Güneri Cıvaoğlu

Güneri Cıvaoğlu

ngunericivaoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz Pazartesi Brüksel… 

AB’nin 2024 ilk Dışişleri Konseyi toplantısı… 

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz bu toplantının özel konuğu olarak akla hayale gelmez şu “Gazze’de çözüm” önerisini yaptı. 

Gazze kıyısından 3 mil açıkta bir mega yapay ada inşa edilsin.  

Limanı, sivil alt yapı tesisleri olsun. Böylece İsrail’in güvenliğini tehlikeye atmadan, Filistinlilere insani, ekonomik ve ulaşım açısından dünyaya açılan bir kapı sağlanabilir.’ (*) 

AB bakanları hayretle dinliyorlar. 

Bazıları “şaka mı” diye düşünüyorlar belki de… Katz ciddiyetle “yapay ada” projesini açıyor. 

Haberin Devamı

Yapay adanın etrafında deniz güvenliğini İsrail üstlenir. Limanın kontrolü de İsrail’de olur. Adadaki kamu düzenini sağlama görevi, bir uluslararası güce verilir. 

……………………. 

Irish Times’e göre Katz bu öneriyi bir video anlatısıyla sunmuş. İzleyen bakanlar “çok tuhaf” yorumunu yapmışlar. 

Ancak Irish Times İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz‘in bu projeyi daha önce 2017’de de dile getirdiğini yazıyor. 

AB Dışişleri ve güvenlik politikaları sorumlusu Borel videoları ilginç bulduğunu söyledi. (**) 

Associeted Press’e göre ise İsrail İstihbarat Bakanlığı geçen yıl “Gazze’deki tüm Filistinlilerin Sina yarımadasına nakledilmelerini” öngören bir taslak hazırlamış. 

YAHUDİLER UGANDA’YA 

Ne ilginçtir ki, Nazi Almanya’sı da “ülkedeki Yahudileri Madagaskar Adası’na sürme planı” yapmıştı. 

Pek bilinmeyen bu planı anlatayım… 

1940 yazında o zamanlar ABD’nin henüz girmediği sadece Avrupa savaşı olan 2. Dünya Savaşı Almanya’nın lehine gelişmekteydi. Almanya, Fransa’yı işgal etmişti. 

“Avrupa’nın efendisi” olmuştu. “Yahudiler’den arınma (!!) projeleri uygulanmaktaydı. Yahudiler, Avrupa’daki gettolara toplanıyordu. İşte o sırada gündeme Yahudileri Alman kontrolündeki Afrika coğrafyalarına göndermek” fikri konuşulmaya başlandı.  

İlk hedef Afrika’nın doğusundaki Hint Okyanusunda bir ada olan Madagaskar’dı. Yahudiler Nazi lideri Hitler’in çılgınlık kertesinde takıntısıydı. 

Almanya’da 500 bin, Almanya’nın bir parçası haline gelen Avusturya’da ise 200 bin Yahudi vardı. 

Haberin Devamı

Yahudilerin kamplarda zehirlenerek öldürüldükleri, fırınlarda yakıldıkları iğrenç uygulama devreye girmiş değildi. 

Ama Hitler’in Nazi Almanya’sı Avrupa’yı “Judenrein (Yahudilerden arındırma)” kirli planı için “sürgün” ilk çözüm gibi görünüyordu. Aslında bu fikir yeni değildi. 

Nazilerin “Yahudileri Madagaskar’a sürgün” planı

“Antisemitik  

(Yahudi karşıtı)” düşünürler tarafından 1850’de ve 1920’ler de ortaya atılmıştı. 1904 ve 1905 yıllarında “Avrupa’daki Yahudilerin Afrika kıtasındaki Uganda’ya yerleştirilmelerini” öngören bir programı ise Siyonist hareketi, aralarında tartışmış ve “ret” kararı almışlardı. 

Yani… Avrupa’da “Yahudilerin kıtadan gönderilmeleri” Almanya dışındaki bazı ülkelerde de taraftar bulmaktaydı. 

AKIL HOCASI MÜFTÜ 

Nazi Almanya’sı lideri Hitler ise “Yahudiler’in Madagaskar adasına sürülmeleri” fikrine yeşil ışık yaktı. 

Ancak… 

Önce “göçü planlamak” ve “Yahudi mülklerine, paralarına, fabrikalarına, ticarethanelerine el koyarak devlet hazinesi varlığına dönüştürmek” gerekiyordu. 

Bu amaçla Yahudiler 3 grupta tasnif edildi. 

Haberin Devamı

“Siyonistler” sonraları“Yahudi kasabı olacak” genç Eichman’ın görev alanına verildi. “Ortodoks Yahudilerle” profesör Albert Six ve genç Nazi Dieter Wisliceny ilgilenecekti. “Asimile edilmiş Yahudiler” sorumluluğu ise Nazi’nin yükselişte olan gençlerinden Theo Dannecker’e verilmişti. 

