Onur Çakır

Onur Çakır

onurcakir67@gmail.com

Tüm Yazıları

30 Ekim’de meydana gelen deprem, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ana hizmet binasına da zarar verdi. Uzun tartışmalar sonrası binanın yıkılmasına karar verildi. Hatta yıkım ihalesine bile çıkıldı. İhaleyi kazanan firma bugün yarın açıklanacak ve bina yıkılacak.

Yıkıma şiddetle karşı çıkanlar var. Onların başında da Mimarlar Odası geliyor. Odanın İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İlker Kahraman, binanın güçlendirilmesi gerektiğini savunuyor: “Biz binanın yıkılmaması gerektiğini ve haklı olduğumuzu düşünüyoruz. Kent için bir kayıp olacak, bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz. Konuyu yargıya taşıyacağız. Yüksek Kurul, buna ‘hayır’ demişken, burada çok da yapılacak bir şey kalmadı. Sürecin takipçisi olacağız. Bu konuda çok aceleye gerek yok, ‘Bir an önce yıkalım’ gibi bir süreç de var, ihaleler yapılıyor. Bunun da anlamının çok olmadığını düşünüyorum, çünkü henüz ortada yıkılırsa ne olacak, olmalı gibi bir şey yok, ama yıkım için ihale yapılıyor. Burada çok dikkatli olunması lazım, o alan yıkıldıktan sonra yıllarca boş kalma ihtimali var. Binayı yeniden yaptığınızda da ısıtma, soğutma, aydınlatma sistemini yenileyeceksiniz. Bunlar da güçlendirme maliyeti içinde düşünüldüğü için yüksek çıkıyor. Orada kazık temeller var, o temellerle zemin güçlendirilmiş durumda. Kazık temellerde birtakım korozyonlar olduğu söyleniyor, ama biz bunun olamayacağını öngörüyoruz. Hava almayan bir yerde korozyonun olamayacağını öngörüyoruz. Bu temeller buradan kalkmadan buraya yeni bir temel yapılabilecek mi? Temeller nasıl kaldırılacak? Güçlendirme maliyetini geçelim, bu soruların cevabını kimse vermedi şimdiye kadar. Bunlar da göz önüne alınmalı, kolaylıkla söküp yerinden alabileceğiniz türden değil onlar. Orada bir yapılaşma var, denizin içinde, toprak altında. Binayı yeniden yapmak için onu çıkarıp yenisini koymanız gerekli ya da bodrum kat yapmayı planlıyorsanız oradakileri komple çıkarmalısınız. Bu da ayrı bir mühendislik işi. Bunun maliyeti hiç tartışılmadı. Bu iş aslında güçlendirmeden çok daha dertli, zorlu bir iş. Olayı farklı boyutlarıyla ele almak lazım.”

Haberin Devamı

Kahraman’ın bakış açısı bu şekilde! Ancak bana kalırsa orta hasar almış bir binanın güçlendirilmesi çok doğru olmaz. İzmir, deprem bölgesinde. Kentin içinden fay hatları geçiyor ve her biri patlamaya hazır bomba gibi. Bunu da es geçmemek gerekir diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

Yıldırım’a ziyaret

İzmirli depremzedeler, İZDEDA Başkan Haydar Özkan’ın öncülüğünde, geçenlerde Ankara’ya gitti. En büyük sorun, kredi faizlerinin çok yüksek olması. Bu konuda seslerini duyurmak için son AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ı da ziyaret ettiler. Özkan, görüşmenin olumlu geçtiğini söyledi: “Kendileriyle bir konuda anlaştık. Dernek olarak bir çalışma yapacağız, kredi ihtiyacı olanları tespit edeceğiz. Kentsel dönüşüm kredisi değil de deprem destek kredisi gibi bir şeyin çalışmasını yapabilmek için krediye ihtiyacı olanları tespit edeceğiz. 75 bin depremzedenin hepsi mi, yoksa mesela Karşıyaka bölgesinde evini kendi yaptıranlar oldu, az hasarlı olup dönüşüm yapmak istemeyenler var, bunları düşeceğiz. Evini TOKİ’ye yaptırmak isteyenin listesini yapacağız. Tekrar Binali Bey’e gideceğiz, kendisi bakanlıklar seviyesinde devreye girecek.”

Haberin Devamı

Şu an depremzedelerden envanter formunu doldurulması isteniyor. Yıldırım’ın konuya el atması, sorunun yüzde 50 çözüldüğü anlamı taşıyor! Umarım, ucuz kredi talebi olumlu bir şekilde sonuçlanır.