Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Mimarlık profesörü Ernst Egli Ankara’ya davet üzerine 1927 yılında gelir. Kendisine verilen ilk görev Mimar Kemalettin Bey’in başlattığı öğretmen okulunu (Gazi Eğitim Enstitüsü) gezip görmesidir. Birkaç gün sonra Atatürk tarafından kabul edildiğinde ona şu soru sorulur:
- Bu proje modern bir okul olarak görülebilir mi?
Prof. Egli bu soruya olumlu yanıt veremez. Bunun üzerine proje Kemalettin Bey’den alınır, kendisine verilir. Egli daha sonra yurt gezisine çıkar. Halkın yaşayış biçimini ve yapı malzemelerini inceler.
Egli dönüşte Türkiye koşullarına uygun ilkokul mimari modelleri hazırlar. Bu projeleri Ankara’da sergiler. Bu modele uygun çok sayıda ilkokul inşa edilir. Egli daha sonra Ankara’da Ticaret Mektebi ile Cebeci’deki Musiki Muallim Mektebi’nin çizimlerini yapar. Müzik okulu bittiğinde Kemal Paşa gelir binayı denetler, değişiklik önerilerinde bulunur.
Avusturyalı mimar İsmetpaşa Kız Enstitüsü, Yüksek Ziraat Enstitüsü, Ziraat ve Veterinerlik fakülteleri, Etimesgut Yatı Mektebi, Mülkiye Mektebi gibi okulların da mimarıdır...
Özetle Cumhuriyet yönetimi gençlerin çağdaş koşullar içinde yetişmelerini amaçlamış, kısıtlı imkânlara rağmen onlara sağlam, güvenli, işlevsel binalar sağlamayı öncelikli görev bilmiştir.
Aladağ ilçesinde yanarak hayata veda eden çocuklarımızın anısına saygıyla...

Örnek ararsan!

Bir ülkede meydana gelen ölümlü kazalar sonucu bakanlar kazayla doğrudan ilgili olmasalar da istifa ediyor. Yıllar önce İngiltere’de Sağlık Bakanı, bir lokanta müşterisi tavuk etindeki salmonella mikrobundan dolayı öldüğü için istifa etmişti. Bazen yanlış bir söz istifaya neden olabiliyor. Son yıllardan birkaç örnek:
- Japonya ekonomi bakanı Yoshio Hashiro, nükleer santral kazası geçiren Fukişima şehrine “ölüm kenti” dediği için 2011’de istifa etti.
- 2009 yılında Hırvatistan Ulaştırma Bakanı Bozitar Kalmeta, 6 kişinin öldüğü tren kazası sonrası istifa etti.
- Kosta Rika Ulaştırma Bakanı Karla Gonzales de 5 kişinin yaşamını yitirdiği köprü çökmesi kazası sonrası istifa etti.
- Letonya Başbakanı Valdis Dombrovskis, 2013’te bir alışveriş merkezinin çatısının çökmesi sonucu 54 kişinin ölümüne neden olan faciadan bir hafta sonra görevini bıraktı.
- Macaristan Ulaştırma Bakanı Pas Szabo, 4 kişinin öldüğü tren kazası sonrası istifa etti.
- Makedonya Ulaştırma Bakanı Mile Yanakevski, 2009 Ohri Gölü’nde 20 Bulgar turistin öldüğü tekne kazası sonrası istifa etti.
- Mısır Ulaştırma Bakanı Muhammed Mansur, 2009’da Kahire’nin güneyinde meydana gelen ve 18 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazası sonrası istifa etti.
- Mısır Ulaştırma Bakanı Raşid Mateeni, 2012 yılında yaşanan 49 öğrencinin hayatını kaybettiği tren kazası yüzünden istifa etti.

MİTİNG

Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Birleşik Kamu İş Konfederasyonu çağrısıyla bir araya gelen demokratik kitle örgütleri, 4 Aralık Pazar günü saat 12.00’de Tandoğan’da başkanlık sistemine karşı “Cumhuriyetimiz ve Parlamenter Sistem için halk buluşması” mitingini gerçekleştirecek.
Türk Tipi Başkanlık sistemi ve sonuçları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen mitinge davetli...

ŞARKI

Türk halkının yeni şarkısı belli oldu! Abdullah Yüce söyler, dinleyenler ağlardı...
Sözleri şöyleydi:
“Hiç mi gülmeyecek benim de yüzüm
Yaş bitti, kan doldu her iki gözüm
Dilimde kurudu son bir çift sözüm
Hem yetim, hem aşık, hem de öksüzüm”

Şöyle bir ülke düşünebiliyor musunuz?
Tarikat cematler
yerine
onların
“tecavüz,
hırsızlık,
cinayet”vb. suçları yasaklanıyor!
Akif Kökçe

Beş

Sağlık Bakanlığı, ekim ayı sonunda hastane yönetimlerine gönderdiği genelge ile Merkezi Hasta Randevu Sistemi (MHRS)’ne göre 10 dakika olan randevu aralığının 5 dakikaya indirilmesini istedi.
Bu uygulama uyarınca randevu almadan gelen hastaların muayenesinin de aksatılmadan yapılması isteniyor.
İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Ceyhun Balcı, hastanın temel bilgilerinin alınması ve temel muayene ilkelerini yerine getirilmesi için en az 20 dakika gerektiğini söylüyor. Cumhuriyetçi Hekimler ise konuya:
- Amaç küresel sermayeye hizmettir. Ve de sağlık hizmeti aldığını zanneden yurttaşları dolandırarak oy avcılığıdır, sözleriyle yaklaşıyor...
Nereden çıktı bu 5 dakika meselesi?