Onur Çakır

Onur Çakır

onurcakir67@gmail.com

Tüm Yazıları

HP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz aylarda partili belediye başkanlarıyla yaptığı bir toplantıda, başkanların ilçeleriyle ilgili yoksulluk haritasını çıkarmasını ve buna göre çalışma yapmasını istedi.

Bunu yapan ilk belediyelerden biri Konak Belediyesi oldu. 112 mahallesi olan Konak’ın tecrübeli Belediye Başkanı Abdül Batur hemen kolları sıvadı. Geniş çaplı bir çalışma yaptırdı. Ortaya da ilginç veriler çıktı. Başkan Batur’un anlattıklarını hiç kesmeden sizlere aktarmak isterim.

“Konak sadece belli bir yaşam ve gelir düzeyi olan insanların yaşadığı bir ilçe değil. Nüfusu gitgide yaşlanan bir ilçe. 2 senedir, ilçemizde yaklaşık 5 bin seyrinde nüfus azalması oldu. Nüfus azalması, yapıların yetersiz olması, kentin daha iyi yaşanacak yerlerinin olmasından, kentsel dönüşümün hayata geçirilmemesi gibi nedenlerden kaynaklanıyor. Konak’ın en kalabalık nüfusa sahip bölgeleri Güzelyalı, Göztepe, Murat Reis, Atila, Çankaya ve Zafer Tepe Mahalleleri. Güzelyalı’daki nüfusumuz 18 bin, Zafer Tepe’deki nüfusumuz ise 10 bin. En az nüfusu olan mahallelerimiz ise Güzelyurt, Yenigün, Uğur, Kestelli, Konak, Sümer, Hurşideye, Güneş ve Fevzipaşa. Bu mahallelerimizin nüfusları 26 kişiden başlıyor, 34, 41, 60, 63, 64, 65 olarak gidiyor. Bizim Konak’ta 26 kişilik mahallemiz de var. Bunlarla ilgi biz zaten bir karar almıştık. 2024 seçimlerinde bu mahallelerimizi, 20 mahalleyi teknik olarak birleştireceğiz. Buradan 4 tane mahalle ortaya çıkacak, o mahalleler seçime girecek. Konak’ta yaşayan nüfusun yüzde 42’sini geçen kısmı İzmir kütüğüne kayıtlı. Yaklaşık yüzde 11’i de Mardin kütüğünde kayıtlı. Hemşerilik oranlarında Manisa 3’üncü sırada, Konya ve Aydın 4 ve 5’inci sırada yer alıyor” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

55 mahalle sınırda

“Mahalle ortalaması geliri 5 bin ila 7 bin arasında olan mahalleleri, açlık sınırında olarak ve bölge olarak birinci sırada önlem alınması gereken mahallelerimiz kapsamına aldık, yoksulluk haritasında bu mahallelerimizi kırmızı renkle işaretledik. Mahalle ortalaması hane geliri 7 bin-9 bin arasında olan mahalleleri yoksul olarak ve ikincil önemli bölge olarak belirledik. Yoksulluk haritamızda bu kesimi turuncu renkte gösterdik. Sayıları az olmakla birlikte hane geliri 9 bin-11 bin arasında olan mahallelerimizi ise haritamızda sarı renkte gösterdik. 11 binin üzerinde hane geliri olan mahalleler de beyaz renk olarak vasıflandırıldı. Konak’ta haritayı beyaz olarak renklendirilebilecek tek bir mahalleye rastlanmadı. Yani ‘Haritamızda en üst noktada geliri olan mahallemiz var, burası beyaz’ diyemiyorsunuz. Akdeniz Mahallesi 9 bin-11 bin arası geliri olan mahallemiz, burası Konak’taki gökdelenlerin olduğu bölgemiz. Sarı olarak renklendirilmiş mahallelerimiz ise Yeşiltepe, Mimar Sinan, Kültür, Mehmet Ali Akman ve Çınarlı Mahallerimiz. En düşük gelir seviyesi olan mahallelerimiz ise Akıncı, Sümer, İmariye. Konak’ta 55 kırmızı mahallemiz, 52 turuncu mahallemiz var. Yani 55 açlık sınırında olan mahallemiz bulunuyor”

Haberin Devamı

Bakan Batur, ortaya çıkan sonucu iyi analiz etmiş. Bu veriler belediyenin sosyal yardımları dağıtılırken önemli bir yol haritası olacak. En önemlisi ise yardımlar gerçek ihtiyaç sahiplerine gidecek.