Hilmi Gültay

Hilmi Gültay

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Neredeyse her saat başı bir insanımızı yitirdiğimiz trafik kazaları, aynı zamanda bize bir milli servete mal oluyor. Ülkemize verilen maddi-manevi kayıplar da göz önüne alınarak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzalı bir genelge yayımlandı ve trafikte örnek uygulama yürürlüğe girdi. Genelgeyle, uyarı mahiyetli ve dikkate değer uygulamaların takip edileceği anlaşılıyor. Özellikle hafta sonları ile uzun tatillerde kaza sayısının artması ve saat 18.00 ile 20.00 arası trafiğin yoğunlaşması göz önünde bulundurularak denetimlerin daha sık ve düzenli olarak yapılması hedefleniyor. Sürücü ile yolcuların emniyet kemeri kullanmasının çok önemli olduğunu belirten yetkililer, ölümlü trafik kazalarının en büyük nedeninin emniyet kemeri takılmaması olduğunu kaydediyor, bu basit önlemle bir kaza anında yüzde 80 gibi yüksek bir oranla hayatta kalınabildiğini, denetimlerde her zaman olduğu gibi bu noktaya dikkat edeceklerini vurguluyor.

Haberin Devamı

Bakan talimatıyla başlatılan çalışmalar arasında, motosikletler için özel bir uygulama sistemi de bulunuyor. Kayıt dışı araçların, tescil kaydı ile plaka takma gibi işlemleri eksiksiz şekilde yerine getirmesi sağlanacak, bu konuda denetimler titizlikle yapılacak. Ülkemizde, bisiklet-motosiklet benzeri bazı araçlar hâlâ eğlence amaçlı ekipman olarak tanımlanıyor. Ne var ki, karayollarınnda dolaşıp birçok kaza ve ölüme neden olan ve şehir içi trafiği aksatan bu araçlar arasında hâlâ tescil kayıtları ve denetimleri yapılmayan da var. Bu lastik tekerlekli fakat kayıt dışı araçların kimi motor gücüyle hareket ediyor, bazısı da insan gücüyle ve karayolu üzerinde veya kaldırımlarda gidiyor.

Kural dışı olmamalı

Oysa, medeni olduğunu söylediğimiz fakat onlar gibi davranamadığımız ülkelerde; insan gücü ve spor amaçlı veya eğlence sebepli bu ekipman araçlar, özel olarak ayırılmış ve ona göre işaret ve düzen sağlanmış bölümlerde kullanılır. Hatta araç niteliği taşıyan ve plakası dahi olan motosikletler için de özel yollar bulunur o ülkelerde. Araçlar arasında slalom yaparak gidemezler ve tehlike oluşturmalarına izin verilmez.

Haberin Devamı

Bisiklet ve motosikletlerin bizde de AB ülkeleri gibi, araç yolu üzerinde ve kural dışı şekilde, donanımsız olarak ilerlemesi engellenmeli ve denetlenmelidir. Trafikte her yıl acı gerçekleri yaşarken sürekli trafik cezası uygulamasının kurtuluşumuz olmadığı bilinmelidir.