Kemal Önderoğlu

Kemal Önderoğlu

milliyetege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Manisa’nın su ihtiyacı Gürdük Barajı ile tarih oluyor. Gölmarmara’da taşkın riski yaratan Kum Çayı’nda düzenleme bitti

Tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı içilebilir su ulaştırmak ve bölgeyi taşkın risklerine karşı korumak için tüm güçleriyle çalıştıklarını belirten DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıktıklarını açıkladı. Manisalılara iki ilçede yürüttükleri çalışmalarla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Akca, Gürdük Şehit Piyade Teğmen Osman Alp Barajı’na ilişkin şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘Bereket katacağız’

“Akhisar’a yılda 6.13 milyon metreküp içme ve kullanma suyu sağlayarak Manisa’nın içme suyu problemini ortadan kaldıracak barajın gövde dolgusu tamamlandı. Yaz ayları boyunca yoğun bir tempo ile çalıştık. Bir milyon 100 bin metreküplük dolguyu planlanandan üç ay önce bitirdik. Bu projemiz kentin yarınları için büyük önem taşıyor. Bu baraj hem Akhisar ilçe merkezine içme suyu sağlayacak, hem de 24 bin 520 dekar araziye can suyu vererek bölge ekonomisine hayat verecek. Gövde dolgusunu tamamlayarak şu anda inşaata yüzde 85 fiziki gerçekleşme oranına ulaştık. Vana odası imalatlarını da yakında bitireceğiz. İhalesini yaptığımız Akhisar-Sındırgı Karayolu viyadük inşaatı da tamamlanır tamamlanmaz barajda su tutmaya başlayacağız. Baraj 33 milyon 390 bin metreküp depolama hacmiyle bölgenin en önemli barajlarından biri olacak. Zeytini ve üzümü ile ünlü Akhisar Ovası’nda 24 bin 520 dekar araziyi borulu basınçlı sistem ile sulayacağız. Modern sulama sayesinde verim artacak, sulama maliyetleri azalacak. 2022 yılı rakamları ile bölge çiftçimiz her yıl ortalama 50 milyon lira daha fazla kazanacak. Üreticimizin yüzü gülecek. Ayrıca proje sayesinde 1225 kişiye de istihdam olanağı yaratılacak. Barajın temelden yüksekliği 40 metre, gövdesi kil çekirdekli yarı geçirimli dolgu tipinde projelendirdik. Projenin 2023 yılı içerisinde tamamlayacağız.”

Dolgu işi tamam  taşkın riskine son

6 ayda tamamlandı

Haberin Devamı

Manisa Gölmarmara’da zamanla dolan ve yüzlerce dekar arazi için taşkın riski yaratan Kum Çayı DSİ tarafından yeniden düzenlendi. Dört kilometrelik hattaki çalışmaların altı ay gibi kısa bir sürede bitirildiğini ifade eden DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca bu bölgedeki çalışmaları şöyle dile getirdi: “Gediz Havzası ve Gölmarmara için büyük önem taşıyan Kum Çayı suyun getirdiği rüsubat ve çevresel faktörler nedeniyle zaman içinde tamamen dolmuştu. 2022’nin şubat ayında başladığımız çalışmalar kapsamında 58 bin metreküp dolgu ve kazı çalışması yaptık. Nehir yatağında 45 bin metreküp de istifli taş tahkimatını bitirdik. Bölgedeki taşkın riskini kış bastırmadan ortadan azalttık. Manisa halkımıza hayırlı olsun. Bu kış bölgede yaklaşık 1200 dekar arazide taşkın riski azalacak. Üreticimiz artık korkulu rüya görmeyecek. Su yollarını evimiz gibi koruyalım. Evsel atıkları ve molozları dere, nehir yatakları ile sulama kanallarına atmayalım.”