Kemal Önderoğlu

Kemal Önderoğlu

milliyetege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu örnek proje, Ödemiş, Kiraz ve Beydağ’da güçlerini birleştiren kadınların eseri. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da verdiği destekle, ipek dokuma kültürü yeniden hayat buldu

Proje kapsamında oluşturulan “İpek Dokuma Evi” açılış törenine Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Mehmet Ergün ile İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Oktay Darcan katıldı. Tarihsel mirasa sahip çıkılan projeyle; geleneksel ve yöresel el işlerinin tanıtımı yapılırken kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanmaları da destekleniyor. Üretilen nadide ipeklerle elişleri yapan kişilere de kaliteli malzemeler sağlanmış oluyor.

Haberin Devamı

Yaş koza önce iplik sonra kumaş oluyor

‘Yereli genelle birleştirdik’

Projeye destek veren Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Kadınlarımız yerelin ve genelin gücünün birleşmesiyle neler yapılabileceğini bize gösteriyor. İnsanlar doğduğu yerde doymalı ve orada mutlu olabilmelidir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verdiği bu güzel destekle kadınlarımız burada bunu başarıyor” dedi. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Mehmet Ergün ise, “Desteklerimiz yerelde kaymakamlıklar ve belediyeler tarafından desteklenince ortaya güzel sonuçlar çıkıyor. Kadınların kırsal alandaki emeği %29 civarındadır. Bu emeğin farkındayız ve kadınların emeklerinin kıymetlendirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

Yaş koza önce iplik sonra kumaş oluyor

‘Dokuma Evi’ törenle açıldı

İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Oktay Darcan, “İzmir’de üretilen 200’ün üzerinde farklı tarımsal ürün ile uluslararası ticaret yapılıyor. Üç yıl önce başlattığımız ‘Ödemiş İlçesinde Kadın Çiftçilerle İpek Böceği Yetiştiriciliğinin Yeniden Canlandırılması’ projemiz olumlu sonuç verince bakanlığımız ve yerel yönetimlerle birlikte çalışmamızı daha da yaygınlaştırdık. 2021 yılında ‘Küçük Menderes Havzası’nda Üreten Kadınlarla Dokunan İpekler’ isimli ikinci bir proje daha başlattık. Bu proje Kiraz ve Beydağ ilçelerindeki çiftçi kadınları da kapsadı, 24 kadın çiftçi katıldı. Kadınlar ‘İpek Böceği Yetiştiriciliği’ konusunda eğitim aldı. Daha sonra Kiraz Belediyesi’nin desteği ile Kırköy Tarımsal Kalkınma Kooperatif binası ‘İpek Böceği Besleme Evine’ dönüştürüldü. 2019 yılında Ödemiş Zeytinlik Mahallesi’ndeki belediyeye ait binada bakanlığımız tarafından tadilatı gerçekleştirilerek oluşturulan bu eve proje bütçesinden 72 bin lira değerinde 5 dokuma makinası alımı gerçekleştirildi ve ‘Dokuma Evi’ olarak kullanımına başlandı. Her aşamada üretici kadınlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.  

Haberin Devamı

Hediye kamyon filoya katıldı

Yaş koza önce iplik sonra kumaş oluyor

İzmir’in tarım kenti Bayındır’dan sevindiren bir haber geldi. Araç filosunu artırmaya büyük önem verdiklerini açıklayan Belediye Başkanı Uğur Demirezen, “Genel hizmetlerde kullanılmak üzere bir adet kamyonu filomuza eklemiştik. Geçen hafta da anahtarını Gaziantep Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin’den aldığımız kamyon ilçemize geldi. En kısa sürede Bayındırlılara hizmet etmeye başlayacak” diye konuştu.