Nilüfer Kas

Nilüfer Kas

Tüm Yazıları

Anlaşılan o ki 1 Haziran 2021 tarihinden itibaren yasaklar kalkacak artık hafta sonları da dışarı çıkabilecek, hafta içinde geç saatlere kadar dışarda olabileceğiz. Peki bu durum gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyecek?

 Öncelikle hafta sonu yasakları, hafta içi çalışıp hafta sonu gayrimenkulleri görmek isteyen müşterileri olumsuz etkiledi. Çünkü birçok müşteri almak istedikleri gayrimenkulleri ya mesai saatinden sonra ya da hafta sonları görmek istiyordu. Erken saatte evlere kapanma ve cumartesi pazar dışarı çıkamama hepimizi olumsuz etkiledi.

Haberin Devamı

 Her ne kadar konut satışlarında geçen seneye oranla bir düşüş olmasa da yasaklar daha fazla satışın önünü tıkamış oldu. Hatırlarsanız 2020’nin Haziran ve Temmuz ayları Cumhuriyet tarihinin konut kredi oranının 0,64’e inmesi nedeniyle en fazla konut satışının yapıldığı ve en fazla konut kredilerinin kullanıldığı özel bir dönem oldu. Bu yıl konut kredi oranları 1,40 seviyesinde. Bu oranlar evini krediyle almak isteyenlerin harekete geçmesini  engelleyen bir durum. Özetle bu yıl Haziran ve Temmuz aylarındaki konut satış istatistikleri eğer hükümet bir sürpriz yapıp konut kredilerinde geçen yılki gibi bir indirim yapmazsa ortalama aylık satış rakamları 90 bin, 100 bin bandında kalacaktır.

 Diğer taraftan yazlıklara ve müstakil evlere ilgi tam gaz devam ediyor. TÜİK son dönemde konut stokuyla ilgili bir bilgi paylaşımında bulunmadı. Eldeki verilerden yola çıkarak konut stokunun ciddi anlamda azaldığını söyleyebiliriz. Çünkü birçok müteahhit yeni inşaat ruhsatı almaktansa anlaşma yaptığı yerlerde cezalarını ödeyip inşaat yapmamayı tercih ediyor. Bu da yeni bina üretim sayısını azaltıp eldeki konut fiyatlarının yükselmesine sebep oluyor.

 Önümüzdeki günler gayrimenkul açısından çok hareketli geçecek. Görünen o ki fiyatlardaki artış devam edecek ama nereye kadar? Bu sorunun yanıtını alıcıların istek ve talepleri belirleyecek. Eğer hükümet konut kredilerinde indirimin işaretini verirse konut fiyatlarındaki artış devam eder.

 Gayrimenkul almak için fırsat kollayan, ev alma planı yapan birçok kişi kredilerde düşüş olup olmayacağını soruyor. Bunun cevabını sadece hükümet verebilir. Bunu yaparlar mı diye soruyorsanız; bence yapmazlar. Çünkü konut satış rakamları yeterince tatmin edici.

Haberin Devamı

 Satıcı olarak siz hala evinizin satılmadığından şikayetçi iseniz satış fiyatınızı bir kez daha gözden geçirin derim, satışın önündeki en büyük engelin yanlış fiyatlandırma olduğunu unutmayın.