Hilmi Gültay

Hilmi Gültay

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Değerli trafik dostlarım, ülkemizde meydana gelen trafik kazalarında; olay yeri veya hastaneye kaldırılış süreçlerinde her yıl yaklaşık on bin kişiyi kaybediyoruz. Üzücü olan; bu sayı her geçen gün artıyor, ancak alınması gereken önlemler sadece para cezasıyla sınırlı kalıyor. Bu konuda daha duyarlı olmalı, sürücülerimizi bilinçlendirmeli ve sonuç alıcı yaptırımları uygulayabilmeliyiz.
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, yeni üretim araçlarda ‘e Call-Emergency Call’ sistemini kullanmaya başladı. Burada en büyük amaç, kazalardaki maddi-manevi kayıpların önlenmesi. Bu ülkelerin tümünde; trafikte her yıl yaklaşık 30 bin kişi can veriyor. AB Komisyonu, bu sayının dahi artabileceği kuşkusuyla ‘e Call’ sistemini devreye aldı. Böylelikle kazaların aza indirgenmesi ve daha fazla insanın hayatta kalması hedefleniyor.
Herhangi bir aracın şehir içi veya şehirler arası yollarda kaza yapması veya bir kazaya karışması halinde, cep telefonundan iletişim ağı kuruluyor, 112 acil servise ulaşılıyor. İlkyardım ekipleri, olay yeri ve kazanın nasıl olduğuyla ilgili tespitlerde bulunuyor; kesin ve erken bilgi sahibi oluyor. Trafik akışının olmadığı veya çok nadir olduğu yollarda kaza yapan ve bilincini kaybetmiş olabilecek sürücülerin yeri belirleniyor, yine acil şekilde müdahale sağlanıyor.

Haberin Devamı

Yoğun çabanın ürünü

Bu sistem üzerinde uzun süredir yoğun çalışmalar ve araştırmalar yapılıyordu. AB Komisyonu üyeleri ve ilgili kurumların da katkılarıyla; önemli adımlar atıldı; sistemin yerleşmesi yönündeki uğraşlar da sürüyor. Bu arada, otomobil üreticisi firmaların da donanımları artırılıyor, yeni üretim araçlara e Call sisteminin kurulması şart koşuluyor. Mobil telefon ünitesi GPS ve anten bağlantılarının yer aldığı kutudan oluşan ekipmanla sistemin daha randımanlı olmasına çalışılıyor. En önemli hizmet ise, sistemle otomatik olarak 112 aranıyor, araçtaki mikrofon ve hoparlörlerle iletişim kuruluyor. Diğer taraftan, arıza nedeniyle yolda kalan araçlar için yine bu sistemle güvenlik sağlanıyor; sistem, kurtarıcılık görevini başarıyla yerine getiriyor.