Hilmi Gültay

Hilmi Gültay

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Karşıyaka Mavişehir, 10 binin üzerindeki nüfusuyla yaşayanlara değer verilip sahip çıkılan örnek beldelerden biri. Burada, bazı olumsuzluklar da yok değil. Örneğin; emekli ve yaş ortalaması yüksek olan vatandaşların ulaşımlarını sağladıkları, çarşıya pazara gittikleri Bostanlı taksi dolmuşları hizmetten kaldırılıverdi. Mavişehir sakinlerinin böyle ulaşım gibi temel konularda yaşadığı olumsuzluklara bir de gürültü eklendi. Önceki hafta bazı geceler, yasalarla da yasaklanmasına karşın Çanakkale Şehitleri Anıt Meydanı ve civarında havai fişek gösterileri yapıldı. Gürültü, çevredeki köpeklerin havlamalarıyla sürdü.
İzmir il Emniyet Müdürümüzün bu konudaki hassasiyetini ve Valimizin de havai fişek yasağı konusundaki emrini hatırlatmadan geçemeyeceğim.

Haberin Devamı

İzmir polisi de uyarmıştı. Genellikle spor müsabakalarında ve düğünlerde kullanılan, havai fişek, maytap ve meşale gibi ‘piroteknik madde’ tarzındaki eğlence araçları, zamansız ve uygun olmayan amaçlarla kullanılması durumunda halk üzerinde korku ve panik yaratabiliyor. Güvenlik güçlerine yönelik eylemlerde ve benzerlerinde de bunun sıklıkla kullanıldığını biliyoruz.
Piroteknik madde kullanımıyla yasaların işlemesini önlemek ve kamu düzenini, güvenliğini korumak amacıyla bu maddelerin satışı ve kullanımı yasaklanmıştı.
İlgili makamlardan izin alınması halinde, yasağın kaldırılıp bu maddelerin kullanılmasında sorun olmayacağı belirtilmişti. İzinsiz ve rastgele kullanılan fişeklerin maddi ve manevi zararlara sebep olacağı gibi, suç teşkil edeceği de unutulmamalı! Şunu vurgulamak istiyorum. Alınan tedbirlere ve yasaların geçerliliğini korumasına karşın, geçen cuma, cumartesi ve pazar gecesi duyduğumuz patlayıcı seslerine bir anlam veremedik. Kimsenin çevreyi tedirgin ve rahatsız etmeye hakkı yok.

Huzur istiyoruz

Anıt meydan ve sonrasındaki karanlık görüntü de korkutucuydu. Çevreye park eden araçlarda içki içenler ve çevre kirliliği üzücüydü. Geceleri buralardan geçemezsiniz, hatta bazen gündüzleri de ürkütücü olabiliyor. Başıboş köpeklerden dolayı korku yaşayanların şikâyeti göz önünde bulundurulmalı ve kulaklarına küpe takılan köpeklerin sokaklara bırakılmasına izin verilmemeli.

Haberin Devamı

Yakın geçmişte, gündüz ve özellikle geceleri tepe lambası yanan polis araçları, devriye görevi yaparak çevre halkını rahatlatıyor ve huzuru sağlamaya çalışıyordu. Ben evimde; geçen yıllarda ışıldayan tepe lambalarını hissedip huzur duyuyordum. Karşıyaka ve İzmir merkez ayrımı yapılmamalı, hizmetler aksatılmamalı.