Hilmi Gültay

Hilmi Gültay

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Değerli dostlarım, Türkiye’de trafik kazalarında neredeyse her saat başı bir vatandaşımızı kaybettiğimizi yazar dururuz. Ne var ki 18 Kasım, ‘Dünya Trafik Kazası Mağdurları Günü’ olarak kabul edilmiş olup her yıl bizlere sadece hatırlatılıyor.

Böylesi düşünceler çerçevesinde, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya bu önemli günde duyguların içeriğine ve günün önemine istinaden açıklamalar yaptı, trafiğe ilişkin altı çizilecek mesajlar verdi, “Kanun ile görev yetkisi verilen kurum ve kuruluşların yanında tüm yol kullanıcılarının da topyekûn seferberlik anlayışı içinde trafik güvenliğine katkı sağlamaları gerekir” dedi.

Haberin Devamı

‘Dünya Trafik Kazası Mağdurları Günü’nün hatırlanmasıyla mağdur olmuş nice insanımız seslerini duyuracaktır, bunun yanı sıra toplum bilincinin gelişmesine de katkı sağlanacaktır. Bu arada, ölümlü veya yaralamalı kazalarda kaderci yaklaşım yerine, trafiğe gerekli önemin verileceği de genelgelerle belirtilmektedir.

Emniyet Genel Müdürümüzün çabalarıyla, trafikte yeni hizmet ve uygulamaların devrede olacağını düşünüyorum. Trafik Hizmetleri Başkanlığı da bu doğrultuda hızını artırıp farklı proje ve çalışmalarla karşımıza çıkacaktır.

Bu uygulamaların artması ve toplumda trafik bilincinin de artmasıyla ölümlü kazaların azalacağı, bir süre sonra da artık yaşanmayacağı inancındayım. Kazalarda süregelen maddi-manevi değer kayıplarının en az seviyede olmasına çalışılırken, bu değerlerin sıfır mertebesine taşınacağı bilinmelidir. Trafik görevlilerinin bu yönde koruyucu ve kurtarıcı hizmetlerinin halen belirli bir oranda kaldığını görüyoruz. Hizmetlerin belirli bir program dahilinde ilerlemesiyle bu alanda hedefe ulaşılacaktır.

Trafik hizmetleri kapsamında denetimlerde yüzde 20 civarında bir değer sağlandığı belirtiliyor.Kamu kurumlarında yetkilendirilmiş görevlilerin yanı sıra, araç sürücüleri ve yayaların da trafikte seferberlik adına işbirliği yapması gerekiyor.

Emniyet Genel Müdürümüz Celal Uzunkaya’nın atandığı bütün görevlerde sloganı hep ‘Trafikte yaşam ve insan’ oldu ve hep bu yönde çalışmalar yaptı. Değerli dostum ve gerçek bir trafik dostu olan Genel Müdürümüzün eskimeyen sözü ise şöyle: ”Trafikte önce siz örnek olun, diğerlerinin değiştiğini göreceksiniz…”