7-8 yıl öncesine geri döneceğiz.