Kemal Önderoğlu

Kemal Önderoğlu

milliyetege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2005 yılından günümüze kadar kentin dağıtım ve işletmesini üstlenen İzmir Doğalgaz, kış aylarında doğalgazın daha verimli kullanılmasıyla ilgili abonelerini bilgilendirdi

Enerji ürünlerinin fiyatlarının arttığı şu günlerde temiz enerji kaynağı olan doğalgaz kullanımında tasarruf için yapılması gerekenlerle ilgili İzmir Doğalgaz, 1 milyona ulaşan abonelerine bazı önerilerde bulundu. Isınmayla birlikte mutfak ve sıcak su amaçlı da kullanılan doğalgazın, diğer birçok enerji türüne göre sağladığı konfor ve verimliliğin yanında ekonomik olarak kullanılması için uzmanlar şu önerilerde bulundu:
Doğru cihaz seçilmeli: Doğalgaz yakma cihazı alınırken evin ısıl ihtiyacı iyi belirlenerek, bu ihtiyaç doğrultusunda uygun kapasitede cihaz seçilmelidir. Kombi gibi yakıcı cihazların yıllık periyodik bakımlarının da kış mevsimine girilmeden önce yetkili servis tarafından yapılması, cihaz verimliliğini artırarak yakıt tasarrufu sağlayacaktır.
İzolasyon yapılmalı: Duvar izolasyonu ve bina ısı yalıtımı yaptırılmalı. Bu şekilde daha az yakıt tüketilir ve ısınma sezonunda yatılım harcaması geri kazanılır. Pencere ve kapılara ısı izolasyonu yapılmalı, mümkünse çift camlı pencereler tercih edilerek ısı kaçakları engellenmelidir. Bu şekilde %5-%10 arasında tasarruf sağlanabilir. Radyatörlerin verimli ısıtabilmesi için önlerine koltuk, masa ve eşya konulmamalı, üzerleri örtülmemeli ve çamaşır kurutulmamalıdır.
Oda termostatı kullanılmalı: Oda sıcaklığı oturma odaları ve salonda en fazla 22 derece olmalıdır. Termostatın bir (1) derece daha düşük sıcaklığa ayarlanması %5’e yakın yakıt tasarrufu sağlayacaktır. Ayrıca kısa sürelerde binadan ayrılışlarda kombi kesinlikle kapatılmamalıdır. Kısa süreli ev ve işyerlerinden çıkıldığında veya geceleri tasarruf etmek için kombiyi kapatıp sistem soğutulmamalıdır. Soğutulduğunda sistem kendini tekrar ısıtmak için daha fazla gaz harcayacaktır. Bu durumlarda kombinin kapatılması yerine düşük derecelerde çalıştırılmalıdır. Yapılan açıklamada, konutlarda tesisat yapım aşamasında İzmir Doğalgaz Teknik Şartnamesi’ne ve uygulamalarına göre açılmış menfezlerin kesinlikle kapatılmaması konusunda uyarıda bulunularak olası birçok tehlikenin menfezlerin kapatılmasından kaynaklandığı da belirtildi.

Haberin Devamı

Kısa ayrılışlarda  kombiyi kapatmayın