Sadık Gültekin

Sadık Gültekin

.

Tüm Yazıları

SAY’da 1,7 adaydan biri kazanırken, EA’da her 3,5 adaydan biri kazanıyor. SÖZ puan türünde durum biraz daha vahim, çünkü tercih yapan aday sayısı en çok SÖZ’de, fakat en az kontenjana da bu puan türü sahip. SÖZ’de her 7 adaydan biri kazanıyor

ÜNİVERSİTE ADAYLARININ SORULARINI SADIK HOCA YANITLIYOR

- Hocam, merhaba. 12.sınıfı bu sene bitirdim. EA’da sıralamam 25 bin civarlarında. Hukuk fakültesine gitmek istiyorum. Bu sıralama ile kaç binlik okullara gidebilirim? Önümüzde SAY’lar olduğu söyleniyor. Sıralamam geçen yılki TM-3 puan türüne göre kaç binlerdedir? Yazınızdaki formülde 0.62 ile bölün demişsiniz, ancak bu sıralamayı yükseltir, bunu da açıklarsanız sevinirim. Cevabınızı bekliyorum. Saygılarımla.

Haberin Devamı

Öncelikle teşekkürler ve başarılar. Üzülerek belirteyim ki, ne yazık ki sıralamanız geriye atacak. Nedeni şu: SAY’da tercih yapan aday sayısı az, oysa aldığı aday sayısı çok; EA’da tercih yapan aday sayısı çok, oysa aldığı aday sayısı az; SAY’da 1,7 adaydan biri kazanırken, EA’da her 3,5 adaydan biri kazanıyor. SÖZ puan türünde durum biraz daha vahim, çünkü tercih yapan aday sayısı en çok SÖZ’de, fakat en az kontenjana da bu puan türü sahip. SÖZ’de yaklaşık her 7 adaydan biri kazanıyor. EA’ların içinde SAY’lar da var, üstelik bu yıl puanların hesaplanması için ilgili her iki testten 0,5 net yapma kuralı, sadece bir testten yapmaya dönüştürüldüğü için, puanı hesaplanan aday sayısı arttı. Bütün bunları göz önüne aldığımızda, 25 bin sıralama, geçen yılın 40 küsür binlerine geriliyor; ancak yine de bunun bir kesinliği yok, sadece bir öngörü. İnşallah yanılırım, ama siz her iki duruma da hazırlıklı olun ve tercih aralığınızı geniş tutun. 25 binde bulunan bir aday, tercihlerine 15 binden başlamalı ve 65 binde bitirmeli. 65 bin dedim, ama bunu şöyle düzelteyim; pişman olmayacağınız yere kadar düşürün. Başlangıç ve bitiş arasındaki 50 bin, her türlü riski karşılar.

- Sadık Bey, merhabalar; 8 yıl öncede ben size danışıp oğlumu Bahçeşehir Üni. Mekatronik Müh. Yerleştirmiştim. Bu yıl da, size bir şey sormak istiyorum; küçük oğlum 53.600 SAY puanı getirdi. Mimarlık istiyor, MEF Üniversitesini çok beğendik, burslu 29.300 geçen yıl kapatmış. Biz, buraya sizce ilk tercihte yerleşebiliyor muyuz? Sıralama yaparken hangi puan aralıklarını yazmamızı önerirsiniz. .

Haberin Devamı

İnşallah hayırlı sonuç olur. 53 bini, geçen yılın 46 bini gibi düşünün. Tercihleri 25 binden başlatıp, 40 bin gibi sonlandırabilirsiniz. İnşallah MEF olsun diyeyim, ama...

Eşit Ağırlık’ta tercih yapan çok, alınan az

- Merhaba Sadık Bey, ‘adayın SAY’dan başarı sırası 170 bin olsun, şayet tercih sayımız 24’ü çok aşmıyorsa, bu adayın tercihlerini 100 binden başlatmasında hiçbir sakınca yoktur’ cümlenizde BAŞARI SIRASI OLAN 170 BİN, MF-4 puanını bulmak için kullandığımız yöntem olan 1.87 katsayısına bölerek bulduğumuz puan mıdır? Teşkekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

Evet, tam da söylemek istediğim bu! Bu yılki 170 binin geçen yılki karşılığı 150 bin. 150 binde bulunan bir aday, tercihlerini 100-110 binden başlatabilir. Pişman olmamak koşuluyla, 200-210 bin sınırına da kadar da düşebilirsiniz.

Haberin Devamı

- Hocam, EA sıralamam 95.000. Sıralamalara kaçtan başlamalıyım?

Bu yılın 95 binini, geçen yılın 133 bini gibi düşünün. Tercihlerinizi 70 bin, 150 bin aralığından yapabilirsiniz.

- Hocam, size kısa ve öz bir sorum olacak; sıralamam 36.600. Devlette diş hekimliği ihtimali var mı, lütfen hocam söyleyin, yoksa hiç ümitlenmeyeyim mi?

Yaz, ama çok ümitlenme; inşallah yanılırım...

- Hocam, SAY sıralaması 80.000 olan bir adayın MF-4 ile geçen sene 40-50.000 aralığında öğrenci almış bir yerin gelmesini beklemesi çok mu iyimser olur?

Yazmanda sakınca yok, hatta yaz derim, ama biraz iyimserlik olur...

YARIN: SORULAR-YANITLAR