Hilmi Gültay

Hilmi Gültay

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Değerli trafik dostlarım, ülkemizde meydana gelen trafik kazalarında; olay yeri veya hastaneye kaldırılış süreçlerinde her yıl yaklaşık 10 bin kişiyi kaybediyoruz. Üstelik bu sayısal değer artarken alınması gereken tedbirler sadece trafik para cezaları olarak öngörülüyor. Avrupa Birliği üyesi ülkeler, yeni üretim araçlarda e Call Sistemi kullanımına başladı. Bu uygulamayla, trafik kazalarındaki maddi ve manevi kayıpların önlenmesi hedefleniyor.

Avrupa Birliği üyesi devletlerin tümünde; trafikte her yıl yaklaşık 30 bin kişi hayatını kaybediyor. İşte bu sayının dahi artabileceği kuşkusuyla AB Komisyonu; e Call, yani Emergency Call sistemiyle kazalarda daha fazla hayatın kurtarılması için formüller geliştiriyor. Böylece, herhangi bir aracın şehir içi veya şehirler arası yollarda trafik kazası yapması veya bir kazaya karışması halinde cep telefonundan iletişim ağı kurularak; 112 Acil Servisi’ne ulaşılıyor. Ardından ilkyardım ekipleri de, kaza yeri ve kaza şekli tespitleri hakkında kesin ve erken bilgi sahibi oluyor.

Haberin Devamı

‘En önemli hizmet...’

Trafik akışının olmadığı veya çok nadir olduğu yollarda kaza yapıp bilincini kaybetme ihtimali olan sürücülerin yeri tespit ediliyor. Gerekiyorsa acil şekilde müdahale ediliyor. Bu sistem üzerinde son on yılda yoğun bir çalışma yapıldı, araştırmalar da hâlâ sürdürülüyor. AB Komisyonu üyeleri ve ilgili kurumların da katkılarıyla; acil önem arz eden, içerikli adımlar atılarak, sistemin yerleşmesi yönünde uğraş veriliyor.

Bu arada, otomobil üreticisi firmaların da; donanımlarını artırması isteniyor. Yeni üretim araçlara e Call sistemi tesisi şart koşuluyor. Bu sistemin randımanlı çalışması yönünde; mobil telefon ünitesi GPS sistemi ve anten bağlantıları devrede. En önemli hizmet ise, kaza yapan araçtaki sistemin otomatik olarak 112’yi arayıp, araçta takılı bulunan mikrofon ve hoparlörler üzerinden konuşma ve iletişim imkânı sağlaması... Diğer taraftan, yollarda arıza nedeniyle kalmış araçlar için yine bu sistem güvenlik sağlıyor, kurtarıcılık görevini yerine getiriyor.