Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

31 Mart yerel seçimlerinden sonra Türkiye’de belediyeleri tek çatı altında toplayan Türkiye Belediyeler Birliği’nde (TBB) yönetim değişikliğine gidiliyor.

Yönetiminde, sadece AK Parti ve MHP’li belediye başkanları bulunan TBB’nin seçimlerinde şimdi 14’ü büyükşehir olmak üzere 35 il belediyesi kazanan CHP ile 12’si büyükşehir olmak üzere 24 il belediyesinde seçimleri önde tamamlayan AK Parti rekabeti yaşanacak.

TBB, 1945 yılında belediyecilik alanında faaliyet göstermek üzere kamu yararına dernek olarak kuruldu. Ağustos 2002’de mahalli idare birliği statüsüne kavuşan TBB’nin görevleri arasında belediyelerin ulusal ve uluslararası kredi kuruluşları ile fonlardan yararlanmalarına ve proje geliştirmelerine destek olmak yer alıyor.

Haberin Devamı

TTB Başkanı ve Birlik encümenlerini görevdeki belediye başkanlarından oluşuyor. Birlik Başkanı eski Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz dâhil, AK Parti’li ve MHP’li başkanlardan oluşan 14 encümen üyesinden sadece ikisi yeniden belediye başkanlığına seçildi. TBB tüzüğüne göre belediye başkanlığı biten kişilerin görevi de son buluyor. Yeni yönetimini seçmek için Birlik, 60 gün içinde kongreye gidecek. Türkiye’deki bütün belediyelerin doğal üyesi olduğu TBB’de yeni başkan ve birlik encümenini, büyükşehir belediye başkanları, il belediye başkanları ve büyükşehir ilçe belediye başkanları seçiyor.

TBB  yönetimi değişiyor

Seçim mayısta

Mayıs ayında yapılması beklenen seçimler, büyükşehir belediyelerinden 14, il belediyelerinden 21’ni kazanan CHP ile büyükşehir belediyelerinden 12, il belediyelerinden 12’sini kazanan AK Parti arasında rekabete sahne olacak. Bununla birlikte 3’ü büyükşehir 10 ilde birinci olan DEM Parti, 1 büyükşehir ve 1 il belediyesi kazanan YRP, 8 il belediyesinde seçimi önde tamamlayan MHP ve 1 ilde kazanan İYİ Parti’li belediye başkanları da seçimde oy kullanacak.

Bütçesi, belediyelerden kesilen paylarla oluşan TBB’nin 2022 yılına ait gider bütçesi 464 milyon 737 bin 966 lira oldu. 2023 bütçesinin mayıs ayında yapılması beklenen seçimlerde oylanacağı Birlik, belediyelere 2022 yılı içinde 269 milyon 570 bin liralık araç desteğinde bulundu.

Haberin Devamı

Bir vida bile çöpe atılmıyor

TBB  yönetimi değişiyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın ilaçlama ekipmanlarının her türlü bakım ve onarımı maharetli ustalar tarafından yapılıyor. Bu bakım ve onarım sayesinde ekipmanların kullanım ömrü uzatılırken, herhangi bir dış servise ihtiyaç kalmadığı için de maliyetler en aza indirilmiş oluyor. Atölyede, kullanım ömrünü tamamlayan ekipman da asla atılmıyor; en küçük parçası bile değerlendirilerek, ekstra maliyet oluşumunun da önüne geçiliyor. Ayrıca yeni ekipman ya da makine tedariki için zaman harcanmıyor, hizmetler aksamadan sürüyor.

Silajlık mısır tohumu desteği

TBB  yönetimi değişiyor

Yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak sürdüren Antalya Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin yanında olmaya devam ediyor. Yem desteklerinin yanında çiftçilik ve hayvancılığın bir arada yapılabileceği bölgelere tohum hibesi sunan Büyükşehir Belediyesi, verimliliği yüksek silajlık hibrit mısır tohumu dağıtımlarına üç ilçede başladı. Hayvanların kaliteli kaba yem ihtiyaçlarını karşılayarak et ve süt üretim miktarını ve kalitesini artırmak amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında; Aksu, Serik ve Elmalı’da toplam 2 bin 650 dekar alanda mısır dikilmesi için talepte bulunan 202 çiftçiye 5 ton hibrit tohum dağıtıldı. Girdi maliyetlerini azaltarak üretim yapmaya başlayacak çiftçiler, desteklerden son derece memnun.

Haberin Devamı

İlk nikâhta sözünü tuttu

TBB  yönetimi değişiyor

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, seçim çalışmaları sırasında Kepsut’un Hotaşlar Mahallesi’nde yapılan sürpriz evlilik teklifine denk gelmişti. Elif Çalpan ve Umutcan Tuzcusan çiftine, “Nikâhınızı kıyacağım” sözü veren Başkan Ahmet Akın, hem sözünü tuttu hem de göreve geldikten sonraki ilk nikâhını kıydı.

