Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cuarón’un başyapıtı

“Roma”, son dönemlerin en iyi karakter portrelerinden birini duygusal bir hikayenin içinde sunan ve görüntüleri akıldan çıkmayan son yılların en özel filmlerinden biri

Büyük ödül Altın Aslan’a uzandığı Venedik Film Festivali’nde gösterildiğinden beri modern zaman başyapıtı olduğu konusunda şüphe bırakmayan “Roma”, yönetmenlerin kişisel projelerinin peşinden gittiğinde neler olabileceğini gösteriyor. En son “Gravity”e imza atan Meksikalı yönetmen Alfonso Cuarón ,“Roma”da çocukluğunun Meksikası’na dönüyor. Ancak amacı bir aile krizi geçiren orta-üst sınıf ailesini anlatmak değil, çocukların bakımını üstlenen hizmetçileri Cleo’nun hayatının bir yılını göstermek.

Haberin Devamı

O bir yıl içerisinde çalkantılar yaşayan, ancak bunları dirayet, denge ve şefkatle atlatan Cleo’nun hayatını anlatırken 1970’ler Meksika’sındaki değişim taleplerini ve ailesinin hikayesini de gösteren Cuarón, odağının Cleo olduğunu hiç unutmuyor.

Cuarón, çocukluğunda hatırladığı Meksika’yı yaratmak ve bunu siyah beyaz akıl almaz güzellikte bir görüntü yönetimiyle vermek için büyük bir özen gösteriyor. 108 gün çekim yapılan filmde, bunun sonuçları dikkatli ve hepsi kendi içerisinde incelenmeyi hak eden kadrajlarda görülebiliyor. “Roma”, son dönemlerin en iyi karakter portrelerinden birini duygusal bir hikayenin içinde sunan ve görüntüleri akıldan çıkmayan son yılların en özel filmlerinden biri.

“Roma”

Yön.: Alfonso Cuarón

Oyn.: Yalitza Aparicio (Cleo), Marina de Tavira (Sra. Sofía), Diego Cortina Autrey (Toño), Carlos Peralta (Paco), Marco Graf (Pepe)

Sen.: Alfonso Cuarón

Gör.: Alfonso Cuarón

Cuarón’un başyapıtı
Haftanın diğerleri

- Sergey Loznitsa’nın yeni filmi “Donbass”, bu yıl Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış bölümünün En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandı. Film, Ukrayna’daki gerilimli politik atmosfer ve yozlaşma üzerine.

- Murat Toktamışoğlu’nun yönettiği komedi “Bana Bir Soygun Yaz 2”nin oyuncu kadrosunda Şafak Sezer, Çetin Altay ve Umut Oğuz yer alıyor. Ömer Uğur’un imzasını taşıyan “Aşk Bu Mu?” Kubilay Aka ve Afra Saraçoğlu’nun rol aldığı, romantik komedi türünde bir film.

Haberin Devamı

- Richard Elson’ın imzasını taşıyan “Yılbaşı Sürprizi / A Christmas Star”, İngiltere yapımı bir aile filmi.

Cuarón’un başyapıtı

Cuarón’un başyapıtı
Yılın animasyonlarından

Örümcek-Adam hakkında anlatılacak ne kaldı sorusunun hâlâ anlamlı bir yanıtı olabileceğinin kanıtı bu animasyon: “Örümcek-Adam: Örümcek Evreninde / Spider-Man: Into the Spider-Verse”. Yönetmenliğini Bob Persichetti, Peter Ramsey ve Rodney Rothman’ın üstlendiği film, Afro-Latino ergen Miles Morales’in Örümcek-Adam olmasının öyküsü. Ancak başka boyutlardan gelen 1930’ların siyah beyaz Örümcek Adam’ından Örümcek-Kadın’a birçok Örümcek-Adam versiyonu Morales’in yardımına koşuyor. Film, Örümcek-Adam evreninden yola çıkarak sürekli espri üreten, yaratıcı, eğlenceli; kendisini değil ama izleyicisinin zamanını ciddiye alan dört dörtlük bir animasyon.