…………………… 

Yahudi göçmenlere “Filistin’i kapatmak için Nazilere Kudüs baş müftüsü Emin el-Hüseyni de yol gösteriyordu, danışmanlık yapıyordu.”  

Nazilerin “Yahudileri Madagaskar’a sürgün” planı

KÜBA, MEKSİKA, SHANGAY YOLCULARI 

Bu arada ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt’in girişimiyle Temmuz 1938’de 32 ülkenin temsilcileri “Yahudi sorununu çözmek” gündemiyle Fransa’nın Evian kentinde toplandılar. 

Hangi ülke “kaç Yahudi göçmen alabilir” sorusunu tartıştılar. 

Çoğu kaytardı. 

Sadece Dominik “ülkesinin Yahudi göçmenleri almaya hazır olduğunu” açıkladı. Sonuçta çalışma yapması için bir komite kuruldu. Sorun, sürüncemede bırakıldı. Bir de “finans meselesi” vardı. Yahudi göçünü hangi ülkeler hangi oranda finanse edeceklerdi? 

Fikrin sahibi Almanya “6 milyar Mark değerindeki Yahudi mülkünü devlete ait olduğunu” öne sürüyordu, yan çiziyordu. 

Bu arada çoğu Yahudi mülteci harap vapurlarla Küba, Meksika veya Filistin’e tehlikeli yolculuklar yaptılar. Sibirya üzerinden Shangay’a gittiler. 

Nazilerin “Yahudileri Madagaskar’a sürgün” planı

ROTA MADAGASKAR 

İşgal altındaki Fransa’nın Dışişleri Bakanı Bonnet, Almanya Dışişleri Bakanı Ribbentrop’a “Avrupa’daki Yahudilerin Fransa’nın dominyonu olan Madagaskar adasına yerleştirilebileceğini” söyledi. 

Mussolini “Yahudilerin Etiyopya’ya da yerleştirilme olasılığını” değerlendirdi. 

Britanya Guyanası da “Yahudilerin Afrika’ya sürgün doyasında yer aldı. 

Ancak… 

Madagaskar önde gelen seçenekti. 

Fikir, bugün “çılgınca” görülse de o zamanlar devlet adamları bu konuyla ciddi olarak uğraşıyorlardı.  

Naziler bunu “uluslararası toplumda genel bir Yahudi karşıtlığı” olarak yorumladı. 

Sonuç… 

Hitler’in önüne konan çözüm şöyleydi: 

“Pasif batılı Yahudiler Madagaskar’a gönderilecekti… Ama biyolojik olarak dirençli ve politik olarak militan doğu Yahudileri ise Avrupa’daki gettolarda bırakılacak, Amerikan Yahudilerinin olası eylemlerine karşı rehin tutulacaktı.” 

İşgal altındaki Fransa hükümetiyle anlaşılmıştı. Madagaskar adası Nazilerin “SS valisinin idaresi altında manda bölgesi olarak Almanya’ya devredilecekti.” 

Sonrasında batı Avrupa yahudileri oraya gönderilecekti. Onlara manda kapsamında sınırlı bir özyönetim hakkı tanınacaktı.   

Kendi belediye başkanları, polisleri posta ve demiryolu yöneticileri olacaktı. 

Böylece Almanya’nın Yahudilere “kültür, ekonomi ve adalet alanında öz yönetim garantisi vererek” gösterdiği cömertlik “Nazi propagandası olarak” da kullanılacaktı. 

Nazilerin “Yahudileri Madagaskar’a sürgün” planı

………………….. 

Ancak… Plan başarısız oldu. 

İngilizler deniz savaşlarında galip geldiği için yüzbinlerce Yahudi’nin büyük yolcu vapurlarıyla gönderilmesi artık mümkün değildi. Naziler için vapurlar batarsa ölecek Yahudilerin bir değeri yoktu ama o vapurlardaki Alman personelin de İngiliz denizaltılarının torpilleriyle sıcak denizlerde ölmeleri göze alınamamıştı. 

Frene basıldı. O sıralarda toplama kampları ve Yahudilerin yakılacağı fırınların -başta Polonya olmak üzere- işgal altındaki Avrupa topraklarında inşası tamamlanmıştı. 

“Madagaskar fikri” bilim kurgudan reel politik seçeneğe dönüşmüştü ama geç kalınmıştı. Tarihin rezil sayfaları en kötünün nispeten iyisi denebilecek Madagaskar dosyası kapandı. İnsanlık tarihinin en iğrenç sayfaları açıldı. 6 milyondan fazla Yahudi toplama kamplarının gaz odalarında öldürüldü. 

Fırınlarda yakıldı. 

………………….. 

(*) Ancak bu haberi okuduğum HoffPost “Önerinin Filistinlilerin yeni adaya taşınmasını içerip içermediği belli değil” gibi garip, çelişkili ve anlaşılmaz bir not koymuş. (**) Diğer video ise “Ortadoğu’yu Hindistan’a bağlayacak bir demiryolu” projesiyle ilgiliymiş.