Yeni dönem hızlı başladı

TBB  yönetimi değişiyor

Antalya’da Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın yeni dönem projeleri arasında yer alan “Dayanıklılık Merkezleri”ne ilk destek Fransızlardan geldi. 32 bin gönüllüsüyle “Protection Civile Federation” 30 bin euro değerinde arama kurtarma malzemesini hibe etti. Başkan Uysal, Marc-Antoine Bacot’a destekleri için teşekkür ettiğini dile getirerek plaket takdim etti.

ŞiKAYET VAR!

TBB  yönetimi değişiyor

Yolu parsellemiş!

İstanbul’un Ataşehir ilçesinde çalışmakta olan okurumuz, şöyle bir şikâyette bulunuyor: “Küçükbakkalköy Mahallesi Şenlik Sokak’ta çalışmaktayım. Sokağımızın ön tarafında büyük bir zincir hastane grubu faaliyet gösteriyor. Hastanenin arka tarafında tıbbî atıkların toplandığı bir alan var. Kendi araçları yanaşsın diye sokağı parsellediler. Her gün sokakta trafik sıkışıyor. Yolun ortasına kadar beton döküp zincirle de çevirdiler. Belediyenin bir an önce yolu eski haline çevirmesini talep ediyoruz.” Okurlarımızın bu şikâyetini Ataşehir Belediyesi ekiplerine iletmiş olalım; bakalım belediyeden konuyla ilgili nasıl bir açıklama gelecek…

Bin 600 çocuk sahnede

TBB  yönetimi değişiyor

Denizli Büyükşehir Belediye Konservatuarı Çocuk Korosu ve Orkestrası, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel iki muhteşem konsere imza atacak. 20 Nisan’da Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı konseri verecek koro ve orkestra, 23 Nisan’da da CSO ve Denizli Devlet Okulları Çocuk Koroları’nda yer alan bin 600 çocukla sahnede olacak.

BUSKİ yönetim kadrosuyla buluştu

TBB  yönetimi değişiyor

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, BUSKİ (Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdürlüğü’nde yöneticilerle bir araya geldi. Başkan Bozbey,”’Bursa’da su çeşmeden içilir” mesajını verdi. Başkan Bozbey, “Bir bölgede iş yapılacaksa önce doğru yapmak gerekir. Böylece bir daha geriye dönmemek üzere hizmetler üretebiliriz” açıklamasında bulundu. Bozbey, “El birliğiyle güzel işler yapmamız lazım. Sonuç odaklı düşünmeliyiz” dedi.

Mevcut işleyiş hakkında bilgiler aldı

TBB  yönetimi değişiyor

Seyhan’ın sorunlarına acil neşter vurmaya kararlı olan Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin çalışmalarını durmaksızın sürdürmekte. Değişik birim müdürlüklerinin yanı sıra tesis ziyareti gerçekleştiren Başkan Tekin mevcut durum ve işleyiş hakkında bilgiler aldı.

100 bin kişiyi misafir etti

TBB  yönetimi değişiyor

Selçuklu Belediyesi’ne ait Tropikal Kelebek Bahçesi, Sille Baraj Park, Selçuklu Seyir Tepesi Sille ve müzeler, bayram tatilinde yaklaşık 100 bin kişiyi ağırladı.

İkiz şehre teknik ziyaret

TBB  yönetimi değişiyor

Avrupa Birliği tarafından oluşturulan “Net Zero Cities Projesi” İkiz Şehirler Öğrenme Programı kapsamında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, ikiz şehir (Twin Cities) olarak eşleştiği Macaristan’ın Budapeşte şehrine teknik ziyaret gerçekleştirdi.

Miniklerden 3 kupa

TBB  yönetimi değişiyor

Kuşadası Belediyesi Halk Dansları Akademisi Spor Kulübü (KUŞADANS), Türkiye Halk Oyunları Federasyonu’nun Aydın’da düzenlediği yarışmada, büyükler ve minikler kategorisinde 3 kupa birden kazanarak önemli bir başarının altına imza attı. Dereceye giren ekipler, Başkan Ömer Günel’i makamında ziyaret ederek kulübe verdiği destek dolayısıyla teşekkür etti.

Teleferik hakkında bilgi aldı

TBB  yönetimi değişiyor

Antalya’da yaşanan teleferik kazasının ardından Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Alanya Teleferik Genel Müdürü Ahmet Muhtar Kurt ve İşletme ve Bakım Mühendisi Alperen Tanser ile görüşerek, tesisin güvenliği hakkında bilgi aldı.

Siz sorun yetkililer yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...