Onur Çakır

Onur Çakır

onurcakir67@gmail.com

Tüm Yazıları

Bu konu, bir süredir kentin gündeminde. Karşıyaka’da Suriyeliler ya da başka bir deyişle mülteciler için okul yapıldığı iddiası, aslında asılan afişle başladı. Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirilen proje afişinde, ‘Kriz zamanında herkes için eğitim’ yazısı dikkat çekiciydi.

Konuyu derinlemesine araştırdım, ilgililerle görüştüm.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Bostanlı’da Cengiz Kocatoros Sokağı’nda ne olduğu tam belli olmayan bir lise başvurusu var. Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bu konuda görüş sorduk. ‘Ruhsat istenen lisenin ne tür bir lise olacağı konusunda bize bilgi verir misiniz, ruhsatı ondan sonra değerlendirelim’ dedik. Geçen hafta yazılı olarak açıklama istedik, onu bekliyoruz. Planda orası lise alanı olarak ayırılmış bir yer. Hazine’ye ait bir arazi, belediyenin alanı değil. Bizim bilgimiz olmadan orayı çevirip inşaata hazır hale getirdiler. Ruhsat başvurusunda bulundular. Biz henüz bir cevap vermeyerek, Milli Eğitim Müdürümüzden bilgi istedik. Lise yapılacak diye ruhsat istediler, ama ne tür bir lise olacağına dair bilgi yok” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Hafta başında görevden alınan İzmir Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, “Bu okul Karşıyaka’daki, Bostanlı’daki çocuklar için yapılan bir okul. Karşıyaka’daki, Bostanlı’daki Türkiye Cumhuriyeti’nin çocukları okuyacak o okulda. Bunun gibi 8 tane daha okul yapılıyor. İzmir’in çocukları için yapılıyor. Suriyeli çocuklar için değil. Bu okulu devlet yapıyor, daha önce de buna benzer projeler yapıldı. Toplamda 32 derslikten oluşan anadolu lisesi yapıyoruz, 8 tane yapıyoruz, 8 tane daha yapacağız, Suriyelilerle hiçbir alakası yok” değerlendirmesini yaptı.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, tartışmayı aslında noktalayan bir açıklama yaptı. Köşger, “Kriz zamanlarında herkes için eğitim kapsamında altyapının güçlendirilmesi projeleri, Avrupa Birliği finansal desteği ile Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından AB kaynakları kullanılarak, 19 ilimizde toplam 410 okul inşa edilmektedir. Okulların tamamı devlet okuludur. İzmir ilimizde toplam 500 milyon lira yatırım ile 20 okul inşa edilmekte olup 4 adet okul tamamlanmış ve İzmirli öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur. İnşası devam eden okullarımız, İzmirimizin çocukları için bölgenin ihtiyacına göre belirlenmiş ilkokul, ortaokul ve anadolu lisesi olarak yapılmaktadır. Okulların inşası tamamlandığında, bölgede yaşayan tüm öğrencilerimizin hizmetine sunulacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Yetkililerin açıklamasına baktığımızda ‘mülteci okulu’ diye bir şey yok. Ancak Vali Bey’in “Bu okullar tüm öğrencilerin hizmetine sunulacaktır” sözünden ben, “Yaşı gelmiş çocuklar da okuyacak” şeklinde anladım.

Bu tartışmaya, uzaktan yakından ilgisi olmayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de dahil oldu. Nasıl mı? Karşıyaka’da birileri WhatsApp aracılığıyla yüzlerce kişiye, “Bu okulların arazisini Büyükşehir verdi” gibisinden mesajlar atmış.

Soyer, bu duruma çok sert tepki gösterdi ve şunları söyledi: “Milli Eğitim Bakanlığı ve AB Türkiye Delegasyonu arasındaki anlaşmayla Karşıyaka Bostanlı’da yapılması planlanan okulla ilgili özellikle WhatsApp gruplarında, adımın da karıştırıldığı, yalan ve iftiralarla dolu bir yazının dolaştığını gördüm. Yazdığının altına imza koyamayan müfterinin tespiti ve hukuki işlem için avukatım harekete geçti. Yalan ve iftiranın hesabını hukuk önünde soracağız. Söz konusu okul projesi, projeye verilen izin, projenin arsasıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ve benim hiçbir ilgim bulunmamaktadır. Devlet yöneticileri, bu konuda açıklamalarını yapmıştır. Alçakça ortaya atılan yalana, iftiraya sessiz kalanların, yayılmasına aracı olanların da vebale ortak olduklarını hatırlatırım. Ben aşkla, canla başla, İzmir ve İzmirli hemşerilerim için çalışmaya devam ediyorum.”